ARCA 2016.: Tri dana posvećenih inovacijama

Fotografije uz članak 9
20.10.2016

Izaslanik Predsjednice Republike, predsjednik Mreže poslovnih anđela CRANE i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Davorin Štetner otvorio je Međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2016. na kojoj će do subote biti predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske.

O inovatorstvu u Hrvatskoj na svečanom otvorenju govorili su i pomoćnik ministrice gospodarstva Mario Antonić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr.sc. Tatijana Petrić. Izlagače su pozdravili i predstavnici svjetskih organizacija inovatora, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora dr.sc. Alireza Rastegar i glavni tajnik Kineske asocijacije inovatora CAI Xuan Zengpei.

Domaće inovacije na izložbi predstavljaju udruženja inovatora iz cijele Hrvatske, poznate inovativne tvrtke poput Končara, Tehnixa, Šestan-Buscha, Altproa, deset domaćih fakulteta te inovatori pojedinci. Riječ je o inovacijama koje su već zaštićene ili su u postupku zaštite intelektualnog vlasništva, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

U okviru izložbe održava se i popratni program namijenjen poduzetnicima i inovatorima te djeci i mladima. Na Forumu pod nazivom „Inovacije-pokretač razvoja“ govorilo se o razvoju inovativnog poduzetništva. Danas će na Danu inovativnih ideja mladim inovatorima biti predstavljene institucionalne potpore za inovativne projekte, ali i zanimljive inovativne ideje njihovih vršnjaka. Nastavnicama i mentorima namijenjena je radionica pod nazivom „Igrom do inovacija“.

Zadnjeg dana izložbe u subotu, osnovnoškolci će i sami moći postati inovatori na radionicama pod nazivom „Inovacije kroz zabavu“. Izložba će biti zatvorena dodjelom nagrada i priznanja, među kojima i najznačajnije nagrade izložbe Grand Prixa.

ARCA se ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora.

Generalni sponzor izložbe je Končar elektroindustrija d.d., a sponzori i donatori izložbe su i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, PBZ Card te tvrtke Bernarda i HS Produkt. Medijskim pokroviteljstvom izložbu su podržali časopis Poduzetnik, časopis VIDI, Yammat.fm, Netokracija, Jabuka TV, ZGexpress i studentske novine Global.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259