INTERVJU ZVONIMIR VIDUKA: „MORAMO POČETI KUPOVATI HRVATSKO!“

25.11.2015

Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o.

„Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“ ovogodišnja je inovacija godine! Riječ je o visokotehnološkoj inovaciji razvijenoj, projektiranoj i proizvedenoj u Hrvatskoj, u tvrtki Altpro u Odri. Koristi se već diljem svijeta, a baš ovog mjeseca ovaj hrvatski proizvod na prestižnom željezničkom sajmu u Pekingu pod hrvatskim brendom ponosno izlažu, ne njeni tvorci, već sami Kinezi. Ovaj sustav tek je jedna u nizu inovacija tvrtke Altpro, inače jednog od prvih hrvatskih start-upova izraslih iz zagrebačkog Tehnološkog parka. Prije 21 godinu pokrenuo ga je današnji direktor tvrtke i sam inovator Zvonimir Viduka i doveo ga do jednog od globalnih lidera u proizvodnji signalno-sigurnosne opreme. Dobivanje godišnje nagrade Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ bilo je povod za razgovor s ovim uspješnim inovatorom i poduzetnikom.

Što Vam znači ova nagrada?

Altpro je dobitnik brojnih državnih nagrada i sajamskih nagrada. No, unatoč tome, ovakva nagrada puno znači poduzeću i djelatnicima jer je to znak da se naš rad prepoznaje i vrednuje i to na državnoj razini. Iznimna nam je čast primiti ovakvu nagradu i nadamo se da će biti još takvih u budućnosti.

Nagradu ste dobili za Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“. O kakvoj je inovaciji riječ?

Riječ je o u potpunosti certificiranom složenom visokotehnološkom proizvodu po najvišim EU standardima. Naš sustav se razlikuje od konkurentskih po svojoj univerzalnosti i mogućnosti lakog održavanja. Svaka željeznica na svijetu ima neke svoje određene zahtjeve. Prema tome, svaki uređaj/sustav bi se morao raditi specifično za određenu željeznicu. Prednost našeg proizvoda je što ne zahtijeva nikakve velike preinake već izuzetno malo truda kako bi se konfigurirao na ciljanu željeznicu. Isto tako, promatrali smo nedostatke naše konkurencije i implementirali smo rješenja tih nedostataka u naš proizvod te na taj način stekli konkurentske prednosti.

Koliko je trajao proces od ideje do komercijalizacije i prihvaćanja na tržištu? Koliko je to zahtjevan proces?


Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23
Proces je trajao skoro 4 godina. Od prve ideje pa sve do prve isporuke tvrtka prolazi jedan dugotrajan proces koji uključuje istraživanje i razvoj, testiranje, certificiranje i konačno izlazak na tržište. Svaki visokotehnološki proizvod prolazi ovakav proces jer je to prije svega sigurnosni proizvod čiji je zadatak očuvanje ljudskih života te, shodno tome, mora biti u potpunosti pouzdan i siguran. 
Tvrtki naše veličine, pogotovo veličine koje je bila još tamo početkom ovog stoljeća kada je razvoj započinjao, je ovakav proizvod veliki posao. No, isto tako i veliko priznanje naših mogućnosti i sposobnosti. Taj proces je resursno vrlo intenzivan, počevši od potrebnog ljudstva pa sve do potrebnog financiranja koje nije tako lako složiti. Zato smo iznimno ponosni na naš proizvod koji sada s kamatama počinje vraćati sve što je uloženo u njega.

Primjer ste tvrtke koja se može pohvaliti velikim brojem inovacija i proizvoda. Među vodećima ste u svojoj industriji. Kako ste u tome uspjeli?

Mi smo kao poduzeće uvijek stavljali jaki naglasak na inovaciju. Najčešći razlog propadanja poduzeća je u današnje vrijeme manjak inovativnosti. Konkurencija je vrlo jako i vrlo brojna i vi se na određen način morate izvući iz te mase ako mislite preživjeti. A, izvući ćete se jedino ako akumulirate znanje, čija je posljedica inovacija i novi proizvod.

Bliži se kraj još jedne poslovne godine. Kako će je Altpro tvrtka zaključiti?


S dodjele godišnje nagrade Inovacija godine 2014.

