INOVATORI CIJELOG SVIJETA OBILJEŽILI SU U STOCHOLMU 125. OBLJETNICU NAJSTARIJE ORGANIZACIJE INOVATORA – ŠVEDSKOG SAVEZA

Fotografije uz članak 4
19.10.2011

Savez inovatora Švedske obilježio je od 4. do 07. listopada ove godine prigodnim svečanostima i međunarodnom izložbom inovacija u okviru Skandinavskog tehničkog sajma 125 godišnjicu kontinuiranog djelovanja, što ga čini najstarijom inovatorskom organizacijom u svijetu.

U suradnji s IFIA – međunarodnom federacijom nacionalnih inovatorskih organizacija, sajam inovacija održan je pod nazivom „INOVACIJE ZA BUDUĆNOST“.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je tri izuzetne inovacije koje su svoje tržište pronašle u Europi pa i u Švedskoj.

Predstavili smo ROTO RAŠPU autora Romana, Ivana i Tomislava Krunića iz Velike Gorice, KRIJESNICU – Vinka Rogine iz Zagreba i ELEKTRIČNI MOTOR S VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA – dr. Branimira Ružojčića iz Pule.

Na izložbi „INOVACIJE ZA BUDUĆNOST“ sudjelovalo je više od 100 inovatori iz 20 država.

Tijekom sajma obilježen je i svjetski dan inovatora i održana sjednica Izvršnog odbora IFIA.

Analizirajući rad IFIA tijekom proteklih devet mjeseci 2011. godine predsjednik dr. Andraš Vedreš, posebno je istaknuo 4. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji AGRO ARCA 2011 što je održan u Slatini od 6. – 8. svibnja 2011. kao izuzetan primjer svrhovitosti organiziranja specijaliziranih sajmova inovacija na kojima se postiže i onaj krajnji cilj, a to je komercijalizacija inovacija.

Detalje o sajmu AGRO ARCA predstavio je direktor u IFIA Pavao Havliček, o međunarodnom natjecanju „CII - Inovacije temeljene na softveru“ što je održano na Taiwanu James SU, član izvršnog odbora IFIA, a o sajmu inovacija "New Time" u Sevastopolju predsjednik Andraš Vedreš. Članovi su prihvatili informacije i istaknuli u raspravi da iduće, 2012. godine treba težiti da izlagači naznače koje poslovne susrete trebaju odnosno očekuju kako bi komercijalizirali svoje inovacije.

U ime Udruge inovatora Hrvatske Pavao Havliček iznio je prijedlog da se iduće godine u Zagrebu, tijekom 10. jubilarne ARCE obilježi Međunarodni dan inovatora. Izvršni odbor IFIA konačnu će odluku donijeti na nastavku sjednice početkom studenoga u Varšavi tijekom specijalizirane izložbe inovacija u kemiji.

Na dan obilježavanja obljetnice Saveza inovatora Švedske uručene su nagrade koje je dodijelio ocjenjivački sud. Hrvatski su inovatori nagrađeni jednom srebrnom medaljom, dr. Branimir Ružojčić, jednom brončanom, Roman, Ivan i Tomislav Krunić, te posebnom nagradom Vinko Rogina. Udruga inovatora Hrvatske dobila je posebno priznanje za organizaciju i prezentaciju izložbenog prostora i inovacija.

Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259