IFIA , savjetodavno tijelo Ekonomskog i socijalnog vijeća UN

03.07.2019

Premda je informacija koja slijedi objavljena u zadnjem broju Newslettera IFIA, vjerojatno je promakla i pažljivijim čitateljima ovog portala jer je bila dostupna samo na engleskom jeziku. No, važnost ove informacije ipak zaslužuje ponavljanje uz neka dodatna pojašnjenja.

Nakon pet godina upornog rada i bezbroj sastanaka s čelnim ljudima Ujedinjenih naroda, IFIA je 6. lipnja 2019. godine dobila formalan status savjetodavnog tijela Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda.

Ova uloga IFIA definitivno je pozicionira kao autentičnog, jedinog i univerzalnog predstavnika nacionalnih asocijacija inovatora, te njihovih članica pojedinaca i pravnih subjekata.

Zašto je to važno?

Savjetodavni status u ECOSOC-u omogućuje IFIA aktivnu suradnju kako ECOSOC-om i njegovim pomoćnim tijelima, tako i s Tajništvom UN u dizajniranju i provedbi programa, upravljanju fondovima, te tješnju suradnju s ostalim agencijama UN.

Predstavnicima IFIA tako je omogućeno promatračko sudjelovanje na svim službenim sastancima, događajima, konferencijama i drugim aktivnostima UN, uključujući i rad Opće skupštine UN u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku i uredima Ujedinjenih naroda u Ženevi i Beču.

IFIA u ovom formatu može slati pisane izjave relevantne za rad ECOSOC-a o temama u kojima ima posebnu nadležnost. Ove izjave glavni tajnik Ujedinjenih naroda može proslijediti i drugim tijelima UN.

Glavni tajnik UN ovlašten je:

  • pružati objekte Ujedinjenih naroda na raspolaganje IFIA za konferencije ili manje sastanke u vezi s radom ECOSOC-a, ako su dostupni i pod uvjetima postavljenim u svakom uredu UN-a;
  • osigurati odgovarajući raspored sjedenja i akreditacija tijekom javnih sastanaka Opće skupštine UN koji se bave pitanjima iz ekonomskog, socijalnog i srodnih područja;
  • omogućiti neformalne sastanke i razgovore o pitanjima od posebnog interesa IFIA
  • omogućiti pristup UN-ovoj dokumentacije za tisak;
  • omogućiti brzu i učinkovitu distribuciju dokumenata vezanih uz ECOSOC i njegova pomoćna tijela, a koja glavni tajnik smatra relevantnim;
  • omogućiti korištenje knjižnica Ujedinjenih naroda....

Prosječnom namjerniku se ova informacija možda i ne čini osobito značajnom, no inovatorstvu može i treba biti ključan vjetar u leđa, jer omogućuje stvaranje univerzalnog standarda u poticanju i promicanju inovatorstva na svjetskoj razini.

Dakako, ovaj korak predstavlja samo kreiranje odgovarajućeg alata, a sada su na redu majstori koji taj alat znaju i hoće upotrijebiti....

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259