DODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2012. GODINU - POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO INOVATORU BLAŽU PITONU

Fotografije uz članak 6
20.03.2013

DODJELJENA PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE PULA ZA 2012. GODINU

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 20. ožujka 2013.g. u sjedištu Zajednice tehničke kulture Pula, F.Glavinića 1, uručena su priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2012. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula i predstavnici udruženih udruga.

Među dobitnicima godišnjeg priznanja za 2012. g bio je BLAŽ PITON član Društva inovatora Pula kojemu je dodijeljeno najviše priznanje koje Zajednica tehničke kulture Pula dodjeljuje - POVELJU ZA ŽIVOTNO DJELO.

Povelja za životno djelo –dodjeljuje se istaknutim pojedincima za cjelovito djelo koje je pojedinac ostvario tijekom svog radnog vijeka na području razvoja Zajednice, razvoja i promidžbe tehničke kulture, stvaralačkog i znanstvenog rada, tehničkog odgoja i obrazovanja mladih, znanstvene i tehničke opismenjenost građana te razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada.

Temelj za dodjelu Povelje za životno djelo, pored navedenog, jest djelovanje u tehničkoj kulturi u duljem vremenskom razdoblju – tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture, te javna prepoznatljivost i priznatost prinosa.

Povelja za životno djelo može se dobiti samo jednom.

OBRAZLOŽENJE:

Piton Blaž rođen 17. 11. 1936. godine na Olibu. Radni vijek proveo pretežito ploveći brodom kao zapovjednik broda za prijevoz osoba na relaciji Fažana - Otočje Brijuni. Po odlasku u mirovinu počeo sam se baviti inovacijama. Prvu prijavu; uređaj za dizanje ribarskih mreža, prijavio je državnom zavodu za intelektualno vlasništvo 1994. za koji mu je priznat patent. Na izložbama inovacija međunarodnim i domaćim izum je nagrađivan zlatnim i srebrnim odličjem.

Drugi izum prijavio je 2002. i to; podizač za dizanje ribarskih mreža, naročito mreža stajačica pod brojem PK20020694, za koji mu je priznat kao konsenzualni patent. S tim izumom sudjelovao je na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija i uvijek bio nagrađen zlatnim odličjem.

Treći izum prijavio je 2003. godine i to; napravu za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža, a pod brojem P20030188. Izum je prihvaćen i dobio je patentnu ispravu. S tim izumom sudjelovao je na izložbama inovacija i uvijek je bio nagrađen jednim od odličja posebno na izložbi inovacija ARCA 2006 - zlatnom medaljom.

Četvrti izum je prijavio 2004. godine i to: „Uređaj za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža s automatskom vezačicom“ pod brojem P20040594 za kojeg je također dobio patentnu ispravu. S izumom je sudjelovao na raznim međunarodnim izložbama i sajmovima te je na svima bio nagrađen zlatnim ili srebrnim odličjem.

Peti izum prijavio je 2007. godine i to: „Univerzalni brodski siz sa stepenicama koje se okreću na obje strane pod kutem od 45 stupnjeva“. Izum je zaveden pod brojem P20070066A za kojeg je na izložbi inovacija ARCA 2007 i na NAUTICA 2007 u Rijeci dobio zlatne medalje i veliko zlatno jedro. Zbog mogućeg interesa za ovaj izum po cijelom svijetu, zatražio je PCT zaštitu.

Šesti izum kojeg prijavio je 2007. godine. „Sklopivi ugradbeni brodski siz čije se stepenice uvijek nalaze u vodoravnom položaju“ pod brojem P20070330A, izum je na Međunarodnom sajmu NAUTICA 2007 u Rijeci u okviru kojeg je i izložba inovacija iz nautičke opreme nagrađen zlatnim jedrom.

Sedmi izum kojeg je gospodin Piton prijavio je: „Sklopivi brodski jarbol bez opute sa jedrima bez užadi'' - P20080370A kojim je na ARCA 2008“ osvojio zlatnu medalju.

Osmi izum kojeg je 2009. godine Piton Blaž prijavio je: „Jedrilica koja jedri bez uzde i škote“ P20090422A koja je na sajmu inovacija ARCA 2009 u Zagrebu nagrađena srebrnom plaketom te na NAUTICA RIJEKA 2009 nagrađena je srebrnom diplomom, a na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA u Bruxellesu nagrađen je brončanom medaljom. Na toj izložbi u Bruxellesu prestižnu nagradu, koju dodjeljuje Belgijska komora inovatora i Grad Bruxelles „MERIT OF INVENTION“ – „ZASLUŽNI ZA INOVATORSTVO“ kojom odaju priznanje kako izuzetnim inovatorima tako i onim pojedincima koji svojim aktivnostima u državi bitno utječu na stvaranje povoljnog okruženja za unapređenje inovatorstva, kao najvišeg dostignuća Ijudskog uma, 2009 godine dobio je Piton Blaž član Društva inovatora Pula.

Deveti izum kojeg je također 2009 godine prijavio je: „Veslo – membrana“ i „Veslo - membrana sa klapnom“ P20090423A, nagrađeni su na sajmu inovacija ARCA 2009 srebrnom plaketom.

Možemo slobodno ustvrditi da su rijetke sredine koje imaju tako ustrajnog izumitelja koji ima 5 prihvaćenih izuma i koji je sve svoje izume izradio kao funkcionalne uzorke za prikazivanje s kojim je sudjelovao i prikazao na svim domaćim i međunarodnim izložbama inovacija i sa svake izložbe došao s nekim od priznanja ili odličja. Svojim je radom i djelovanjem doprinio međunarodnom razvoju i ugledu izumiteljstva. Posebno ističemo njegov doprinos promidžbi tehničke kulture Pula i aktivnosti Društva inovatora Pula . Raznim intervjuima i člancima o njemu i njegovim inovacijama izuzetno je doprinio promidžbi inovatorstva i aktivnosti inovatora na traženju novog i još neotkrivenog.

Nagrade ZTK Pula početkom godine postale su tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo je sedam istaknutih pojedinaca, godišnju nagradu jedna udruga jubilarnu povelju i Piton Blaž nagradu za životno djelo. Oni su ove i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su im uručili predsjednik Zajednice Boris Siljan i Anton Pletikos, tajnik zajednice, čestitavši im na postignutim rezultatima i uspjehu, poželjevši da i dalje uspješno ostvaruju velike rezultate u svojoj aktivnosti.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259