INTERVJU MIJO MILJAK: „BEZ INOVACIJA NEMA OPSTANKA“

04.07.2015

Mijo Miljak, Član uprave i voditelj projekata tvrtke "Svijet biljaka"

Tvrtka Svijet biljaka iz Vodnjana već nekoliko godina na domaćim i inozemnim sajmovima predstavlja inovacije u području proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i aromaterapije. Od 2000. godine kada su osnovani do danas u tvrtki su uspjeli zaokružiti svoje poslovanje, od proizvodnje i prerade do stvaranja vlastitih robnih marki. Tako zahvaljujući vlastitom znanju i tehnologijama danas ova tvrtka na više od 100 hektara u Istri, Dalmaciji, Lici i Međimurju uzgaja ljekovito bilje, prerađuje ga i u vlastitim pogonima stvara inovativne proizvode. O njihovim inovacijama i poslovanju razgovarali smo s izvršnim direktorom tvrtke i voditeljem istraživanja i razvoja Mijom Miljakom.

Postupak dobivanja ružmarinske kiseline jedna je od vaših posljednjih inovacija za koju ste nagrađeni i na nedavnoj izložbi inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA. O kakvoj je inovaciji riječ?

Riječ je o postupku proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline (RA), aktivne tvari u biljnim kompleksima iz porodice Usnatica primjenom nanotehnologije. Sa suautoricom inovacije Dubravkom Orlić Bašlin otkrio sam i patentom zaštitio metodu ekstrakcije ružmarinske kiseline upotrebom nanotehnologije bez upotrebe dosad potrebnih otapala, alkohola i acetona. Rezultat ove metode je linija novih proizvoda koje smo nazvali Larosa. Ova linija namijenjena je za upotrebu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te industriji pića i dodataka prehrani.

Autori ste još nekoliko višestruko nagrađivanih inovacija. O čemu je riječ?

Sve naše inovacije, koje su zapažene i nagrađivane na više međunarodnih sajmova inovacija, vezane su za područje razvoja niza inovativnih proizvoda na bazi prerade ljekovitoga bilja. Naročito smo ponosni na naše funkcionalne Fitoaroma prirodne osvježivače i aroma sprejeve za tijelo i prostor koji su zapaženi i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim sajmovima od Zagreba, Bukurešta, Varšave, Nürnberga, Teherana i Ženeve. Posebno smo ponosni i na naš inovativni i patentirani sustav za kontroliranu primjenu biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji, sustav CAT-14. Klinička aromaterapija i oleoterapija sve se više integriraju u svakodnevnu ljekarničku i medicinsku praksu, uz ekspertizu i recepture temeljene na dokazima, a metode primjene sve su raširenije. Sustav CAT-14 upravo nudi rješenja u kontroliranoj primjeni biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji.


Proizvodi "Svijeta biljaka"

Jeste li uspjeli komercijalizirati sve svoje inovacije?

Naši Fitoaromini aroma sprejevi nalaze se na domaćem i inozemnom tržištu već nekoliko godina. Može ih se naći u širokoj distribuciji kao što je Anti Dim sprej, u ljekarnama i specijaliziranim bio trgovinama kao što su Aromasept sprej i Happy Feet sprej, zatim u specijaliziranim kanalima prodaje kao što su televizijska i on-line prodaja te pod privatnom robnom markom i to na tržištima Ruske Federacije i Njemačke. Tržišnoj implementaciji naših patentiranih sustava Larosa i CAT-14 pristupamo vrlo oprezno, s obzirom na njihov tržišni potencijal, ali i sredstva koja su još potrebna za dobro pripremljen tržišni nastup. Interesi postoje, u razgovoru smo i pripremi za implementaciju sustava CAT-14 u dva hotelska lanca, ustanovi za njegu bolesnika i specijaliziranom studiju za aromaterapiju u jednom lječilištu u Italiji. Nakon prvih implementacija i referenci te snažnijeg marketinga očekujemo značajnu potražnju za korištenjem sustava CAT-14 u različitim segmentima turističke ponude. Za sustav Larosa pripremamo se za apliciranje na već otvorene strukturne fondove kako bismo pokrenuli industrijsku proizvodnju.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Neposredni ciljevi u našem daljnjem razvoju jesu proširiti tržište Fitoarominih aroma sprejeva za tijelo i prostor, proširiti biljnu proizvodnju odabranih sorti ljekovitoga bilja, zadobiti tržišta posebnih zahtjeva kao što su HALAL certifikati, implementirati sustav CAT-14 i razviti industrijsku proizvodnju na temelju našeg najnovijeg sustava dobivanja aktivne tvari ružmarinske kiseline Larosa.

