Hrvatski inovatori nižu uspjehe: Nakon Belgije uspješni i u Kini

Fotografije uz članak 10
23.11.2016

Hrvatski inovatori ne prestaju nizati uspjehe. Nakon belgijske INNOVE gdje je osvojena glavna nagrada ove prestižne izložbe, šest inovativnih projekata predstavljenih na devetoj Međunarodnoj izložbi inovaciji IEIK 2016. u kineskom Kunshanu, osvojilo je također nagrade i to tri zlata, dva srebra i jednu broncu. Riječ je ponovno o projektima Sveučilišta u Zagrebu koje su na izložbi predstavili Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednice tehničke kulture.

Zlatnu medalju osvojile su inovacije Osobni elektomiograf „MYMYO“ Une Pale, Maria Cifreka, Igora Kroisa s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Stanislava Pehareca iz Poliklinike Peharec , Jednokratni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom Luke Grgara s Medicinskog fakulteta i GuardianMeda te Samočisteći beton- inovacija Dominika Načinovića s Fakulteta kemijskog inženjerstva i Ivana Rimca iz tvrtke Holcim.

Tri medalje odlaze Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Srebrne medalje osvojili su Električni romobil Dominika Sremića i mentora Mladena Crnekovića i Elektrohidraulički robotski manipulator Željka Šituma, Darije Miloš i Ivice Ivanica, dok je brončanu medalju osvojila Aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem Denisa Trivića, Dominika Sremića i mentora Željka Šituma.

„Predstavljanje Sveučilišta u Zagrebu izazvalo je pozornost kineske akademske zajednice. Neki od njih, primjerice Foshan University iz Guangdonga i Kunming Universitiy of Science and Technology iz Kunminga u neformalnim su razgovorima iskazali spremnost za različite oblike suradnje“ kaže glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Zoran Barišić.

Na ovoj međunarodnoj izložbi inovacija koja se održava svake dvije godine sredinom studenog, ove je godine predstavljeno više od 2500 inovacija, od kojih njih 200 iz 40 zemalja diljem svijeta. Izložbu je pratilo niz događanja na temu poticanja i promicanja inovacija, a za Hrvatsku je važno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kineske asocijacije inovatora CAI i Udruge inovatora Hrvatske. Memorandum koji su potpisali glavni tajnici ovih organizacija Yu Huarong i Zoran Barišić temelj je buduće suradnje dviju organizacija.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259