INOVACIJA: RAČUNALNI PROGRAM ZA IZRADU URAVNOTEŽENOG I RAZNOLIKOG JELOVNIKA

Fotografije uz članak 4
26.02.2014


Nutricionistica dr.sc. Vesna Bosanac održala je u srijedu 26. veljače u dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture predavanje na kojem je predstavila zanimljiv računalni program za izradu jelovnika „Program prehrane“, i govorila o važnosti uravnotežene prehrane za zdravlje i intelektualni rad pojedinca.

„Ovaj računalni program rezultat je dugogodišnjeg rada Igora Gašparovića i mene. Naime, uočila sam da na našem tržištu nema jednostavnog alata koji bi pomogao institucijama i ljudima koji brinu o svojoj prehrani u izradi uravnoteženog i raznolikog jelovnika. Izrada jelovnika pomoću „Programa Prehrane“ bazira se na uključivanju preporučenog broja jediničnih serviranja svih skupina namirnica uzimajući u obzir energetske i nutritivne potrebe korisnika. Sam postupak izrade jelovnika je vrlo jednostavan“, objasnila je.

Program je namijenjen pojedincima koji žele poboljšati svoje prehrambene navike, smršaviti, udebljati se ili imaju zdravstvene tegobe te institucijama poput dječjih vrtića, škola, bolnica, sportskih klubova.

Posjetitelje predavanja dr.sc. Bosanac upoznala je i s namirnicama koje bismo trebali konzumirati za bolji i kreativniji intelektualni rad. Među njima je istaknula plavu ribu i potrebu za poticanjem ljudi na što veće korištenje ove namirnice. „Velika većina stanovništva ribu ima na jelovniku tek jednom tjedno, što je nedovoljno osobito bave li se intenzivno intelektualnim radom. Plava riba, zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina osobito je važna u prehrani djece i mladih. Istraživanja su pokazala kako ovi nutrijenti mogu pomoći koncentraciji djece u školi te preventivno djelovati protiv depresije, Alzheimerove bolesti i sl., zbog čega se preporuča konzumirati plavu ribu najmanje dva puta tjedno“, rekla je dr.sc. Bosanac.

Predavanje dr.sc. Vesne Bosanac dio je ciklusa predavanja pokrenutih s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti, a koje organiziraju Udruga inovatora Hrvatske i udruga Nikola Tesla – genij za budućnost u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259