Dodjelom nagrada zatvoreni izložba ARCA i sajam AGRO ARCA

21.10.2017
Međunarodna izložba inovacija ARCA 2017. zatvorena je u subotu 21. listopada dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je inovatoru Ervinu Matiću iz Poreča za inovaciju koja je i plijenila veliku pažnju posjetitelja izložbe, „Napravi za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela“


prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga
predsjednik Ocjenjivačkog suda ARCA 2017.

Iza ovog naziva krije se praktičan proizvod koji, kaže njegov autor, bolje, jednostavnije i jeftinije, obavlja procese održavanja, čišćenja i bojenja stupova i mijenjana žarulja. „Za održavanje javnog stupa trenutno je potrebno na teren poslati kamion s dizalicom, dva do tri radnika, često zaustaviti promet, a proces traje i nekoliko sati“ kaže ovaj porečki inovator po struci arhitekta, objašnjavajući kako njegova naprava kojom se upravlja na daljinski upravljač i teži svega 50 kilograma, to sve napravi u najduže pola sata i potreban je samo jedan čovjek i manje transportno vozilo. Naprava radi tako da okruži stup i istovremeno ga čisti i boja. Može obavljati i druge radnje što zahtjeva jednostavno dodavanje novih alata.

Na izložbi inovacija ARCA Matić je predstavio testirani prototip svoje inovacije koji je zaštitio i patentom, a na kojem radi već više od 15 godina. Želja mu je sada pokrenuti proizvodnju i kako kaže, oživjeti svoju napravu. Kaže i kako bi volio imati partnera i investitora koji će s njime krenuti u komercijalizaciju proizvoda, jer upita, kaže, već ima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ovogodišnji Grand Prix, kao i zlatna, srebrna i brončana odličja inovatorima su uručili prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda izložbe i mr.sc. Petar Čovo, potpredsjednik Udruge inovatora Hrvatske koji je prigodnim govorom i zatvorio izložbu. Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA koja se ove godine održavala zajedno s izložbom ARCA.


Ervin Matić
dobitnik Grand Prix nagrade ARCA 2017.

Na izložbi i sajmu je u tri dana, od 19. do 21. listopada, predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Libanona, Poljske, Rumunjske i Mađarske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru izložbe održano je i nekoliko popratnih programa namijenjenih inovatorima i poduzetnicima, ali i djeci i mladima. Odličan odjek imala je panel rasprava „Inovacije u doba digitalne transformacije“ na kojoj su sudjelovali uspješni poduzetnici i inovatori Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d.o.o., prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te mladi inovator Ivan Golubić. Moderator i uvodničar panela bio je prof.dr.sc. Velimir Srića.

Međunarodna izložba inovacija ARCA održala se jubilarni 15. put, a AGRO ARCA deveti put u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Izložba i sajam održali su se u suradnji sa suorganizatorima Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu koja je bila i domaćin događanja, partnerom HAMAG-BICRO - Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore. Generalni pokrovitelj bilo je dioničko društvo KONČAR – Elektroindustrija.


Popis svih ovogodišnjih nagrađenih inovatora dostupan je na poveznici Nagrade ARCA 2017.


Popis svih ovogodišnjih nagrađenih inovatora dostupan je na poveznici Nagrade AGRO ARCA 2017.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259