Inovator Blaž Piton na prijemu kod načelnice općine Fažana - Fažanska pamet prepoznata u svijetu

Fotografije uz članak 4
10.12.2009

FAŽANA - Inovatora Blaža Pitona iz Fažane, koji je na međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2009. u Bruxellesu nedavno nagrađen titulom "viteza inovatorstva",ovih je dana ugostila fažanska načelnica Ada Damjanac.

Smatram da je ovo vrlo značajan trenutak za Fažanu i čestitam našem sugrađaninu Blažu Pitonu koji je svojim radom, pameću i razmišljanjem zaslužio orden viteza inovatorstva. Njegove inovacije su vrlo životne, a pet njih su prihvaćeni i zaštićeni patenti. Tri patenta predstavljaju ispitanu novost u svijetu dok su dva patenta zaštićena kao konsenzualni patenti. Tim brojem patenata svrstan je među inovatore s najvećim brojem nagrađenih, priznatih i prijavljenih patenata u Istri, a možda i šire, rekla je Damjanac. Najavila je da će sljedeće godine organizirati Pitonovu samostalnu izložbu u fažanskoj Zajednici Talijana gdje će biti izložene sve Pitonove inovacije pa će se i na taj način možda netko i zainteresirati za njihovu proizvodnju. Budući da nije bio u Bruxellesu, Pitonu je priznanje i orden svečano urućio član zastupničkog tima Udruge inovatora Hrvatske na izložbi inovacija u Bruxellesu Leo Pincan.

Tajnik županijskog Saveza udruga inovatora Đani Pincan istaknuo je da je za Pitona karakteristično što je za sve izume izradio funkcionalne prototipove od drva koji pokazuju njihov način rada. No, problem je da te izume netko treba preuzeti i početi proizvoditi.Gospodin Piton zbog svojih godina ne može se početi baviti poduzetništvom i proizvodnjom.

Svugdje na izložbama sam promovirao Fažanu. Zahvaljujem se donatorima koji su me podržavali i materijalno potpomagali kod sudjelovanja na izložbama i načelnici što je primijetila da u Fažani ima skromnu osobu koja radi, rekao je Piton. Prijemu su prisustvovali pored navedenih, i predsjednik te tajnik Zajednice tehničke kulture Istarske županije Dino Makovac i Željko Košara.

LEO PINCAN

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259