„IGRAČ 2009.” 2. Nacionalna izložba odabranih maturalnih radova u području graditeljstva čakovec, 4. – 6. Lipnja 2009.

Fotografije uz članak 9
17.06.2009

MLADI GRADITELJI POKAZALI ZAVIDNU UMJEŠNOST I ZNANJE

U Graditeljskoj školi u Čakovcu održana je 2. nacionalna izložba odabranih maturalnih radova u području graditeljstva. Organizatori Hrvatska zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, Graditeljska škola Čakovec, Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, Zajednica tehničke kulture grada Čakovca i Međimurska udruga inovatora pružili su priliku mladim graditeljima da u svojim samostalnim izrađenim maturalnim radovima iznjedre ostvarenja koja će se odlikovati kreativnošću i inovativnošću.

Desetak škola iz Republike Hrvatske predstavilo je tridesetak maturalnih radova koji su potvrdili da mladi i kreativni učenici – maturanti su spremni za samostalno i kreativno rješavanje zadanih problema oblikovanja. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Međimurske županije i grada Čakovca. Svečanosti otvorenja prisustvovali su Ivan Krpan, načelnik Odjela za posebne programe u upravi za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije, Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Pavao Havliček, zamjenik glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske, Leonardo Belović, tajnik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, Marko Bubaš, zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske, Silvana Svilar, stručna suradnica u Udruzi inovatora Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja održana je promocija knjige mr. sci. Zvonimira Pađana „Estetika ružnog u arhitekturi”. U okviru okruglog stola održana su predavanja:

  • "Racionalno upravljanje potrošnjom energije u zgradama", mr. Sci. Željka Hrs Borković
  • Predstavljanje PAS-NET projekta za Hrvatsku dr.sci. Ljubomir Miščević

Drugi dan izložbe predavanje je održao dr.sci. Blaž Gotovac: prezentacija rekonstrukcije "Palasa" na obnovi Velikog Tabora.

Ocjenjivački sud je imao težak zadatak jer su svi radovi kvalitetni i odlučivale su nijanse. Kriteriji za ocjenjivanje bili su: originalnost u pristupu, inovativnost, tehnička zrelost, grafički dizajn i osobni razgovor s autorom rada. Ocjenjivački sud je radio u sastavu: Nevenka Vuković Varga, dipl. ing. arh. – predsjednica, Dragomir Sutlar, dipl. ing. arh., član i Borot Petanjak, dipl. ing. arh.- član.

Uz goste koji su bili prisutni na otvorenju na proglašenje nagrada pridružio se je i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje gospodin Ivan Šutalo, dipl. ing. koji je ujedno i uručio nagrade. Najboljim radom proglašen je rad učenika Silvija Jukića iz Graditeljske tehničke škole iz Zagreba SLOBODNA STOJEĆA OBITELJSKA KUĆA

Rad je nagrađen studijskim putovanjem u Bruxelles za vrijeme održavanja međunarodne izložbe inovacija INNOVA ENERGY 2009 u mjesecu studenome i prezentacijom na međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009 što će se održati u Zagrebu. Nagradu u vidu prezentacije na međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009 osvojili su:

  • Matija Posavec iz Graditeljske škole Čakovec s radom DIMENZIONIRANJE NOSIVIH ELEMENATA i mentorica Srebrenka Pongrac, dipl. ing. građ.
  • Jakov Krokar iz Graditeljsko-geodetsko tehničke škole iz Splita s radom VIŠESTAMBENA BLOK ZGRADA P+3, 4 STANA NA STUBIŠTU i mentorica Inga Bota, dipl. ing. arh.
  • Nino Kovačić iz Graditeljske škole iz Čakovca s radom OBITELJSKA KUĆA „RUDEBOX” i mentorica Tatjana Vadas, dipl. ing. arh. Dario Šafranko iz Srednje škole Bedekovčina s radom PROJEKT ORGANIZACIJE GRAĐENJA i mentorica Nada Čajko, dipl. ing. građ., prof. savjetnik
  • Denis Rubinić iz Tehničke škole Pula s radom STAMBENOPOSLOVNI TORANJ i mentor Svetislav Šandorov, dipl. ing. arh.
  • Luka Cvitan iz Tehničke škole Šibenik s radom IDEJNI PROJEKT PUMPNE STANICE i mentorica Dubravka Burazer, dipl. ing. arh.

Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259