Inovacija hrvatske tvrtke Kristalna ideja, uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy, nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju Inventions VS Corona u konkurenciji između 202 proizvoda iz 35 zemalja

16.07.2020

Inga Kovačić Sindik
direktorica tvrtke Kristalna ideja

Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima. Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

„Motivacija za razvoj ovakvoga proizvoda bila je i zdravstvena i ekološka. Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje,“ rekla je Inga Kovačić Sindik, direktorica tvrtke Kristalna ideja, inače članice Zajednice za inventivni rad Hrvatske gospodarske komore.

Točnije, ideja je nastala na temelju istraživanja tržišta dostupnih filtera. Svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama, i sl.

„I prije krize bilo je jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima. Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, istaknuvši da je tvrtka Kristalna ideja s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine.

Tada je Inga Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina inovacija dobila zlatnu medalju. Proizvodu “iTherapy” je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine. Inače, Hrvatska gospodarska komora pružit će priliku i drugim hrvatskim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija koja će se održati u listopadu u Zagrebu.

Dio je to inicijative 'Inoviraj-profitiraj' s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala u pet hrvatskih regija kroz online edukacije, a tijekom mjesec i pol preko web platforme pregledalo ju je više od pet tisuća ljudi. Projekt 'Inoviraj-profitiraj' dio je nacionalne inicijative „Promocija poduzetništva“, čiji je pokretač Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Izvor: www.novac.hr.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259