EMISIJA "KLOPKA" O INOVACIJAMA: POTENCIJAL NIKOLE TESLE ZAPEO JE U NJEGOVOJ NARODNOSTI

29.07.2016

Emisija 'Klopka' odgovorala je na pitanja - Gdje je nestao prijedlog zakona o inovacijama, koje su razlike između invencije, inovacije, patenta i licence, te zašto je potencijal Nikole Tesle ostao na iznimno niskoj razini iskorištenosti.

Gosti su tako bili Marko Bubaš - Predsjednik 'Udruge inovatora Hrvatske', Ivan Jakobović - Predsjednik UI BPŽ, Ante Nikolaš - ZTK SB, Darko Samardžija - Tajnik UI BPŽ, te dva mlada inovatora - Kristijan Drinković i Josip Gazdović.. U početku se raspravljalo o osnovnim terminima, kao i osobnim iskustvima inovatora te problemima na koje nailaze. Sam izum i put do njegovog plasmana predstavljaju dva posve različita nivoa pristupa, pa je za prvo potrebna kreativnost, a za drugo i menadžerske sposobnosti. Sustav u Hrvatskoj nema nikakve alate prepoznavanja talenata i njihovog poticanja i sve je više manje djelo pojedinaca i nižih institucija.

Zakon o inovacijama nebitna je stvar političarima, prosjek od 6.6 inovacija na milijun stanovnika višestruko je slabiji od EU prosjeka od 111, a sve se razvija stihijski i bez nacionalne strategije. Poslovni anđeli tek polako razvijaju svoju platformu, obrazovni sustav i dalje nije katalizator kreativnosti i država nema čak niti promotivnu mrežu legendarnih izumitelja i inovatora. Tako je potencijal Nikole Tesle zapeo u njegovoj narodnosti i nije turistički ni obrazovno iskorišten niti u najmanjim razinama, baš kao niti mogućnosti s drugim izumiteljima kroz povijest. Gosti su se složili da budućnost leži u invencijama i inovacijama, pa je nužnost prije ili kasnije ozbiljno pokrenuti čitavu priču.

CIJELU EMISIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOJ POVEZNICI.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259