INOVATORIMA URUČENA PRESTIŽNA NAGRADA FAUST VRANČIĆ

Fotografije uz članak 4
20.02.2014


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u ponedjeljak 17. veljače svečano su uručene državne nagrade Faust Vrančić pojedincima i organizacijama koje su ostvarile izniman doprinos za razvoj tehničke kulture u Hrvatskoj. Ovu prestižnu nagradu za svoj su rad dobili i članovi Udruge inovatora Hrvatske i to Udruga inovatora Karlovačke županije i predsjednik splitske udruge inovatora DALMIT Ivica Pivačić dipl.ing.

Nagrada Faust Vrančić - poticaj daljnji uspjeh

„ Ova nagrada veliko je priznanje za naš volonterski rad, a najveći utjecaj na njeno dobivanje imali su naši članovi koji su protekle godine postigli odličan uspjeh“ komentirao je predsjednik karlovačke udruge inovatora i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Nagrada Faust Vrančić razveselila je i predsjednika Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i splitskih inovatora Ivicu Pivačića. „Rezultat je to dugogodišnjeg truda i predanog rada kolega inovatora u udruzi poglavito tajnika udruge Nenada Popovića dipl.ing. te dr.sc. Miroslava Orlova kao i prof.Gorana Krnića dipl.ing. istaknuo je Pivačić. Bez velike potpore Zajednice tehničke kulture grada Splita i tajnice Maje Novaković rezultati udruge DALMIT bili bi daleko skromniji.„

Karlovački inovatori prednjače u inovacijama

Udruga inovatora Karlovačke županije prošle je godine obilježila 20. godišnjicu svoga rada, a najbrojnija je udruga inovatora na području Republike Hrvatske s 140 članova. Predsjednik udruge Bubaš dodao bi i jedna od najuspješnijih kada se govori o razvoju novih proizvoda. Tome svjedoče ne samo brojne nagrade diljem svijeta, već i velik broj razvijenih inovacija. „Dok se danas uglavnom zatvaraju radna mjesta, Tvornica turbina Karlovac, tekstilna tvornica Kelteks, HS produkt samo su neke od primjera naših tvrtki koje zahvaljujući inovacijama radna mjesta otvaraju. Samo HS produkt danas zapošljava 2000 osoba, a čak 98% proizvodnje izvoze u Ameriku, i to je rezultat rada inovatora“ istaknuo je predsjednik Bubaš dodajući kako će nova radna mjesta otvarati takve, inovacijama usmjerene tvrtke, a njih je, kaže, malo.

Jedan od ključnih razloga za to, smatra Marko Bubaš, jest i nepostojanje Zakona o inovacijama. „2000 godine ostali smo bez zakona koji je stimulirao inovatore u tvrtkama, na institutima i u akademskoj zajednici. Udruga inovatora Hrvatske još je 2010. godine dala prijedlog Zakona o inovacijama na radu i u svezi s radom po uzoru na zakon kakav imaju Japan, Njemačka i susjedna nam Slovenija. Dok birokracija koči njegovo donošenje, mi gubimo radna mjesta“ objašnjava Marko Bubaš i apelira za njegovo brzo donošenje.

Smatra i kako je potrebno educirati mlade ljude te pokrenuti obrazovanje kadrova za upravljanje inovacijama.

Inovatori pokreću svijet

Koliko je važno educirati mlade, znaju pak u splitskoj udruzi inovatora DALMIT koja i ove godine nastavlja s odličnim projektom“ INOVATORI POKREĆU SVIJET“. Putem izložbi, predavanja i radionica projekt ima za cilj upoznati srednjoškolce i studente s osnovama intelektualnog vlasništva. „Središnji dio projekta je istoimena izložba od 15 plakata, kojima smo nastojali na što pristupačniji i zanimljiviji način prikazati osnove intelektualnog vlasništva. Izložba se postavlja u srednjim, višim i visokim školama u gradu Splitu i u Splitsko- dalmatinskoj županiji“ objašnjava predsjednik Udruge Ivica Pivačić. Razlog pokretanja ovog projekta leži u sve većem značaju koje intelektualno vlasništvo ima u svjetskom gospodarstvu. „Želimo li se pozicionirati na svjetskom tržištu i to prvenstveno kao „zemlja znanja“, moramo znati i komercijalizirati to znanje“, ističe Ivica Pivačić..

Projekt inovatori pokreći svijet pokazao je velik interes djece i mladih za inovacije. „Nagrada Faust Vrančić veliko je priznanje i poticaj za rad, no jedna od najljepših nagrada i poticaja koju dobivamo jest pljesak učenika i studenata na kraju svakog predavanja ili radionice, te niz izvrsnih inovativnih ideja za poboljšanje demonstriranog im izuma“, zaključuje Ivica Pivačić.

Dalmatinska udruga inovatora pohvaliti se može i s još nekoliko značajnih projekata. Riječ je o osnivanju Odjela hrvatskih inovacija pri Muzeje tehničke kulture u osnivanju. Do sada su prikupili dvadeset i dva proizvoda zaštićenih patentom, a ovim putem Pivačić poziva inovatore da doniraju svoj izum muzeju. Treći izuzetan projekt Pivačića i suradnika jest i oformljenje kemijskog laboratorija za mlade istraživače-inovatore. Tijekom 2013. godine članovi vrijedne splitske udruge uredili su prostor za smještaj laboratorija i nabavili dva vrijedna instrumenta - Atomski apsorcijski spektrofotometar (AAS) i Plinski kromatograf (PK), a koncem godine održali su prve dvije radionice za učenike.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259