Hrvatski automobil na električni pogon

Fotografije uz članak 2
13.08.2009

Električna vozila više nisu novost, ali jest električni automobil hrvatske proizvodnje. Još nije službeno potvrđeno da će se početi proizvoditi, no pulska tvrtka Tema napravila je električni motor, a zagrebački Dok-ing, tvrtka specijalizirana za proizvodnju strojeva za razminiranje, otkupio je njenu licencu te razmišlja o proizvodnji električnih vozila.

Time se potvrđuje da je hrvatska pamet sposobna stvoriti trendy izum u tehnološko-industrijskom svijetu. Zahvaljujući njima san o vozilu koje koristi čistu, učinkovitu i praktičnu energiju mogu sanjati i hrvatski državljani. Kako funkcionira električni motor i u čemu je njegova posebnost, upitali smo direktora Teme, dipl. ing. Branimira Ružojčića.

"Naša tvrtka bavi se automatizacijom u industriji, stoga ne čudi što smo napravili ovaj električni motor. Došli smo do ideje, znali smo kako je ostvariti, a ostalo je vidljivo. Ovaj motor nije rađen isključivo za automobile. O tome će odlučivati onaj tko je kupio licencu. Mogu samo reći da je po smještaju drugačiji od drugih motora, iako to nije naša originalna ideja. Obično se motori smještaju ispod poklopca motora, no naš ide u prednji kotač. Ako bude namijenjen za automobil, bit će potrebna dva agregata, svaki u jednom kotaču", objašnjava Ružojčić. Ona bi imala otprilike 72 kilovata snage, što je gotovo stotinu konja, dovoljno i za ljubitelje brzine. Napominje da motor ima visoku energetsku učinkovitost za razliku od benzinskih i dizelskih.

"To je prednost električnih motora jer se njima može iskoristiti čak 95 posto energije, dok je kod primjerice dizelaša iskoristivo svega 30 do 40 posto. Dakle, bacimo 60 posto energije u zrak. To je puno", konstatira Ružojčić, čija je tvrtka na realizaciji projekta radila dvije i pol godine.

"Novitet našeg izuma je vidljiv u permanentnim magnetima, vanjskom rotoru i unutrašnjem statoru. O čemu je zapravo riječ? Drugi motori koriste energiju ne bi li se magneti pokrenuli, dok mi koristimo stalne magnete. Njima ne treba izvanjski izvor da bi se pokrenuli. Također, ima mogućnost regulacije broja okretaja u velikom dijapazonu područja konstante snage što mu daje startnost", objašnjava Ružojčić slikovito opisujući situaciju na cesti: "Kada pretječete, prebacite u nižu brzinu i auto potegne. Inače električni motori to nemaju, osim novog, poznatog Tesla Roadstera. Međutim motor koji smo mi izmislili ne koristi mjenjač, za razliku od Teslinog motora. Tesla može potegnuti zbog mjenjača koji je i gotovo najsloženiji dio na motoru, dok naš može i bez toga".

Električni automobil prijateljski je orijentiran prema prirodi, puno je učinkovitiji od današnjeg automobilskog agregata, a nije niti spor. Kako će se motor puniti, Ružojčić točno ne zna jer to ovisi o drugom proizvođaču. Eventualno buduće rješenje vidi u zamjenjivom modulu, odnosno na crpkama će se vaditi prazni i spremati puni akumulatori. O cijeni je također teško pričati, no zanimljiv je podatak da motor košta manje od jednog dizelaša, dok je elektronički sustav kompliciraniji pa time, vjerojatno, diže cijenu motoru.

"Mislim da će u konačnici takvi auti koštati jednako kao i današnji, ili će možda biti nešto jeftiniji", zaključuje.

Iako je njegova tvrtka tvorac električnog motora za budući automobil, Ružojčić ne vjeruje u električnu budućnost. "Prije bih rekao da ćemo se voziti na vodik. Osim ako se ne otkrije kako prenositi na daljinu električnu energiju što je uspjelo našem znanstveniku. Onda će sve biti električno. Ipak, malo se bojim za zdravlje jer je pitanje koliko je dobro da toliki megavati jure kroz zrak i ljude", kaže.

Od Vjekoslava Majetića, direktora tvrtke Dok-ing, htjeli smo doznati planove o proizvodnji električnog vozila, no nije htio iznositi puno detalja. Prema onome što nam je rekao, da se zaključiti da će automobil biti malen, gradski, vrlo vjerojatno namijenjen za vožnju na kratkim relacijama. Najveća brzina iznosit će 150 km/h. (N. VUJAČIĆ)

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259