IN MEMORIAM: NENAD POPOVIĆ

03.05.2015

Nenad Popović

Brojni prijatelji i kolege inovatori našeg splitskog izumitelja Nenada Popovića gotovo sve su izumili, ali na veliku žalost svih nas nismo napravili izum kako spriječiti preranu smrt brojnih naših prijatelja, drugova, rodbine, poznanika i inih nepoznatih ljudi širom svijeta.

Od srednoškolskih dana zaljubio se u tehniku, zadnjih dvadesetak godina svog života posvetio je isključivo tehničkoj kulturi poglavito inovatorstvu. Svaki slobodan trenutak posvetio je inovatorima i mladim budućim izumiteljima i dao neprocjenljiv doprinos na razvoju intelektualnog vlasništva u našoj županiji i sve to iz ljubavi, volonterski. Nenad je pomogao brojnim članovima udruge na zaštiti patenta, industrijskog dizajna i žiga, a sjećam se da je u sporu s mega firmom INTERSPAR uspio obraniti žig naše inovatorice.

Nije uzalud 2012 god. uvršen od strane Slobodne dalmacije među pet top dalmatinskih inovatora.

Ali, najviše u svom radu se posvetio upoznavanju učenika i studenata o izuzetnoj važnosti intelektualnog vlasništva. Brojni aplauzi nakon njegovih održanih radionica i predavanja bili su značajan podstrek i nama, drugim članovima udruge DALMIT na još predaniji rad s mladima.

Naš zajednički projekt Inovatori pokreću svijet, poglavito zaslugom Nenada, predstavljen je na gotovo svim srednjim školama i fakultetima u Splitu i nekoliko srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nenad je bio i vrlo uspješan inovator. Njegovi zaštićeni izumi i industrijski dizajni učinili su ga besmrtnim. Njegovi izumi i dizajni upisani su u Evropski patentni ured i Svjetsku organizacija za intelektualno vlasništvo i nikada neće biti izbrisani.Za svoj iznima rad dobio je brojna priznanja.

Naš Nenad zračio je ljudskom toplinom i prijateljskim odnosom sa svima koje je poznavao. Njegov prerani odlazak ostavio je veliku prazninu među svima koji su ga poznavali i surađivali s njim. Ostavio je veliku prazninu u našoj velikoj inovatotrskoj obitelji.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259