GENIJALAC IZ IVANIĆ GRADA: SREDNJOŠKOLAC INOVACIJAMA OSVAJA SVIJET

03.02.2014

GENIJALAC IZ IVANIĆ GRADA: Srednjoškolac inovacijama osvaja svijet

Tek mu je 16 godina, dolazi iz Ivanić - Grada, učenik je Srednje škole Ruđer Bošković, a svojim inovativnim idejama već je osvojio domaću i međunarodnu publiku i inovatorsku scenu. On je Ivan Kožar, mladić o kojem će Hrvatska i svijet još puni čuti.

I dok ovih dana čitamo o Soljačićevom bežićnom punjaču za mobitele, ovaj mladić još je prije dvije godine sa svega 14 godina ideju bežićnog punjača realizirao i pokrenuo zaštitu patenta. „Gledao sam specifikacije Soljačićeva modela i moram priznati da su nam punjači gotovo identični, a prilikom predstavljanja modela, koristili smo iste argumente“ – objašnjava mladi Kožar. Za svoju je inovaciju tada dobio i prestižno zlato na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu i medalju na poznatom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu. Njegov bežićni punjač specifičan je i jer može istovremeno puniti nekoliko mobitela i uređaja poput tipkovnice, mp3 playera ili tableta.

Inovatorstvom se počeo baviti još kao osnovnoškolac, eksperimentirajući tada po uzoru na Nikolu Teslu s visokim naponima. Tesla mu je bio inspiracija i za izradu Tesline zavojnice modulirane glazbom kojom je ponovno osvojio žiri i posjetitelje ARCE i IENE u Nürnbergu.

Kako bi u svojem rodnom gradu potaknuo inovacijsko djelovanje, sa svojim roditeljima i roditeljima nekolicine mladih inovatora osnovao je i Udrugu inovatora Ivanić - Grad. Mjesto je to u kojem se rađaju nove ideje i pod vodstvom mentora i predsjednika Udruge Ivana Sovića stvaraju inovacije.

Ovih dana mladi Kožar radi na nekoliko novih projekata. Stvara se novi model bežičnog punjača, praktičniji i šire namjene od prošloga, a kako Ivan kaže, bolji i od Soljačićeva. Radi se i na novom atraktivnom modelu Tesline zavojnice modulirane glazbom. „Bit će to još veći i jači model, čije bi iskre trebale biti i veće od pola metra“ objašnjava Kožar. Ideja je da ova Teslina zavojnica primjenu nađe u glazbenoj industriji.

No, to nije sve. Ideja koja njega oduševljava i u čijoj realizacija, kako sam kaže uživa, je LED Globus - 3 D hologramski displej na kojem ćemo moći gledati 3D sliku oblika globusa bez 3D naočala. Na zahtjev jednog domaćeg kemičara, za potrebe njegova laboratorija u kojem radi, mladi Kožar priprema i uređaj koji zagrijava metalne predmete do točke taljenja pomoću magnetske indukcije.

A u nastanku je i veliki projekt. „To je odlična ideja na kojoj sada u Udruzi radimo. Trebat će nam godina do dvije za realizaciju, ali siguran sam da će polučiti veliki uspjeh“ kaže Kožar. Otkriva da će njena primjena biti i više no korisna društvu. O čemu je riječ bit će tajna sve dok ova nova inovativna ideja mladog inovatora ne ugleda svjetlo dana.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259