iKA 8 – IZLOŽBA INOVACIJA KARLOVAC

Fotografije uz članak 5
17.07.2009

iKA 8 – izložba inovacija Karlovac je održana od 02. do 06. lipnja 2009. godine u Tehničkoj školi u Karlovcu. Na izložbi je bilo predstavljeno 65 inovacija od 100 autora. Osim autora iz Karlovačke županije, izlagali su inovatori Društva inovatora Varaždinske županije, Saveza udruga inovatora Rijeke, Saveza udruga inovatora Istarske županije i inovatori iz Zagreba, čime je izložba poprimila karakteristike međužupanijske izložbe zapadne Hrvatske. Po prvi puta izlagalo je Veleučilište iz Karlovca diplomske radove. Posebna je pažnja posvećena stvaralaštvu mladih, te su tako svoje radove izložili učenici Tehničke škole Karlovac, Obrtnička i tehnička škola iz Ogulina te Osnovna škola Dubovac po prvi puta.

Za potrebe organizacije i provedbe izložbe, odlukom Izvršnog odbora UIKŽ imenovan je Organizacijski odbor, koji je održao jednu sjednicu i utvrdio sve detalje vezane uz održavanje izložbe. Također je imenovao i Ocjenjivački sud.

Temeljem zaključka Organizacijskog odbora nekoliko dana prije otvaranja izložbe održana je tiskovna konferencija na kojoj su predsjednik i zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora iKA-e 8, mr. Zlatko Kuzman i Marko Bubaš govorili o sadržaju i cilju izložbe. Pročelnik za školstvo Županije Karlovačke je pismenim putem pozvao sve osnovne škole, srednje škole i Veleučilište u Karlovcu da organizirano posjete izložbu. Svjesni činjenice da izložba ima i edukativni karakter, htjeli smo im ukazati na značaj inventivnog rada za širu društvenu zajednicu, kako bismo zajednički potaknuli mladu generaciju na kreativno ispoljavanje, a naročito kada budu u radnom odnosu.

Na otvaranje izložbe bilo je nazočno oko 100 autora inovacija i gostiju. Izložbu je otvorio Ivan Krpan, načelnik za posebne programe u Upravi za malo i srednje gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva, a prigodnim riječima su se obratili i predsjednik Županijske komore Karlovac mr. Zlatko Kuzman, zamjenik gradonačelnika Karlovca Dubravko Delić i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada i Županije Ivan Tudić.

Tijekom trajanja, izložbu je posjetilo oko 700 posjetitelja. Na svečanom uručivanju nagrada 05.06. 2009 bilo je nazočno oko 60 autora, direktora poduzeća, ravnatelja škola i novinara, govorio je predsjednik UIKŽ Marko Bubaš, koji je pored ostalog naglasio da je ova izložba mjesto gdje menadžeri mogu naći kompatibilan proizvod njihovoj proizvodnji, kupiti licencu, na taj način povećati asortiman svojih proizvoda i ne samo zadržati postojeći broj zaposlenih nego ga i povećati.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda prof. Ivan Škrtić je naglasio da je sud ove godine morao nagraditi 40% izloženih eksponata zbog velikog broja kvalitetnih izložaka, a to je maksimalan broj koji se može nagraditi prema Pravilniku o nagradama i priznanjima na iKA-i kojeg je utvrdio Izvršni odbor UIKŽ. Tako je dodijeljeno 26 medalja iKA. Ujedno su svi izlagači – autori i koautori dobili priznanja za nastup na iKA-i 8. Posebnu nagradu, koju je dodijelila UIH i besplatan nastup na ARCA 2009. dobio je Petar Kunić za građevinsku dvostranu i jednostranu patent stopu i hidraulički podupirač. Za ove proizvode Petra Kunića je bio zainteresiran poduzetnik iz Njemačke koji je ujedno i član Njemačkog Parlamenta. Došao je na izložbu iKA gdje mu je autor demonstrirao izložene inovacije čime je bio oduševljen. Njemački poduzetnik je odvezao uzorke u Njemačku gdje će autor demonstrirati proizvode njegovim poslovnim partnerima u Munchenu i Nurnbergu. Ako se dogovore mogla bi uskoro niknuti nova tvornica u Karlovcu ili Krnjaku.

U ime svih nagrađenih i svoje ime zahvalio se Marko Vuković, naš najuspješniji živi inovator, koji je naglasio pored ostalog da su inovatori ti koji pokreću svijet i da bi trebalo stvoriti uvjete za intenzivniji razvoj inventivnog rada.

U subotu 06.06.2009. godine izložbu su posjetili maturanti strojari iz 1951. godine na čelu s Petrom Flekovićem nekadašnjim predsjednikom Izvršnog vijeća RH. Napisali su u knjigu posjetilaca «Veseli nas napredak novih generacija strojara i ostalih struka.»

