INOVATIVNA IDEJA: GENIJATOR

11.07.2014


HHO generator treće generacije pod nazivom Genijator inovacija je istoimenog zagrebačkog start-upa iza koje stoje mladi inovatori Saša Jovanović, Srđan Kolić i Petar Jončić. Svoj su generator, kako kažu, jedinstveni u svijetu nedavno i patentirali. „HHO tehnologija već godinama postoji na tržištu, a želja nam je bila unaprijediti tu tehnologiju. Naime postojao je problem stabilnosti postojećih generatora. Prije godinu dana, nakon osam godina rada, napravili smo jedinstvenu stabilnu konstrukciju koja ne ovisi o elektronici, ispitali njeno djelovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, napravili patentnu provjeru i otkrili da smo jedini s ovakvom konstrukcijom“, objašnjava Petar Jončić.

HHO generatori ugrađuju se u automobile kako bi poboljšali izgaranje goriva u motoru, a rade na principu elektrolize vode, stvarajući poznatu HHO smjesu odnosno smjesu vodika i kisika. Na taj način štedi se gorivo i smanjuje emisija štetnih ispušnih plinova automobila. „Efikasnost postojećih generatora na tržištu je tek nekih 49 posto, dok je efikasnost našeg genijatora 74 posto. Štedi gorivo do čak 70 posto, prorjeđuje intervale izmjene ulja te produljuje vijek trajanja motora“ kaže Petar.

Ova inovacija već je prepoznata i nagrađena na domaćim izložbama inovacija, a u korisnost tehnologije uvjerili su se i mnogi vlasnici automobila.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259