Innet forum

30.03.2012

Dvodnevni Innet forum, forum inovacija i novih tehnologija koji se 23. i 24. 03. održao u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu je u potpunosti opravdao očekivanja i publike i stručne javnosti te se svojim prvim izdanjem nametnuo kao respektabilan događaj ne samo u Slavonskom Brodu nego i mnogo šire. Forum je, složit će se svi prisutni, prošao u pozitivnom ozračju uz vrlo dobar odziv publike.

Organizacijom ovog foruma Grad Slavonski Brod se odlučio aktivno uključiti u promicanje inovacija i novih tehnologija te potaknuti na razmišljanje obrtnike, poduzetnike, znanstvenike, ali i građane o važnosti inovacija i uvođenja domišljatih i novih tehnologija jer je danas više nego ikad očito da je u umreženom svijetu velike konkurencije to jedini način da se bude konkurentan.

Tome u prilog su išle brojne aktualne i relevantne teme iz područja obnovljivih izvora energije, inovatorstva i novih tehnologija koje su se u dva dana trajanja foruma izmjenjivale u konferencijskom dijelu programa.

Forum je započeo ocjenom konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, regije i Brodsko-posavske županije te su istaknute potrebe da je, u vrijeme kada se Hrvatska suočava s visokom nezaposlenosti, neophodna suradnja nositelja vladine politike, poslovnog i akademskog sektora na povećanju konkurentnosti. Kao problem je istaknuto malo korištenje inovacija u hrvatskom gospodarstvu te je istaknut značaj znanstvenih istraživanja i primjene rezultata na razvoj novih proizvoda kao temeljne podloge za konkurentnost, a istovremeno je naglašena potreba veće integracije znanosti i gospodarstva.

U primjerima uspješne primjene inovacija istaknuti su rezultati na razvoju energetskog postrojenja na biomasu u „Đuri Đakoviću“, vjetroelektrana i hibridnih sustava napajanja u Končar-institutu za elektrotehniku i velikog broja opreme za gospodarenje otpadom u kompaniji Tehnix koja je ispravnim principima poslovanja i primjenom velikog broja inovacija postala značajni proizvođač na međunarodnom tržištu.

Naročiti značaj na Forumu je posvećen obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti s prezentacijama značaja i ostvarenih realizacija u Hrvatskoj:  sunčeva energija i energija vjetra s isticanjem realnih mogućnosti Hrvatske. Posebno je istaknuta velika rezerva geotermalnih izvora energije u našoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji.

Na Forumu je prezentiran i novi operativni sustav Windows 8 tvrtke Microsoft, koji je svojim inovativnim konceptom i sučeljem izazvao veliko zanimanje posjetitelja. Osim novog sustava tvrtka Microsoft je predstavila i „računarstvo u oblacima“, novi trend poslovanja koje će tvrtkama svih veličina pomoći da svoje informatičke resurse bolje iskoriste u smjeru stvaranja novih poslovnih prilika.

Predstavljeni su i informatički inovativni proizvodi tvrtke ININ koji predstavljaju znanstveni doprinos na programima izgradnje informacijskog društva EU i praktični doprinos primjeni u našem gospodarstvu, te nove mogućnosti u primjeni algoritma umjetne inteligencije, baze podataka tkiva, proteina i gena u medicinskoj dijagnostici.

Navedene teme su kao predavači obrađivali brojni vrhunski stručnjaci. Na Innet forumu svoja izlaganja imali su  prof.dr.sc. Slavica Singer, prof.dr.sc. Stjepan Car, dipl.ing. Dalibor Marijanović, doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing. Zdravko Stipetić, prof.dr.sc. Mladen Šercer, dr.sc. Mate Jelavić, mr. Giorgy Horuczi, dipl.oec. Đuro Horvat, Tomislav Tipurić, prof.dr.sc. Niko Majdandžić, dipl.ing. Igor Majdandžić.

Forum je, uz konferencijski dio, također imao i izložbeni dio na kojemu se javnosti predstavilo 20-tak inovatora sa svojim inovacijama koje su izazvali veliko zanimanje posjetitelja Foruma, ali i predstavnika tvrtki prisutnih na Forumu. Nekolicina njih je imala veoma zapažena predavanja, a posebice su se istaknuli Ferdo Crnogorac, Ivan Jakobović i Stevče Arsoski.

Posebnu pohvalu zaslužuje voditelj Krešimir Mišak koji se uspješno snalazio u širokoj paleti pojmova i rješenja i duhovitim vođenjem davao osvježenje skupu.

Organizator Innet foruma bio je Grad Slavonski Brod, izvršni organizatori Razvojna agencija grada Slavonskog  Broda i Poduzetnički inkubator Brodin. Pokrovitelji su bili Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo poduzetnišva i obrta, Hrvatska gospodarska komora, Brodsko-posavska županija, Strojarski fakultet u Brodu, Đuro Đaković Holding, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture.
Dojmovi predavača i posjetitelja

prof.dr.sc. Mladen Šercer - direktor Centra za transfer tehnologije

"Zahvaljujem na pozivu za učestvovanje na skupu. Bilo je to zanimljivo i korisno iskustvo za mene."

prof.dr.sc. Slavica Singer – Članica nacionalnog vijeća za konkurentnost i voditeljica poslijediplomskog i doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

"Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u dobro zamišljenom i realiziranom 1. INNET forumu"

Dalibor Marijanović, dipl.ing - direktor Poslovno - inovacijskog centra Hrvatske BICRO

"Zahvaljujem na pozivu i rado ću se odazvati, ako budem u prilici i idućim forumima. Mišljenja sam da bez obzira na veličinu, sredina treba dio svojih snaga usmjeriti prema razvoju novih, proizvoda i usluga."

Dr.sc. Mate Jelavić, dipl.ing - voditelj projekta u Odjelu za obnovljive izvore energije u KONČAR - Institutu za elektrotehniku

"Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati na Innet forumu. Nadam se da će ova vrijedna inicijativa uroditi plodom i da će forum postati prepoznatljiv u državi i šire."

Prof.dr.sc. Dražan Kozak – dekan strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu

„Izvrsni predavači sa zanimljivim temama.“

Više na http://www.innetforum.com/index.aspx

 

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259