Na kraju koristimo priliku zahvaliti organizatorima: Udruzi inovatora Karlovačke županije i HGK Županijskoj komori Karlovac, suorganizatorima: Udruzi inovatora Hrvatske i Zajednici tehničke kulture grada Karlovca i Karlovačke županije, pokrovitelju: Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, supokroviteljima: Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu, Tehničkoj školi Karlovac i MB Tisku Karlovac.

Zapisnik Ocjenjivačkog suda je sastavni dio ovog izvješća.

Udruga inovatora Karlovačke županijeAutorNagrada
Verikalna rafinerijska pumpa tip VRP 250-200Damir Rogoz, TTK d.o.o. KarlovacZlatna medalja
Jurišna puška VHSMarko Vuković, HS Produkt d.o.o., KarlovacZlatna medalja
Hidraulički podupiračPetar Kunić, KrnjakZlatna medalja
Bacač granata za puškuMarko Vuković, HS Produkt d.o.o. KarlovacSrebrna medalja
Stroj za bušenje satnih osnovaDamir Novaković, KarlovacSrebrna medalja
Koncentrirajući fotonaponski modulIvan Rapić, KarlovacSrebrna medalja
Polužni pogon bicikla - steperaMarko i Mario Bubaš, KarlovacSrebrna medalja
Linija za konfekcioniranje žiceIvan Brbanek, VH Metaloprerađivački obrt, OzaljBrončana medalja
Eliksir na bazi pčelinjih proizvoda za liječenje zločudnih bolestiAnton Brozović, OgulinBrončana medalja
Građevinska dvostrana i jednostrana patent stopa i Hidraulički podupiračPetar Kunić, Krnjakpos.nagrada UIH
Veleučilište u KarlovcuAutor:Nagrada
Tehnološki postupak čišćenja cisterni za prijevoz derivata nafte i ukapljenog naftnog plinaRobert Morić i prof.dr.sc. Zlatko Ivančić,
mentor: prof.dr.sc.Zlatko Ivančić
Brončana medalja
Tehnička škola KarlovacAutor:Nagrada
Nosač senzora na mobilnom robotuMika Grgić, Matej Šimunić, Pashtrik Maloki, Bruno Pregun i Damir Crnica,
mentor: Milan Bijelić
Zlatna medalja
Digital data logerBruno Pregun, Dino Lorković i Damir Crnica,
mentor: Marijan Anić
Brončana medalja
Šumarska i drvodjeljska škola KarlovacAutor:Nagrada
Stalak "Kamen, drvo, maslina"Martina Zagorac,
mentor: Dejan Benko
Brončana medalja
Gimnazija KarlovacAutor:Nagrada
VladimirMatija Alanović i Matija SužnjevićZlatna medalja
Obrtnička i tehnička škola OgulinAutorNagrada
Automatska sklopiva zvijezda - trokutRobert Pleše i Ivan Plivelić,
mentor: Zdravko Borić
Srebrna medalja
Sklopiva stolicaMatija Bertović,
mentor: Damir Mihaljević
Srebrna medalja
Osnovna škola DubovaAutorNagrada
Betlehemska spiljaDora Korenić,
mentor: Miljenko Ožura
Brončana medalja
Društvo inovatora Varaždinske županijeAutorNagrada
Paleta aromatiziranih jabučnih octeva oplemenjenih ružmarinom, kaduljom, cimetom i sličnoPrehrana d.o.o., VaraždinSrebrna medalja
Inovatori iz ZagrebaAutorNagrada
Mobilna ekološka kuća - mek tehnix (projekt budućnosti)Đuro Horvat, Texnix d.o.o. ZagrebZlatna medalja
BONOS koaksijalni i rezervni dimnjaciNeven Milković, Interbonos d.o.o., ZagrebBrončana medalja
ETERIK - P20080040AFranjo Crnković, Alptro d.o.o., ZagrebBrončana medalja
Centar za inovacije i transfer tehnologije Rijeka i Tehnološki centar d.o.o. RijekaAutorNagrada
FugerRadovan Križman, Mettalic, RijekaSrebrna medalja
Uređaj za obradu otpadnih voda s prališta plovilaDario Mamilović, Eko Projekt, RijekaBrončana medalja
Savez udruga inovatora Istarske županijeAutorNagrada
Uređaj za sprječavanje potonuća plovilaRino ZaharijaSrebrna medalja
Elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije ukupnom momentu motoradr.Branimir RužojčićBrončana medalja
Strojarska škola Faust Vrančić, ZagrebAutorNagrada
Light-show pokretan bluetoothomMarko Pecak i Marko Posavec,
mentor: Mladen Marušić
Brončana medalja
Izvršni odbor UIKŽ

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259