Dodjelom nagrada završena 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.

19.10.2022U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 13. do 15. listopada 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Gradu Zagrebu održala se jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.

Na otvorenju izložbe predstavilo se više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada. Od industrije do svakodnevice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske i svijeta.


Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, istaknuo je u svome pozdravnome govoru kako je ARCA jedina takva izložba u svijeta koja je održavana svih 20 godina u kontinuitetu, pa i kroz pandemijske dvije godine. Ponovio je Šimpraga kako razvijene zemlje konstantno ulažu u razvoj inovacija i njihovu primjenu jer znaju da se samo tako može razvijati gospodarski sektor.

Na otvorenju se obratio i prof.dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, novi prorektor Zagrebačkoga sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom koji se osvrnuo na ulogu inovacije i nova tehnoloških rješenja te istaknuo da bez inovacija i transfera toga znanja u gospodarstvo Republike Hrvatske teško da ćemo moći na adekvatan način iskoristiti značajna sredstva koja je Europska unija namijenila za oporavak našeg gospodarstva. U sklopu svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, direktor IFIA-e (Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora) Zoran Barišić, predstavnica Grada Zagreba Madeleine Wolf, načelnica sektora za inovacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Diana Krčmar, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, dok je 20. međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2022 otvorio je izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Srpak je istaknuo da je poticanje istraživanja, razvoja i inovacija ključno je kako bismo ostvarili rast i produktivnost gospodarstva te da je cilj Vlade Republike Hrvatske daljnje povećanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kako bi Republika Hrvatska ojačala svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu.


Nakon svečanog otvorenja potpisan je i Sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice inovatora sa dekanicom Veleučilištem „Marko Marulić“ u Kninu, Lovorkom Blažević v. pred. i dekanom Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, doc. dr. sc. Igorom Klopotanom.

U sklopu izložbe održala se i tribina pod nazivom: “Digitalna transformacija Hrvatske”, na kojoj se raspravljalo o digitalnoj transformaciji poslovanja i kako ju financirati kroz EU fondove. Govornici su se osvrnuli i na način kako digitalizacija označava proces prelaska na digitalno poslovanje, odnosno stalno i sustavno korištenje digitalnih tehnologija u svrhu promjene modela poslovanja.

Dugogodišnji partner ARCA-e, Državni zavod za intelektualno vlasništvo tradicionalno je održao predavanje na temu „Zaštita intelektualnog vlasništva“ na kojoj se sudionike educiralo o pravima intelektualnog vlasništva koje obuhvaća sustav pravnih instrumenata kojima se uređuje način stjecanja intelektualnog vlasništva i način zaštite od njegovog neovlaštenog korištenja. Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost održala je radionicu i tribinu o važnosti Nikole Tesle i etičnog poslovanja. Ujedno su bila predavanja na temu „Popularizacija STEM-a i primjeri dobre prakse“ koje su održali Institut Ruđer Bošković, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Agronomski fakultet i Hrvatska zajednica inovatora.

Za uzvanike mlađih godina održane su i STEM radionice na kojima su se izrađivala i programirala xVidi - mini računala, te radionice izrade robota „LegoWeDo“.


Od brojnih aktivnosti tokom izložbe u petak 14. listopada 2022. u svrhu jubilarne godišnjice bilo je i predstavljanje monografije „ARCA – prvih 20 godina“ kojom se osim tradicije domaćih međunarodnih sajmova obilježilo i 65 godina aktivnog inovatorstva na prostorima Republike Hrvatske, dok se uvečernjim satima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice prezentirala atraktivna muzikalna Teslina zavojnica sa audio-vizualnim efektima te munjama koje izbacuje do 3 metra.

Zadnji dan izložbe organizirano je bilo predavanje „Nadolazećim natječaji za poduzetnike i inovatore“ gdje su se predstavili nadolazeći Javni pozivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji će biti namijenjeni rastu i razvoju MSP-ova i razvoju inovacija u tvrtkama.

Na svečanoj dodjeli nagrada od brojnih nagrađenih inovatora i inovacija izdvajamo dobitnike posebnih IFIA (Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora) nagrada: „Dušično organsko gnojivo od sirove vune“ – Dragica Jerkov (Društvo inovatora Faust Vrančić), te inovacija „PRO-I pametni virtualni prekidač“ – Lovro Stipanović i Josip Oroz (Srednja strukovna škola Samobor).

Posebnu nagradu WIPO (Svjetska organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva) nagradu dobila je inovacija: „Postupak proizvodnje kompozitnih panela iz prirodnih materijala“ tvrtke Marservis d.o.o. (Savez udruga inovatora istarske županije).

Grand Prix nagradu za najbolju inovaciju 20. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2022. dobila je inovacija: „GLOGLO mobilni samoposlužni točionik“ inovatora Petra Vlahovića (Društvo inovatora Faust Vrančić Šibenik). Radi se o mobilnom točioniku za pivu, vino, vodu i sokove, a primarno tržište su razne kulturne, sportske manifestacije koncerti i festivali. Namjena je da posjetitelji, nakon što beskontaktno plate karticom na samom točioniku sami sebi toče piće što uvelike ubrzava proces i smanjuje redove i čekanja.


FOTOGALERIJU SA IZLOŽBE MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259