Naša tvrtka u kontinuitetu i s porastom zaključuje poslovne godine u plusu, odnosno s dobiti. Tu istu dobit kasnije reinvestiramo u tvrtku jer je to jedini način na koji možemo rasti po ovim stopama po kojima rastemo. Konstantno imamo potrebu za novim kapitalom koju rješavamo kreditiranjem i organskim financiranjem, odnosno reinvestiranjem dobiti. Novi razvoj i inovacije su uvijek u tijeku, jer mi ne možemo biti konkurentni i preživjeti na tržištu bez tih aktivnosti. Inovacija je naš modus operandi. Trenutno u poduzeću imamo dvoznamenkasti broj razvojnih projekata što je za poduzeće naše veličine fantastičan uspjeh.

Prilikom preuzimanja nagrade najavili ste novo širenje. O čemu je riječ?

Riječ je o investiciji u novi razvojno-proizvodni prostor za opremu za željeznička vozila. U Odri smo od 2011. godine kada smo se morali preseliti iz tehnološkog parka jer nam tamošnja infrastruktura jednostavno nije dozvoljavala daljnji razvoj. Jednako toliko važno, mnoge poslove nismo ni dobili zbog nedostatka kapaciteta. Preseljenjem u Odru smo dobili te dodatne kapacitete i poduzeće se od tada višestruko razvilo. Sada smo ponovo došli do te prekretnice kada je potrebno širenje. Planiramo uložiti u novi prostor u Odri koji će približno udvostručiti naše kapacitete i omogućiti daljnji razvoj i novo zapošljavanje.

Jedan ste od prvih hrvatskih start-upova. Što biste poručili današnjim startupovcima?


S minstrom Gordanom Marasom na
međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015.

Rad, cjeloživotno učenje, entuzijazam i ljubav prema struci. Mladi poduzetnici mogu preživjeti jedino uz takav miks. Moraju biti predani radu i ne bojati se ostanka na poslu poslije 17 sati. Moraju pratiti trendove u svojoj industriji i pokušati ih pratiti te ih naposljetku i postavljati. Učenje je isto tako bitan faktor jer se akumulacijom novog znanja stvara inovacija. A kako bi sve to bilo moguće, mora postojati velika doza entuzijazma. To najbolje prikazuje jedna poznata izreka:“ Voli svoj posao i nikada nećeš morati raditi.“ To je moja preporuka mladima.

I za kraj, poznati ste kao zagovornik gospodarskog nacionalizma. Zašto?

Gospodarski nacionalizam je jedan vrlo interesantan pojam koji, jednostavno rečeno, označava podupiranje domaće proizvodnje. Ne misli se na način da se strancima zabrani prodaja njihovih proizvoda u našoj zemlji. To je i kontraproduktivno i protiv zakona tržišne ekonomije. Domaćim poduzetnicima se pomaže na način da im poslovanje nije otežano nepotrebnom birokracijom, da se inovacije potiču raznim olakšicama, te se u konačnici i tvrtke podržavaju ovakvim nagradama. U svijetu je gospodarski nacionalizam izuzetno izražen, pogotovo u razvijenim državama, koje su i razvijene upravo zbog gospodarskog nacionalizma. Primjerice, da biste vi sa svojim proizvodom ušli u jednu Njemačku ili Austriju, morate ili imati ludu sreću ili zbilja jako, jako dobar proizvod i mnogo novca za ulaganje u novo tržište. Te zemlje su prepoznale značaj domaće proizvodnje i zato ju podupiru te na određene načine štite. Posljedica je toga veliki izvoz i razvijena zemlja. Kako bismo dosegli spomenute države, mora se zaustaviti ova erozija morala i svijesti kod pojedinaca u državnom sustavu koji teže potpunoj supstituciji domaće proizvodnje, što nije osnovano ni po pitanju kvalitete ni po pitanju cijene. U tim slučajevima najviše stradaju inovativni mali i srednji poduzetnici koji su temelj svakog gospodarstva.

Naša nova buduća vlada ima sjajnu priliku da napokon stvori takvo okruženje u kojem će joj kvalitetna domaća proizvodnja biti u svijesti i na savjesti, kao zalog zadovoljnije Hrvatske.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259