INTERVJU ĐURO HORVAT: „NAŠA VRIJEDNOST SU INOVACIJE TE ZADOVOLJNI SURADNICI I ZAPOSLENICI U KOMPANIJI TEHNIX“

16.12.2014

Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix

Nastala na vlastitim inovacijama, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca pohvaliti se može s 300 vlastitih inovativnih proizvoda i preko 50 patenata. U postupku zaštite još je pet novih patenata. Većina njih uspješno se prodaje na globalnom tržištu. Čak 80% proizvodnje izvoze u 30 zemalja svijeta i na tri kontinenta. Zahvaljujući ulaganju u inovacije, tvrtka danas zapošljava 250 radnika u tvornici u Hrvatskoj i još toliko u kooperaciji i tvrtkama izvan Hrvatske, a ove će godine ostvariti prihod od 150 milijuna kuna. Ipak, možda najveći uspjeh ove obiteljske tvrtke jest MBO-T tehnologija gospodarenja otpadom, izum za koji je Tehnix dobio i prvu hrvatsku godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2013. godinu. Prestižnu nagradu vlasniku tvrtke Đuri Horvatu, uručili su 12. prosinca ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Povod je to i za razgovor s ovim poznatim hrvatskim inovatorom i gospodarstvenikom.

Što Vam kao gospodarstveniku znači jedna ovakva nagrada?

To je poticaj da otkrivamo nove inovativne proizvode koji nedostaju globalnom tržištu, a u funkciji su održivog razvoja čovjeka i planete. Ova nagrada sigurno će imati utjecaja na proširenje proizvodnih kapaciteta u kompaniji Tehnix. Motivirat će naše suradnike da proizvodimo još kvalitetnije, da prodajemo više naših inovativnih MBO-T tehnologija u svijetu. Doista, to je inovacijsko tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix. To je plod znanja mene i mojih suradnika na kojem smo stručno i uporno radili gotovo 10 godina. Uložili smo puno znanja koristeći inovativna rješenja.

Nagradu ste dobili za MBO –T tehnologiju gospodarenja otpadom, za koju se često može čuti da je revolucionarna? Zašto?

MBO-T je revolucionarna tehnologija kojom se miješani komunalni otpad potpuno prerađuje odnosno reciklira prema uporabnim vrijednostima koje otpad ima u svojem sadržaju. Primjenom naše tehnologije otpad više nije komunalni, ekološki niti zdravstveni problem. Izumili smo kompletne tvornice za preradu komunalnog otpada. Izgradnjom naših tehnologija otpad postaje gospodarski resurs. Iz recikliranog otpada dobivamo osam sirovina iz otpada, dobivamo RDF gorivo za proizvodnju cementa, topline ili struje, dobivamo sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi. Našom tehnologijom ostvarujemo cirkularnu ekonomiju, postižemo potpunu reciklažu bez odlaganja na deponije. Sve to odvija se u vremenu od 10 minuta nakon dopreme komunalnog otpad kamionima u MBO-T tvornicu. Primjenom naše tehnologije ostvarujemo održivi razvoj. Dobivamo više sirovina, više energije, više novih radnih mjesta. To je tehnološka revolucija u održivom gospodarenju komunalnim otpadom. Takvom tehnologijom svi dobivamo, građani, država i čisti planet. MBO- T tehnologija obuhvaća gotovo 30 novih strojeva koji dosada nisu bili poznati na tržištu, a čine tehnološku trajnu funkcionalnu cjelinu kojom se komunalni otpad potpuno prerađuje uz visoki tehnološki standard zaposlenih uz malo utroška energije bez negativnog utjecaja na okoliš. Kompletne investicije isplaćuju se za manje od 5 godina.

Ova tehnologija već je prepoznata u svijetu? Gdje se sve već koristi? Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Naša tehnologija polako prodire u svijet. Ona je inovativna toliko da je mnogi u početku ne razumiju, gotovo se događa da ne vjeruju u stvarnost koju smo mi otkrili, a koja se potvrđuje u svijetu, u preko 56 dosada izgrađenih postrojenja koja trajno dobro funkcioniraju i stvaraju nove društvene vrijednosti. Naša tehnologija radi u zemljama Europske unije i u susjednim zemljama. Nadam se da će uskoro i u Republici Hrvatskoj. To je veliki industrijski potencijal Republike Hrvatske. Mi dnevno dobivamo upite iz cijelog svijeta za MBO-T. Trebat ćemo značajno povećati kapacitete proizvodnje i kooperacije. Ova tehnologija je svjetski izum i mi ga dajemo za opće dobro očuvanja planete i zaustavljanja klimatskih promjena. Nabrojit ću samo neke zemlje koje hitno trebaju kupiti i primjenjivati našu MBO-T tehnologiju: Rusija, Kina, Indija, Bjelorusija, Iran, Nigerija, Gana, Južnoafrička Republika, Egipat, Brazil i mnoge druge. Pa svima je jasno da je ebola nastala u smeću, da su deponije najveći zagađivači pitkih voda i stakleničkih plinova. Izgradnjom prve tvornice u Republici Hrvatskoj otvorili smo razvoj u Republici Hrvatskoj.

Rijetka ste tvrtka koja se može pohvaliti velikim brojem inovacija i patenata. Vodeća ste tvrtka u eko industriji, u mnogočemu ste promijenili i unaprijedili ovo područje. Kako ste u tome uspjeli?

Kompletni sustavi za pročišćavanje voda biorotori, bioreaktorska postrojenja, separatori, drugi sustavi za ekonomično biološko pročišćavanje zagađenih pitkih voda, specijalna komunalna vozila EKOMUAL za sakupljanje otpada. Doista, pogledajte naš katalog proizvoda, pun je inovacija. Ulaganje u inovacije je jedini put uspješnom biznisu. Mi smo od prvog dana ulagali u istraživanje i razvoj novih proizvoda, novih tehnologija. Uložili smo gotovo 20 godina intenzivnog razvoja i 10 milijuna eura u nove strojeve, opremu i tehnologije, postali smo najveći inovativni svjetski ekološki brend pod nazivom TEHNIX EKO INDUSTRIJA HRVATSKE. Sretan sam što smo u tome potpuno uspjeli, dobili smo najviša svjetska priznanja za doprinos održivom razvoju planete. Sretan sam zbog toga.

Kraj je još jedne poslovne godine. Kako će je tvrtka Tehnix zaključiti? Kakvi su planovi za narednu godinu?

Da, kraj je poslovne godine koja je za nas bila poslovno inovativna i razvojno uspješna. Svi smo sretni u Tehnix-u i bit ćemo nagrađeni. Odmorit ćemo se za Božić i Novu godinu, veseliti se uspješnoj budućnosti koju smo ostvarili vlastitim znanjem, inovativnošću i odgovornim poslovanjem, razvijajući nove proizvode koji danas trebaju čitavom svijetu. U Novoj godini čekaju nas novi uspjesi i zadovoljstva. Naša vrijednost su inovacije te zadovoljni suradnici i zaposlenici u kompaniji Tehnix.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259