Inovatori uspješni i na Međunarodnom sajmu inovacija ISIF u Istanbulu

02.10.2018
Udruga inovatora Hrvatske organizirala je sudjelovanje hrvatskih inovatora na 3. Međunarodnom sajmu inovacija ISIF 2018, Istanbul, 27. – 29. rujna 2018 . Istanbulski međunarodni sajam inovacija je primarno fokusiran na komercijalizaciju inovacija, novih proizvoda, usluga i tehnologija, a organizira se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora - IFIA,Turskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i tehnologija, Turskog ureda za patente i WIPO- a. ISIF je jedan od značajnijih sajmova inovacija u ovom dijelu svijeta na razmeđu istoka i zapada koji istovremeno predstavlja most za razmjenu ideja i uspostavljanja kontakata između inovatora i poslovne zajednice.

Na Sajmu je predstavljeno više od 250 inovacija iz dvadesetak zemalja među kojima su bile i inovacije iz Hrvatske. Temeljem dosadašnje uspješne suradnje, Udruga inovatora Hrvatske je i ovoga puta predstavila inovacije uglavnom mladih inovatora, pojedinaca i timova s fakulteta poveznica Zagrebačkog sveučilišta.

Hrvatske inovacije izazvale su veliku pozornost međunarodne stručne javnosti i turske poslovne zajednice o kojoj svjedoče brojna priznanja.

Ervin Matić , inovator iz Poreča sa Strojem za održavanje rasvjetnih stupova ponovio je uspjeh s ARCA-e 2017, te je na ISIF-u 2018 osvojio priznanje za „Najbolju međunarodnu inovaciju“ izloženu na Sajmu prema mišljenju WIPO-a (World Intelectual Property Organization).

Zlatnu medalju osvojila je 3D znanstvena podmornica mladih inovatora Josipa Oroza, Lovre Stipanovića i Martina Sokolovića iz Srednje škole Samobor.

Srebrnu medalju zaslužila je inovacija OptIC – Program za razvoj i optimizaciju ionskih kromatografskih metoda inovatora s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba. Autori su Matija Cvetnić, Tomislav Bolanča, Šime Ukić, Marko Rogošić, Marinko Markić, Boris Brigljević, Ana Marija Dizdar i Petar Žuvela.

Brončanu medalju osvojile su dvije inovacije Bionička šaka, Davora Širinića i Luke Miškovića, te Algoritam za definiranje najoptimalnijih smjernica za razvoj grafičkog proizvoda inovatora Ive Marenić, Jelene Mandić i Vladimira Cviljušca.

Inteligentni odjevni predmet za nadzor rada šumskih radnika Davora Begića i Dubravka Rogalenagrađen je priznanjem Makedonskog patentnog ureda, aRobot za igranje šaha Leona Malnara priznanjem Njemačke asocijacije inovatora.

Na margini Sajma održane su brojne radionice iz područja zaštite intelektualnih prava (IPR), a održani su i brojni susreti inovatora i zainteresiranih partnera.

Predstavnik UIH i član međunarodnog Ocjenjivačkog suda i ovog puta bio je Zoran Barišić, dipl. ing.


Foto galerija

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259