INFO-NAUTICA 2009

Fotografije uz članak 9
30.09.2009

GRAND PRIX –ZLATNO JEDRO DODIJELJENO JE "ELEKTROMOTORU SA VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA UGRAĐENIM U ROTORSKI LAMINAT PROFILIRAN ZA VELIKI DOPRINOS RELUKTANCIJE UKUPNOM MOMENTU MOTORA" autora dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule

Iza nas je još jedan riječki nautički sajam. 25. NAUTICA koji se održavao u svom prirodnom ambijentu - moru odnosno na riječkoj putničkoj obali u samom središtu grada Rijeke.od 23. do 27. rujna. 2009.

Temeljni cilj najstarijeg nautičkog sajma na hrvatskim prostorima i dalje ostaje nepromijenjen, a to je da motivira, propagira i pokreće domaću nautičku proizvodnju. Tijekom godina mnogi hrvatski brodograditelji izabrali su upravo riječki nautički sajam za vlastito predstavljanje i promociju svojih plovila, a mnogi noviteti upravo su s Nautice isplovili na prvu plovidbu.

Najboljim izlagačima i izlošcima na NAUTICI dodijeljeni su i ove godine tradicionalne nagrade ZLATNO JEDRO. Među kojima su se našle i neke istarske tvrtke. NAUTICA 2009 prostirala se na površini od 10.000 četvornih metara, gdje su predstavljeni izlagača iz zemlje i inozemstva. Na sajmu su predstavljene sve vrste plovila; motorni brodovi, gumenjaci, jedrilice, jedrenjaci, drvene brodice, kao i brodski i vanbrodski motori, te ostala ponuda programa nautičke i prateće opreme. Plovila većine Istarskih proizvođača - izlagača bili su u moru, na privezima Gata Karoline Riječke te na otvorenom prostoru , Calafatus - Pula, Grašo - Pula, Inoplast- Pula Leidi - Pula, Na istom prostoru održani su i brojni stručni skupovi, okrugli stolovi i prezentacije.

Dugogodišnja sastavnica nautičkog sajma je Izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu.

Na ovogodišnjoj, 14. po redu Izložbi inovacija, posjetitelji su imali priliku vidjeti inovacije iz cijele Hrvatske koje tek traže svoju tržišnu afirmaciju ali i one koje su već u fazi primjene i komercijalizacije.

Istarski inovatori za ovu izložbu izabrali su 7 inovacija koje su ocjenili interesantnim za Nauticu-2009.

Izložene su inovacije ;

  • "SKLOPIVI BRODSKI JARBOL BEZ OPUTE SA JEDRIMA BEZ UŽADI",
  • "JEDRILICA KOJA JEDRI BEZ UZDE I ŠKOTE",
  • "VESLO MEMBRANA I VESLO MEMBRANA SA KLAPNOM" sve tri autora Piton Blaža iz Fažane
  • "ELEKTROMOTOR SA VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA UGRAĐENIM U ROTORSKI LAMINAT PROFILIRAN ZA VELIKI DOPRINOS RELUKTANCIJE UKUPNOM MOMENTU MOTORA" autora dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule ,
  • "UREĐAJ ZA SPRJEČAVANJE POTONUĆA PLOVILA" autora Zaharije Rina iz Žminja,
  • "KERAMIČKI LUSTER", replika nekadašnjeg petrolejskog ribarskog ferala autora Masima Jenkel iz Labina i
  • "AUTOMATSKI PROTUPOŽARNI SUSTAV ZA MOTORNA VOZILA I MANJA PLOVILA" autora Mitanovski Zorana iz Pule.

Iako je na 14. izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu izloženo oko 60 inovacija iz 5 hrvatskih županija ocjenjivački sud izložene inovacije Istarskih inovatora ocijenio je izuzetno dobro te nagradio s ;

Grand prix –zlatno jedro dodIjelio je:

"ELEKTROMOTORU SA VIŠESLOJNIM PERMANENTNIM MAGNETIMA UGRAĐENIM U ROTORSKI LAMINAT PROFILIRAN ZA VELIKI RELUKTANCIJE UKUPNOM MOMENTU MOTORA" DOPRINOS autora dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule.

Zlatnu diplomu dodjelio je:

"AUTOMATSKOM PROTUPOŽARNOM SUSTAVU ZA MOTORNA VOZILA I MANJA PLOVILA" autora Mitanovski Zorana iz Pule. "UREĐAJU ZASPRJEČAVANJE POTONUĆA PLOVILA" autora Zaharije Rina iz Žminja

Srebrnu diplomu dodijelio je:

"JEDRILICI KOJA JEDRI BEZ UZDE I ŠKOTE", autora Piton Blaža iz Fažane

"KERAMIČKI LUSTER replika nekadašnjeg petrolejskog ribarskog ferala autora Masima Jenkel iz Labina

Izložene inovacije izazvale su velik interes posjetilaca a za inovacije Mitanovski Zorana, Piton Blaža i Branimira Ružojčića iskazan je i poslovni interes.

Štand Istarskih inovatora posjetila je i delegacija Hrvatske komore-županijske komore Pula na čelu s njenom predsjednicom Jasnom Jaklin Majetić koja je još jednom izrazila veliko zadovoljstvo kako i s koliko inovacija Istarski inovatori predstavljaju istarsko gospodarstvo i velik broj kreativnih ljudi u Istri.

I ova izložba inovacija potvrda je da se u poticanje inventivnog rada isplati ulagati jer se rezultati brzo vide a naša konkurentnost brzo povećava jer jedino inovacijama možemo konkurirati razvijenijima.

LEO PINCAN

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259