ARCA 2011 - Inovacijama do konkurentnosti

Fotografije uz članak 10
14.10.2011

SAMO INOVATIVNO GOSPODARSTVO MOŽE PREVLADATI KRZU

Inovacije bitno pridonose konkurentnosti proizvoda i usluga te su preduvjet uspješnog gospodarstva i održivog razvoja, temeljna je poruka koja se čula prvog dana održavanja 9. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2011 u sklopu koje je se održana i 2. konferencija INOVACIJAMA DO KONKURENTNOSTI

Na izložbi, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor sudjeluje 128 izlagača iz Hrvatske i 10 europskih država s više od 250 inovacija.

Posebno raduje činjenica da je među autorima više od jedne trećine mladih kreativnih ljudi iz obrazovnog sustava.

Izložbu je otvorila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić, istaknuvši pritom da su inovacije jedini put za tržišni razvoj hrvatske ekonomije i izlazak iz svjetske gospodarske krize. Zbog toga Ministarstvo u svojim aktivnostima značajnu pozornost poklanja stvaranju uvjeta za poticanje inovatorstva malom, srednjem i velikom gospodarstvu. U protekle tri godine više od 25 milijuna kuna uloženo je u takve gospodarske programe.

Pozdravljajući sudionike, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora – IFIA dr. Andraš Vedreš je istaknuo da je u prvoj polovici ove godine, po predsjedavanjem Mađarske 25 država Europske unije prihvatilo stvaranje Europskog, unijskog patenta što će i nezavisnim inovatorima kao i malim i srednjim poduzetnicima olakšati izlazak na međunarodno tržište jer će troškovi zaštite njihovog intelektualnog vlasništva bitno pojeftiniti.

Tijekom 2. Konferencije više od 25 predavača iz gospodarstva, akademske zajednice ali i inovatora poduzetnika, istaknulo je u svojim istupima da su primijenjena znanstvena istraživanja izvorište nastajanja visoko tehnoloških inovacija koje su nam u ovom trenutku izuzetno značajne za kvalitetan iskorak gospodarstva na europsko i svjetsko tržište. S tim u vezi srednje i visoko obrazovanje uz eksperimentalni rad u radionicama i laboratorijima ključni su za primjenu znanja, razvoj vještina i stvaranja inovacija. Jednako tako umrežavanje akademske zajednice i gospodarstva ključno je za povećanje konkurentnosti i održivog obostranog razvoja. U tome tehnička kultura kao dio obrazovnog sustava ima važnu ulogu u usmjeravanju mladih ka prirodnim i tehničkim znanostima koje su temelj gospodarskog razvoja.

Svi sudionici i izložbe i konferencije jedinstveni su u očekivanjima da odgovarajuća ministarstva i državna tijela prepoznaju inovatorsko stvaralaštvo kao i povezivanje gospodarstva i znanosti za temelj održivog razvitka Republike Hrvatske.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259