Većinu ste svojih inovacija zaštitili. Koliko je inovatoru važna zaštita?

Patentna zaštita je vrlo važna za pridobivanje budućih suradnika, ali i stvaranje povjerenja kod budućih klijenata. To je vrlo važno i za razvoj tržišta i dokaz da imate vlastita znanja i tehnologiju što daje sigurnost vašim klijentima za dugoročniju suradnju. Pokazuje i da ste relativno nezavisni na tržištu i da ste u mogućnosti samostalno odgovoriti na nove tržišne izazove te u svoje proizvode i proizvodne postupke implementirati najnovija tehnološka dostignuća.


Preuzimanje nagrade od strane Prvog iranskog
instituta istraživača i inovatora IR Iran
na sajmu AGRO ARCA 2015.

Koliko su vam pak za komercijalizaciju inovacija korisni nastupi na sajmovima i nagrade koje ste ondje dobili?

To je jako važan segment. Tim uspjesima na sajmovima ne samo da dokazujete tržištu da mu nudite nove i dobre proizvode, već potvrđujete i sebi da su vaše ideje te rad i trud koji ste uložili u projekt na pravom putu. Taj put do potpune komercijalizacije i tržišnog uspjeha zna biti dosta dug i mukotrpan. Uz rezultate koji se postižu na sajmovima inovacija često to zna biti i lakše i kraće.

Koliko je po vašem mišljenju za tvrtke važno ulaganje u inovacije?

Mi smo kao tvrtka još uvijek u jednoj razvojnoj fazi i ulaganje u inovacije i nove tehnologije je temeljno pitanje našeg rasta i opstanka. Uvijek je to bitno, u svakom životnom ciklusu poduzeća. Mi trenutno sve naše karte dajemo na inovacije i nove tehnologije. Računamo da je ulaganje u znanje i inovativnost onaj resurs koji se može najbolje oploditi, ali bez kojega se ne može niti dalje koračati. Sve što možemo ulažemo u znanje, novu tehnologiju i razvoj i jedino se kroz to nadamo zadobiti tako željena tržišta gdje se na kraju sve verificira. U današnjem ekspanzionističkom dobu znanja, tehnologija, proizvoda, samo inovativni proizvodi mogu pronaći svoj put do tržišta. Inovacije su nasušno potrebne. Bez inovacija nema opstanka. Krajnji korisnici su u tom pogledu vrlo zahtjevni, ali i vrlo zahvalni kada prepoznaju vrijednosti koje inovativni proizvod nudi. Od ideje, inovacije, implementacije do investicije i tržišnog prihvaćanja dug je i trnovit put, ali i vrlo izazovan, kreativan i jednako tako prepun različitih zadovoljstava koje čovjek proživljava na tom putu.

Imaju li u Hrvatskoj na tom putu poduzetnici i inovatori dovoljnu podršku?

Treba naglasiti da je znanje temelj ideje. Društvo na različite načine može doprinositi znanju pojedinaca koji kreiraju ideje. Potpora društva u tom segmentu je najznačajnija. Zato je nužno da društvo razvija različite institute koji su otvoreni ka pojedincima i koji služe općem dobru. Također, društvo mora voditi računa kako njeni članovi (institucije i pojedinci) mogu dosezati znanja koja se kumuliraju kao opće civilizacijsko dobro u svijetu. U tom segmentu potpora pojedincu je vrlo značajna. Sigurni smo da će se društvu svaki uloženi novac u taj segment višestruko vratiti. Na žalost, u tom segmentu, dok ljudi kreiraju ideju, provjeravaju njenu osnovanost i razvijaju i planiraju inovaciju, najmanje je podrške i potpore. Pravila su vrlo stroga i nisu stimulirajuća. U fazi razvoja inovativnog rješenja puno je lakše. Ovdje moram istaknuti značajnu ulogu našega istarskog Društva inovatora i Zajednice tehničke kulture. Vrlo su otvoreni prema pojedincima koji imaju jasne ideje. No i njima treba društvo osigurati još konkretniju podršku i osnažiti njihovu ulogu. Naročito u segmentu povezivanja pojedinca i korištenja resursa društva koji su usmjereni na istraživanje, razvoj i inovacije. Implementacija i investicija su po meni puno lakši koraci ako prve dvije faze ne iscrpe pojedinca. Potpore za realizaciju druge dvije faze realizacije ideje moraju biti financijski značajne i strogo uređene, s jasno definiranim benifitima svih koji su doprinosili da se jedna ideja razvije u tržišno prihvaćeni proizvod.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259