DRUŠTVO INOVATORA DIATUS SPLIT NA XVI. MEĐUNARODNOM SAJMU GOSPODARSTVA U MOSTARU OD 09. DO 13.04.2013.

Fotografije uz članak 6
23.04.2013Društvo inovatora DIATUS Split na

XVI. međunarodnom SAJMU GOSPODARSTVA

u Mostaru od 09. do 13.04.2013.

Na poziv i u suradnji s Asocijacijom inovatora BiH (SIBIH) Društvo inovatora DIATUS je pripremio i organizirao nastup svojih članova koji su izložili 7 inovacija.

Ovim tradicionalnim nastupom na ovoj značajnoj gospodarskoj manifestaciji DIATUS je, kao član Udruge inovatora Hrvatske Zagreb, dostojno prezentirao stvaralaštvo dalmatinskih inovatora.

Posebnu pažnju ovogodišnjem sajmu dala je Europska unija koja je bila zemlja partner i čiji je predstavnik svečano otvorio Sajam.

Sajam je značajan i po tome što su otvaranju prisustvovali, te domaćine, goste i izlagače pozdravili i zaželjeli puno uspjeha, predsjednici vlada Bosne i Hercegovine, Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.


Predstavnik DIATUS-a na Sajmu: Marinko JUKIĆ 

DIATUS je član UDRUGE INOVATORA HRVATSKE

U SURADNJI S AIBIH – ASOCIJACIJOM INOVATORA BOSNE I HERCEGOVINE

Posjetitelji su iskazali zavidan interes za slijedeće izložene inovacije DIATUS-a:

1.

Inovator Marinko JUKIĆ, tvrtka STarc, Split.

Inovacija:TERMOSIFONSKI SOLARNI SUSTAV (Hrvatska prijava patenta).

Novi revolucionarni visokotemperaturni vakumski sistem s direktnim prijenosom topline u sabirnik. Nije potrebna pumpa za vodu, a postiže temperature, ovisno o mediju, od preko 200 stupnjeva Celzija.


THERMOSIPHON SOLAR SYSTEM

New revolutionary high temperature vacuum system with direct heat transfer into the tank! No need for water pump, temperatures, depending on media inside, can go over 200 degrees celsius!

2.

Inovator Marinko JUKIĆ, tvrtka STarc Split.

Inovacija: NISKOTEMPERATURNA ELEKTRIČNA PEĆ ZA CENTRALNO GRIJANJE (Hrvatska prijava patenta).

Jednostavna za montažu, vrlo efektivna, tiha, sigurna, nisu potrebne posebne pripreme (dimnjak, ventilacija) ni prostorije, gotovo bez potrebe za ikakvim održavanjem. Niski troškovi, maksimalni komfor, idealna za podna i radijatorska centralna grijanja, jednostavna za kombiniranje sa solarnim i ostalim tipovima centralnih grijanja.

LOW TEMPERATURE ELECTRICAL HEATER FOR CENTRAL HEATING

Easy to install, very effective, silent, safe, no need for any special preparations (rooms, storages or ventilations), almost no maintance needed. Low costs, maximum confort, ideal for floor and radiator central heating, easy to combine with solar and other central heating systems.

3.

Inovator Marinko BIŠKIĆ, tvrtka LUXOR Split.

Inovacija: ČOKOLADNA GRAMOFONSKA PLOČA

CHOCOLATE GRAMOPHONE RECORD

Marinko Biškić, prvi splitski punker i prvi dalmatinski čokoladar, uspješno je spojio svoje dvije ljubavi:

- napisao je pjesmu “Ona više ne stanuje tu”,

- izradio gramofonsku ploču u svojoj čokoladarnici “Nadalina” u Solinu na koju je snimio istu pjesmu.

Pjesmu je odsvirao i otpjevao sa svojom rock grupom Fon Biskich i Narodno blago.

Čokoladna singlica može svirati nekoliko puta na klasičnom gramofonu, a nakon toga je možete pojesti zajedno sa jestivom etiketom.

4.

Inovator Ivan MILUN, Sinj.

Inovacija: POSTUPAK DOBIVANJA VJERNOG IZGLEDA KAMENIH ZIDOVA STARIH KUĆA (Hrvatska prijava patenta).

