INTERVJU BERNARDA CECELJA: „RED, RAD, DISCIPLINA, NOVE TEHNOLOGIJE I INOVACIJE FORMULA SU USPJEHA“

Fotografije uz članak 5
07.05.2014

Bernarda Cecelja vlasnica i direktorica Bernarda d.o.o.

Tvrtka Bernarda d.o.o. jedan je od vodećih hrvatskih proizvođača kreveta, madraca i jastuka. U malom hrvatskom Nedelišću, gdje je smještena proizvodnja, zapošljava 180 radnika. Podružnice ima u Srbiji, Makedoniji, Švicarskoj i Rusiji, a gotovo svu proizvodnju izvozi. Ova hrvatska tvrtka jedna je i od najproduktivnijih domaćih tvrtki kada govorimo o inovacijama. Nedavni uspjeh na svjetskim sajmovima inovacija bio je povod za razgovor s njenom vlasnicom i direktoricom Bernardom Cecelja.

Kako uspijevate biti jednom od najproduktivnijih tvrtki kada je riječ o inovacijama?

Poznati smo po inovacijama, jer mi svake godine izlazimo na tržište s novim proizvodom. Prije samog izlaska, ispitujemo tržište i istovremeno promoviramo našu inovaciju na sajmovima inovacija. Taj ciklus promocije počinje s međunarodnim sajmom inovacija ARCA u Zagrebu, slijede sajmovi diljem Europe poput onog Nürnbergu i Bruxellesu i završavamo promociju sa sajmom u Moskvi i jednim od najpoznatijih sajmova, onim u Ženevi, gdje je eto i ove godine prepoznata naša inovacija. S obzirom na interes koji su Iranci pokazali na prošlogodišnjoj ARCI u Zagrebu, ove smo se godine prvi puta predstavili i u Iranu gdje je naša inovacija osvojila zlatnu medalju.

Kod inovacija je bitno nekoliko stavaka. Najvažnije je dakako imati dobru i kreativnu ideju, ali i projekciju, što s tom idejom, je li ona ostvariva i ima li primjenu na tržištu odnosno može li se financijski oploditi. Naravno, treba imati i osigurana sredstva za realizaciju ideje. Dosta je teško konstantno raditi na inovacijama, osobito nama jer je riječ o suženom prostoru djelovanja. Mi smo usko specijalizirani na madrace, krevete i jastuke i nije lako samo u tom segmentu gotovo svake godine izaći s novim inovativnim proizvodom. Zato osluškujemo tržište, uočavamo probleme, nudimo inovativna rješenja. Surađujemo i sa znanstvenim institucijama poput Šumarskog fakulteta te Tekstilno-tehnološkog fakulteta te raznim stručnjacima. Poznati smo po tome da smo da smo uvijek korak ispred konkurencije. Da smo na pravom putu pokazatelj je i činjenica da nas drugi kopiraju i slijede.

Za posljednju inovaciju dobili ste već brojne nagrade i priznanja, među posljednjima su one iz Ženeve. O kakvoj je inovaciji riječ?

To je naš novi madrac, mi smo ga nazvali Thermocare 3 Plus. Riječ je novom inovativnom proizvodu s kojim smo krenuli u proces zaštite patenta i žiga. Nekoliko je zanimljivih osobina tog madraca. Prvenstveno je riječ o mogućnosti zagrijavanja odnosno hlađenja madraca od otprilike 18 stupnjeva do 36.5 stupnjeva, koliko je temperatura tijela. Osim našeg madraca, inovacija je i cijeli taj sustav, budući da se on može ugraditi u bilo koji madrac ili pak naslonjač. Stvarajući ovaj proizvod ideja vodilja bila je imati mogućnost šire primjene, pa je tako ova inovacija primjenjiva za individualne potrebe, ali i za wellness programe, bolnice, poliklinike i klinike, domove za osobe treće životne dobi i sl. Naime, zbog mogućnosti zagrijavanja do 42 stupnja Celzijeva, madrac se može koristiti u wellness centrima za opuštanje i znojenje, jer ima efekt kao da ste u sauni. Vrlo vrijedna komponenta jest sterilizacija, jer prilikom zagrijavanja, tijelo otpušta toksine, stoga je bitno madrac odmah i sterilizirati. Taj je problem naročito istaknut u raznim zdravstvenim institucijama, ali i u našim domovima. Nastojali smo s proizvodom biti i cjenovno prihvatljivi, tako da ga si uistinu svatko može priuštiti. Zadovoljni smo kako nam je ova inovacija prihvaćena. Reakcije na sajmovima na kojima smo se predstavili bile su vrlo pozitivne, a nagrade koje smo dobili dokaz su kvalitete, s obzirom da inovacije ocjenjuju stručnjaci iz različitih područja. Interes su pokazali i posjetitelji, što nam je važno jer pokazuje da su i individualni kupci zainteresirani za takav proizvod. Vjerujemo u uspjeh i ove naše inovacije, tim više što smo već dobili ekskluzivu izvoza u zemlje bivše Jugoslavije te Švicarsku i Rusiju. Sretna sam jer naše inovacije ne ostaju u ladicama, već nalaze primjenu diljem svijeta.

