INOVATORSKI GRAND PRIX KONČAREVOM NISKOPODNOM DIZELELEKTRIČNOM VLAKU

Fotografije uz članak 2
28.10.2014

Inovatorski Grand Prix 12. Međunarodne izložbe inovacija ARCA pripao je niskopodnom dizelelektričnom vlaku tvrtke Končar – Električna vozila. Riječ je o jedinstvenom vozilu u Hrvatskoj na kojem su godinama radili Končarevi inženjeri. Realiziran je na istoj platformi i sadrži većinu iste opreme kao i niskopodni elektromotorni vlak, što korisniku znatno smanjuje troškove eksploatacije i održavanja. Osim kompaktnih dizelelektričnih agregata smještenih na krovu, sadrži niz drugih inovativnih komponenata razvijenih u Končaru.

„Mi u Končaru kontinuirano razvijamo i inoviramo. Sredinom '90-ih krenuli smo s tramvajem, a 2002. započeo je razvoj, potom 2005. godine i serijska proizvodnja niskopodnih tramvaja što je Hrvatsku smjestilo među rijetke zemlje s takvim tipom tramvaja. Uslijedio je prvi niskopodni elektromotorni vlak za koji smo 2009. godine primili Grand prix, a ponosni smo što je sada prepoznato i naše znanje i rad na ovom vozilu“, kaže Jusuf Crnalić, član Uprave Končar – Električnih vozila.

Kako bi se maksimalno prilagodili putnicima, u Končaru su pazili na svaki detalj. Tako će vožnja ovim novim vlakom biti komfornija i ugodnija zahvaljujući i ugrađenim sustavom klimatizacije, sustavom informiranja putnika, ugodnoj LED rasvjeti i kao i širokom vratima koja omogućuju bržu i bolju prohodnost. Novi će vlak prevoziti 323 putnika, a kraj sjedala su ugrađene i utičnice za punjenje mobitele i drugih prijenosnih uređaja.

Izložba inovacija ARCA prva je izložba na kojoj je ovaj vlak predstavljen. Na pruge će, kažu u Končaru, već sljedeće godine, a proizvodnju 12 vlakova već je i potpisan ugovor s HŽ Putničkim prijevozom.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259