Arca 2009 - otvaranje

15.09.2009
7. međunarodni sajam inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009
HRVATSKA – DRUŠTVO ZNANJA - ARCA 2009 – SREDIŠTE PRIMJENE ZNANJA

Dr. Andras Vedres, predsjednik IFIA – Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora na prigodnoj je svečanosti označio početak ovogodišnjeg 7. međunarodnog sajma inovacija, novih ideja, tehnologoja i proizvoda ARCA 2009.

U prigodnoj riječi istaknuo je da su inovacije i inovatori temeljni izvor za pronalaženje rješenja izlaska iz recesije koja zahvatila svijet. Pozvao je državne institucije da svojim programima i foinancijskim mogućnostima podupru inovatore jer, kako je naglasio samo su državne potpore i investicije kvalitetna financijska pomoć.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, prof. dr. sc. Stjepan Car u svojoj je pozdravnoj riječi naglasio da su ključni čimbenici koji donose povećanje novostvorene vrijednosti inovacijske aktivnosti, kako na poboljšanju i stvaranju novih proizvoda tako i na poboljšanju i stvaranju novih procesa koji pridonose uštedama, ali i na novim kreativnim poslovnim odnosima u tvrtki i na tržištu.

Znanstvena istraživanja i primjena njihovih rezultata za nastajanje novih proizvoda danas je ključni resurs za nove ideje i povećanje konkurentnosti gospodarstva i stoga su dio strategije razvoja svih gospodarstava, od SAD i EU do Bliskog i Dalekog Istoka.

Promocija inovacija i inovatorstva putem djelovanja Udruge inovatora Hrvatske bitno pridonosi razvoju inovacijske kulture u tvrtkama i značajna je pomoć za animiranje zaposlenika na kreativno razmišljanje i stvaranje inovativnih proizvoda i procesa.

Prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture istaknuo je da Hrvatska zajednica tehničke kulture stalno ulaže u razvijanje svekolike inventivne djelatnosti svih svojih sastavnica, pa tako i Udruge inovatora Hrvatske, kroz stvaranje novih programskih i institucionalnih okvira kojima na posredan i neposredan način potiče razvoj inventivnog rada ali i tehničke kulture. Da smo na pravom putu potvrđuju nam to brojni svjetski priznati rezultati koje postižu naši mladi na svjetskim salonima inovacija, natjecanjima, smotrama i „olimpijadama uma”. Imajući na umu sve njih kao i njihove rezultate, naša zemlja ima šansi za budućnost, jer ima kapitalno bogatstvo svojih inovatora, starih i mladih, čije ideje i izumi ne zaostaju za izumima i idejama njihovih kolega inovatora iz bilo koje zemlje svijeta.

Nositelji promocije državne infrastrukture su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Na zajedničkom prostoru ARCE 2009 predstavljaju se sve odgovarajuće državne i druge institucije, koje svojim djelovanjem mogu bitno pripomoći razvitku i unapređenju poduzetništva i inovatorstva.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i Miljenko Pavlaković, državni tajnik u Minstarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Tihana Kraljić, ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo, predstavnik Iranskog veleposlanstva, predstavnici Poglavarstva grada Zagreba, organizacija inovatora iz Hrvatske, članovi EXCOa, zvršnog tijela IFIA, generalnog sponzora KONČAR elektroindustrije d.d., te domaći i inozemni izlagači. Sajmovi inovacija ARCA 2009. u Zagrebu i GENIUS EUROPA u Budimpešti, koji je završen prije dva dana, objedinjeni su u projekt IFIA – Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora, pod nazivom „Rujan - mjesec kreativnosti i inovacija”. Projekt je uključen i kao jedan u nizu službenih događanja u sklopu „Europske godine kreativnosti i inovacija 2009”.

Na ovogodišnjoj ARCI predstavljeno je ukupno iz Hrvatske 165 inovacija i znanstvenih projeketa, a iz 12 država Europe, Azije i Australije 118 inovacija. Uz njih 9 nacionalnih saveza Hrvatske zajednice tehničke kulture predstvilo je svoje inovativne programe koje ostvaruju kroz svoje programe.

Struktura izlagača na ARCA 2009.

Izlagači Broj izlagača Broj inovacija
Udružene članice Udruge inovatora Hrvatske 11 96
Poduzetnici 6 8
Veliki gospodarski sustavi 1 5
Znanost (fakulteta) 5 12
Pojedinci 13 15
Mladi inovatori 37 37
Inozemni izlagači: država 12 118
Ukupno 85 291

Informaciju pripremio
Pavao Havliček
Zamjenik glavnog tajnika
Udruge inovatora Hrvatske

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259