DODJELOM NAGRADA ZATVORENA 8. AGRO ARCA

Fotografije uz članak 10
11.05.2015

Nagrađeni na sajmu AGRO ARCA 2015

Nakon tri dana održavanja, sajam AGRO ARCA zatvoren je u nedjelju dodjelom nagrada izlagačima. Od gotovo tri stotine proizvoda i inovacija, koliko ih je ove godine predstavljeno na sajmu, njih 33 posto dobilo je zlatne, srebrne i brončane plakete. Ukupno su dodijeljene 33 zlatne i isto toliko srebrnih i brončanih plaketa za domaće izlagače, te po devet zlata, srebra i bronci za strane izlagače iz Irana, Rumunjske, Slovenije i BiH.

Eteriku Velika nagrada sajma

Najznačajnija nagrada sajma, Velika nagrada AGRO ARCE pripala je tvrtki Altpro za Eterik, mobilnu destileriju koja služi preradi svih vrta ljekovitog i aromatičnog bilja, a idealna je za rad na mjestima bez infrastrukture odnosno ruralna područja i otoke. Prije nekoliko godina ova je tvrtka na AGRO ARCI prvi puta predstavila prototip te destilerije. Ove su godine predstavili usavršeno proizvodno postrojenje, već prisutno i na tržištu. Voditelj projekta Eterik u tvrtki Altpro, Petar Milas kaže kako je najveći interes za destilerijom u regiji, a prve destilerije prodali su prošle godine. Destilerija je prikladna za zadruge i lokalne akcijske grupe jer jednu destileriju mogu koristiti svi članovi zadruga ili LAG-ova. U tvrtki planiraju daljnju proizvodnju i distribuciju destilerije, a razmišljaju i o proizvodnji vlastite linije proizvoda na bazi aromatičnog bilja. Eterik i nakon AGRO ARCE ostaje u Trilju, naime LAG Cetinska krajina u sljedećih nekoliko mjeseci koristit će destileriju za edukaciju i usavršavanje svojih članova u radu s destilerijom te za destilaciju vlastitog aromatičnog bilja.

Sajam posvećen mladim poljoprivrednicimaNaglasak sajma ove je godine bio na mladim poljoprivrednicima. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na subotnjoj konferenciji. „Jasno je da postoji jako puno problema u kompletnom sustavu te da se promjene neće dogoditi preko noći. Međutim svi smo se složili oko važnosti daljnjeg informiranja o pozitivnim primjerima poput Andrije Ribičića iz Šestanovca i konkretnim mogućnostima te jačanju vidljivosti mladih u poljoprivredi“ kaže Zrinka Filipović Dermit iz YPARDA Hrvatske. Prema podacima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO u Hrvatskoj je 9% obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina, što je više u odnosu na EU prosjek koji iznosi 7%. Najmanje ih je na jugu Hrvatske, upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tek 4%. „Iako se vidi pomak u odnosu na prije, još uvijek mladi nedovoljno percipiraju poljoprivredu kao priliku za samozapošljavanje i unosan biznis, posebice ovdje u Dalmaciji. Pokazao nam je to i manji odaziv mladih na konferenciji no što smo očekivali“ kaže Zrinka Filipović Dermit iz YPARDA Hrvatske.

Sirani Puđa i tvornici prerade ribe Conex Trade halal certifikati

Već drugu godinu zaredom sajmu se kao suradnička institucija pridružio i Centar za certificiranje halal kvalitete. Na temu vrijednosti tog certifikata, predavanje je održala tajnica Centra Edina Mešić, a dodijeljena su i dva certifikata izlagačima sajma - Sirani Puđa i tvrtki za preradu ribe Conex Trade. Certifikate je predstavnicima tvrtki uručio glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić. Vrijednost svjetskog halal tržišta procjenjuje se na 1.4 trilijuna američkih dolara, a ovim tvrtkama iz triljske zone Čaporice dobiven certifikat prilika je i za njihov iskorak na to tržište. Tvrtka Conex Trade priliku je već iskoristila, pa tako ovog tjedna potpisuju ugovor o izvozu u Tursku.


Predavanje Ivana Šuloga o egzotičnom voću

Bogat i raznovrstan program sajma

U sva tri dana sajma bilo je održano niz predavanja i radionica za sve uzraste, od radionica i predavanja o inovacijama i poduzetništvu za osnovnoškolce i srednjoškolce, do prezentacija i predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike. Tako je između ostalog zanimljivo predavanje o isplativosti i mogućnostima uzgoja egzotičnog voća održao i najveći hrvatski uzgajivač ovih kultura Ivan Šulog. Na sajmu su i 27. godinu po redu dodijeljene nagrade za „Najbolju inovaciju Dalmacije“ u organizaciji Društva inovatora Diatus iz Splita. Zvonko Čokljat iz Hrvatskog saveza zadruga predstavio je knjigu „Deset godina ekološkog pčelarstva na području Primorsko-goranske županije. Poseban program „Mala AGRO ARCA“ održan je za vrtićku djecu i osnovnoškolce. Njima su u nedjelju također uručene zahvalnice za sudjelovanje, ali i nagrade najboljih literarnim i likovnih radova inspiriranima poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Program su zaokružili i zabavni sadržaji, Etno večer u Trilju na kojoj je nastupilo više od desetak KUD-ova i klapa iz Dalmacije te koncert Prljavog kazališta.

Sajam pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Sajam se ove godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Trilja. Suorganizatori sajma bili su Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a partneri Javna ustanova RERA SD za razvoj i koordinaciju Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora – Komora Split, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO te YPARD Hrvatska. Kao partnerske županije AGRO ARCI su se pridružile Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, ali i gotovo 40 gradova i općina partnera iz svih krajeva Hrvatske i BiH.

Popis svih nagrađenih možete vidjeti
OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259