Hrvatski inovatori sudjelovali na najstarijem međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012 u Nirnbergu

Fotografije uz članak 6
14.11.2012

Na netom završenom 64. međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012 koji je održan u Nirnbergu od 1. – 4. Studenoga 2012. promovirana je hrvatska selekcija inovacija, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske te uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture. Značajnu potporu Udruzi inovatora Hrvatske za sudjelovanje na ovom prestižnom inovatorskom skupu pružila je Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i HAMAG INVEST – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.

Na sajmu je izlagalo više od petsto izlagača koji su izložili 820 inovacija iz 29 zemalja. Sajam je obišlo i razgledalo više od pedeset tisuća posjetitelja.

Udruga inovatora Hrvatske je na izložbenom prostoru izložila četrnaest inovacija, od kojih je dvanaest nagrađenih na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu sredinom listopada ove godine, od čega u selekciji mladih devet a u selekciji seniora pet. Ukupno je na IENA 2012 nagrađeno jedanaest hrvatskih inovacija.

Vrijedi napomenuti da je Njemačka javnost i poslovni posjetitelji za vrijeme sajma iskazali veliki interes za izložene hrvatske inovacije. Za takav interes ponajprije su zaslužni Njemački TV mediji koji su popratlili i predstavili hrvatske inovacije sa sajma na brojnim televizijskim kanalima. Naravno da su za takav interes najviše zaslužni i sami inovatori koji su na IENA 2012 predstavili atraktivne i visoko vrijedne inovacije. U tome su posebno prednjačili mladi inovatori iz Srednje strukovne škole Samobor i Udruge inovatora Smobor, a pod mentorskim vodstvom prof. Ivanom Vlainićem. Najuspješniji mladi inovator bio je Jurica Rešetar iz Samobora koji je za svoja tri izložena rada polučio zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu IENA 2012. Ujedno je i najuspješniji mladi inovator na IENA 2012. Najatraktivniji izložak u selekciji mladih inovatora na IENA bila je didaktička gitara autora Davida Martića i Matije Lastovčića iz Samobora pod mentorskom vodstvom prof. Ivanom Vlainićem, koja je nagrađena zlatnom plaketom. U seniorskoj selekcij najuspješniji hrvatski izlagač bio je Zvonimir Viduka iz tvrtke Altprod.o.o. iz Zagreba koji je za inovaciju Sigurnosni uređaj za pružne prijelaze - RLC 23 osvojio zlatnu plaketu i Matija Volner iz Karlovca koji je dobio srebrnu plaketu za inovaciju Bio razgradiva prostirka za konje.

U međunarodnom ocjenjivačkom sudu sajma IENA 2012 hrvatski predstavnik bio je g. Zoran Barišić, pomoćnik direktora Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Popis nagrađenih inovacija i njihovih autora službenim nagradama IENA 2012:


Ime i prezime autora i

Naziv rada

Osvojena nagrada

1.

Zvonimir Viduka Altpro d.o.o. iz Zagreb

Sigurnosni uređaj za pružne prijelaze - RLC 23

Zlatna plaketa

2.

Matija Volner iz Karlovca – Udruga inovatora Karlovačke županije

Bio razgradiva prostirka za konje.

Srebrna plaketa

3.

David Martić – Matija Lastovčić – Samobor mentor prof. Ivan Vlainić

Didaktička gitara

Zlatna plaketa

4.

Jurica Rešetar iz Samobora mentor prof. Ivan Vlainić

Detektor mina i požara

Srebrna plaketa

5.

Jurica Rešetar iz Samobora mentor prof. Ivan Vlainić

Led Kocka

Zlatna plaketa

6.

Romario Vijačkić iz Požege

mentor Martin Kaprel

Višenamjenski reduktor

Brončana plaketa

7.

Josip Barbić iz Samobora

mentor prof. Ivan Vlainić

Pasivna kuća

Brončana plaketa

8.

Juraj Štancl iz Zagreba

Mentor Andreja Štancl

Osobni mjerač kisika

Brončana plaketa

9.

Petar Bandov iz Osijeka

Mentor Mirko Mesić

Detektor radijacije

Srebrna plaketa

10.

Jurica Rešetar iz Samobora mentor prof. Ivan Vlainić

Univerzalni modul za glasovno upravljanje električnim uređajima

Brončana plaketa

11

Ivan Kožar iz Ivanić Grada

mentor Mate Čalušić

Bežični punjač mobitela

Brončana plaketa

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259