METHOD FOR MAKING STONE WALLS OF OLD HOUSES

Za zidanje starih kamenih kuća korišteni su veliki i teški komadi kamena – bunje za čiju pripremu je potrebno dugotrajno i vrlo naporno klesanje.

Ovaj se izum odnosi na postupak po kojem se, korištenjem tankih rezanih kamenih ploča s grubim ispupčenjem na prednjoj plohi, nakon obrade ravnih rubova, dobije vjerni izgled zida starih kamenih kuća.

Postupak se provodi u pet faza. Koriste se neobrađene kamene ploče raznih veličina. Nakon obrade ravnih rubova ručnim klesanjem dobijemo obrađenu kamenu ploču za zidanje. Postupak se koristi kod gradnje novih i rekonstrukcije postojećih starih kuća.

5.

Inovator Vinko TRANFIĆ, Poliklinika TRANFIĆ Split.

Inovacija: SPRAVA ZA MASAŽU I TERAPIJU S LJULJANJEM (Međunarodna PCT prijava patenta).

APPARATUS FOR MASSAGE AND ROCKING THERAPY

Sprava omogućava istovremeno ručnu masažu i terapiju uz stalno ljuljanje ležaja u različitim smjerovima, dok isti terapeut hoda po platformi za hodanje.

Sprava omogućava i individualno vježbanje s ljuljanjem.

Balansiranje kralježnice brzo i efikasno povećava pokretljivost kralježnice u kritičnim (insuficijentnim) smjerovima. Tako uvećana elastičnost stvara preduvjete za povećavanje gipkosti ramena i kukova.

Osim učinaka u liječenju bolnih stanja kralježnice, ramena i kukova aktivacijom mišića manjkave snage, tijelo doslovno preoblikujemo.

6.

Inovator Slobodan GLAVAŠ, Split.

Inovacija: VENTIL ZA DVOSMJERNI PROTOK (HR patent).

TWO-WAY VALVE

Omogućava ugradnju vlastitog vodomjera u stanu, bez rezanja postojećih priključnih cijevi i bez izvođenja dodatnih skupih radova. Spaja se na kućište postojećeg ventila, nakon što se iz njega izvadi okretljivi dio za zatvaranje i otvaranje vode.

Obuhvaća ventil, vodomjer i povratnu cijev.

Ventil za dvosmjerni protok je kvalitetno i pouzdano tehničko rješenje za brzu ugradnju: vodomjera, omekšivača, filtara i priključaka za nove potrošače vode.

7.

Inovator: Ivan ŠIMIĆ, Makarska.

Inovacija: VJETROSOLANA (Međunarodna PCT prijava patenta).

SALT EVAPORATION POND WITH SPILLWAY CASCADE BASINS

Bit izuma je vjetrosolana s bazenom i jednom ili više nagnutih preljevnih ploha u jednoj ili više vertikalnih kolona iznad bazena.

Princip rada vjetrosolane s preljevnim plohama je u kontinuiranom izlaganju tankog sloja mora zračnim strujama vjetra za isparavanje vode radi dobivanja većih količina soli u što kraćem vremenu, koja se taloži u bazenu.

Svježe more se pumpom dovodi do preljevnih ploha. Najekonomičniji pogon za pumpe, s obzirom na lokaciju solane, je vjetrena energija.

Prva eksperimentalna vjetrosolana, prema ovom izumu, s 14 bazena, RAMOVA izgrađena je u mjestu Krvavica - Hrvatska.

Društvo inovatora DIATUS Split

Predsjednik

Ante Zekić, dipl. ing.Na otvaranju Sajma, u ime IO Diatus-a, bili su: A. Zekić, dipl. ing., predsjednik, mr.sc. P. Čovo, dopredsjednik, P. Mandić, dipl. ing. član i mr. sc. I. Majer, član.


Više o sajmu možete vidjeti OVDJE.

Datoteke uz članak
iZVJEŠĆE O NASTUPU UDRUGE INOVATORA DIATUS SPLIT NA XVI. MEĐUNARODNOM SAJMU GOSPODARSTVA U MOSTARU 2013. 146.85 kB

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259