Jeste li se uspjeli oduprijeti krizi ili je i vas zahvatila?

Kriza nas je zahvatila na domaćem tržištu, gdje je prodaja pala za 23%, no gledajući sveukupno ipak smo napredovali i napredujemo i tijekom krize. Tako smo, bez obzira na pad prodaje na domaćem tržištu, u prošloj godini povećali proizvodnju za 15%, a kontinuirano zapošljavamo nove ljude. Uspjeh leži u izvozu, naime mi čak 90% naših proizvoda izvozimo diljem Europske unije i u Rusiju. Sve je to zahvaljujući i programima koje nudimo, a koji su široke primjene. Od svog osnutka 1998. godine razvili smo nekoliko programa, prvi i osnovni je opremanje objekata i to prvenstveno hotela diljem Europe, od Njemačke, Poljske, Švicarske, Danske, Italije, Francuske itd. te Rusije. Riječ je hotelskim lancima Kempinski, Plaza, Sheraton, Radisson Blue i da ne nabrajam, a sve više opremamo i male privatne hotele u Rusiji. Drugi program je individualni program i to je program u kojem naša kreativnost najviše dolazi do izražaja i u kojem se nastojimo približiti svakom pojedincu i njegovim potrebama. Treći program je nautika odnosno opremanje brodica, jahti i kruzera. Zatim tu je i četvrti, dječji program te medicinski program. Moram reći da smo prvi hrvatski certificirani proizvođač medicinskog programa. Ponekad nam se programi i isprepletu, kao u slučaju prvog dječjeg medicinskog madraca. Rekla bih i da je treći razlog uspjeha unatoč krizi, kvaliteta proizvoda, za koje volim reći da su proizvodi s potpisom jer su svi materijali koje koristimo certificirani, a svi proizvodi nastaju u našoj tvornici i iza njih stojimo. Moram napomenuti jedan problem koji na domaćem tržištu muči gotovo sve domaće proizvođače, a to je uvozni lobi. U Hrvatskoj nas nažalost „tuče“ taj uvozni lobi, iako imamo po mom mišljenju kvalitetnije proizvode, osobito na području hrane. Bez domaće proizvodnje nema stvaranja novih vrijednosti, nema rasta i razvoja, nema novih zapošljavanja. Velik dio tog uvoza je jeftina i nekvalitetna roba i savjetovala bih našim ljudima da pripaze što kupuju i da kupuju, ako ne već hrvatsko, onda proizvode provjerenih proizvođača.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Plan je sada etablirati se u Europi, prije svega Švicarskoj, Austriji i Belgiji s našim individualnim programom. U tim smo zemljama prisutni s drugim programima, no sada želimo osvojiti tržište i s ovim inovativnim programom. Interes postoji, naime u tim zemljama nemaju proizvode kakve mi nudimo. Tražimo sada poslovne partnere za distribuciju, a u Švicarskoj otvaramo i vlastite trgovine. Plan je dakako i dalje ulagati u razvoj tvrtke i zaposlenike, osobito mlade pripravnike kojima dajemo šansu da u školama i na fakultetima stečeno znanje koriste u praksi. Zapošljavamo dosta mladih pripravnika po principu da u prvih mjesec, dva prođu sve odjele u tvrtki, a potom rad nastavljaju na radnim mjestima za koje su se školovali. Ja gledam 10 godina unaprijed, i iako naš prosječni zaposlenik ima 34 godine, već sada odgajamo novu, mlađu generaciju zaposlenika.

Kako biste sumirali formulu svog uspjeha? Koji biste savjet dali mladim poduzetnicima?

Svaki mladi poduzetnik treba imati viziju i naravno nekakav početnički kapital. Važno je ne svaštariti već se usmjeriti odnosno specijalizirati u jednom segmentu. Bez obzira je li riječ o proizvodnji madraca, hrane ili cipela bitna je posvećenost poslu i nastojanje da budete najbolji. Poslujte principom dobrog domaćina. Mi tijekom ovih 15 godina poslovanja nismo dana kasnili s plaćom ili bilo kakvom drugom financijskom obavezom i istovremeno smo uvijek ostavljali dio sredstava za ulaganja u nove tehnologije poput najnovijih strojeva u našoj branši, ali i ulaganja u inovacije. Ove ćemo godine uložiti 350 tisuća eura u nove investicije. Dio smo dobili bespovratnih sredstava iz EU, dio smo uzeli kredit, a dio financiramo iz vlastitih sredstava. Trenutno radimo na projektu alternativnog izvora energije, naime sami ćemo izrađivati brikete od vlastitog otpada kojeg ćemo koristiti za grijanje oba pogona ovdje u Nedelišću. To je investicija koju ćemo vrlo brzo vratiti zahvaljujući ogromnim uštedama. Ako trebam sumirati, rekla bih da su formula za uspjeh, barem naša - rad, red, disciplina, ulaganje u nove tehnologije i inovacije!

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259