ARCA 2008. - Središte znanja

22.09.20086. međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda Zagreb, 
Zagrebački velesajam 16. – 21. rujna 2008.godine

PREDSTAVLJANJE NOVIH PARTNERA HRVATSKOM GOSPODARSTVU

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, 16. rujna 2008. u okviru boravka prigodom početka 84. jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, najveće gospodarske manifestacije u našoj zemlji otvorio je 6. međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda ARCA 2008. – SREDIŠTE ZNANJA. Prigodnoj svečanosti otvaranja ARCE 2008 prisustvovao je i Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. 

Tom prigodom svi su govornici izrazili zahvalnost Udruzi inovatora Hrvatske i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture na uloženom trudu u ostvarenju ovog za Hrvatsku iznimnog projekta. 

ARCA 2008 – SREDIŠTE ZNANJA i ove je godine pokazala i dokazala neophodnost svog postojanja kao središnje mjesto susreta gospodarstva, znanosti, poduzetnika i inovatora. Tijekom šest dana trajanja sajma ostvareni su brojni poslovni kontakati, među kojima je i značajan broj početnih konkretizacija poslovne suradnje. 

VELIKA nagrada, ARCA2008 6. međunarodnog sajma inovacija, novih tehnologija i proizvoda dodijeljena je za realizirani projekt: PRIMIJENJENA ISRAŽIVANJA I RAZVOJ VJETROAGREGATA kojeg su ostvarili članovi istraživačko-razvojnog tima stručnjaka iz 4 trgovačka društva i to: KONČAR – INSTITUT ZA ELEKTROTEHNIKU D.D., KONČAR – INŽENJERING ZA ENERGETITKU I TRANSPORT D.D., KONČAR – GENERATORI I MOTORI DD, KONČAR – ELEKTRONIKA I INFORMATIKA DD društva u sustavu Končar elektroindustrija dd. 

Članovi Istraživačko-razvojnog tima bili su: Miroslav Mađerčić, Stjepan Car,Zvonko Čulig, Marijan Petrinić, Branko Tomičić, Tonko Mikecin, Josip Polak, Ante Poleš, Miljenko Cvetić, Damir Vadla, Siniša, ?aković, Edvin Havić, Frano Kršinić, Josip Kovačević, Franjo Culjak, Darko Šeremet, Daniel Keller, Igor Vidaković, Ivanka Čičak, Alenka Dejdar, Mladen Kajari, Mate Jelavić, Goran Benčić, Mario Barišić, Marin Mikša, Igor Ćolović, Zlatko Jakubec, Davor Petranović, Ante Elez, Andrijana Čolak, Boris Takač, Božidar Pavlović, Marijan Bogut, Milan Kovačević, Bakir Đonlagić. 

Uz Veliku nagradu ARCA, uručene su i Nagrade Arca, zlatne, srebrne, brončane i posebne Plakete Arca. 

Predstavljeno je 347 inovacija – od čega 237 hrvatskih i 110 inozemnih. Ukupno je autorstvo potpisalo više od 530 autora inovacija. Iz Hrvatske tu su postignuća iz 8 znanstvenih institucija i gospodarskih srednjih i velikih subjekata. Iz 16 udruga i organizacija inovatora iz sustava Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture bili su i inovatori - pojedinci, poduzetnici, koji organizirano rade i predstavljaju svoje inovacije. 

Velika pozornost uzvanika i posjetitelja bila je usmjerena ka izložbenim prostorima nacionalnih saveza tehničke kulture i tehničko-tehnološkog stvaralaštva mladih. 

Svojevrsno otkriće ovogodišnje ARCE bilo je sudjelovanje mladih inovatora članova Društva inovatora SIGMA koji su svi studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predstavili su 8 konkretnih projekata vezanih uz alternativne izvore energije, racionalno korištenje električne energije, te model lokaliziranog i orijentiranog učenja kroz projekte te su ugovorili poslove u vrijednosti 25 tisuća eura. 

Uz to posebno ističemo 40 radova mladih inovatora i kreativnih učenika iz osnovnih i srednjih strukovnih škola – maturalnih radovi od kojih je značajan broj, procjena je, zapravo na razini mogućnosti da se pretvore u proizvode. 

Ove godine ugostili smo i izlagače iz 11 država i međunarodnih organizacija i to: Australije, BiH, Irana, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije, Ukrajine, a predstavila se i IFIA – Svjetska federacija nacionalnih organizacija inovatora koja okuplja nacionalne organizacije iz 86 država svijeta. 

Na prigodnoj svečanosti proglašavanja i uručivanja nagrada, uz inovatore sudionike sajma sudjelovali su i njegova excelencija Veleposlanik Islamske Republike Iran – gospodin FADAI FARDA, predstavnik Ženevskog sajma inovacija gospodin David Taji koji je na tom Salonu predsjednik ocjenjivačkog suda, predstavnici pokrovitelja Ministarstava gospodarstva, rada i poduzetništva, te znanosti, obrazovanja i športa, Zagrebačkog velesajma, državnih agencija i institucija, fakulteta Zagrebačkog sveučilišta. U uvodnoj riječi, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislav Čajavec istaknuo je da nagrade inovacijama treba shvatiti kao referencu i priznanje, a konačnu potvrdu kvalitete dat će tržište. Predsjednik Ocjenjivačkog suda, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Petar Biljanović odao je priznanje svim sudionicima sajma i zahvalio im se na "izuzetno teškoj" zadaći koju su dali njemu i drugim članovima žirija. 

Inovacije i znanje temelj su temelj europske budućnosti Hrvatske

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa već su tradicionalno podržali svoja pokroviteljstva, te pomogla u organizaciji i provedbi međunarodne izložbe inovacija, novih tehnologija i proizvoda ARCA 2008 – SREDIŠTE ZNANJA. 

Kako je prigodom svečanosti otvaranja istaknuo Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec jedan od značajnih projekata u Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2008. godinu je i projekt Inovacije i novi proizvodi za kojeg je bilo osigurano 5 milijuna kuna. U tome je značajan dio bespovratnih sredstava uložen u zaštitu intelektualnog vlasništva za inovacije koje su tržišno najizglednije, kao i za marketinške aktivnosti vezane uz istraživanje tržišta i komercijalizaciju inovacija. Ujedno je naglasio da je ministarstvo uočilo da je neophodno povećanje sredstava za tu namjenu. 

Državni tajnik za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Dražen Vikić Topić u svom je pozdravnom govoru kao izaslanik ministra Dragana Primorca posebno istaknuo okretanje znanosti ka tržištu što se prvenstveno ogleda kroz projekte i programe koji se provode kroz Hrvatski institut za tehnologije HIT i Poslovno inovacijski centar Hrvatske BICRO. Dio te politike ostvaruje se i kroz konkretne projekte koji se djelomično financiraju i kroz europske projekte. 

Obraćajući se sudionicima svečanost u povodu početka ARCE 2008, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislav Čajavec posebno je naglasio da Udruga inovatora Hrvatske želi dati svoj doprinos razvoju programa Hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka, prvom značajnijem koraku prema stvaranju inovacijskog sustava koji će potaknuti gospodarski razvitak i Hrvatsku uvesti u društvo utemeljeno na znanju. 

Ali, da bi smo pokrenuli gospodarstvo i učinili ovu zemlju i njene državljane sretnijim i zadovoljnijim potrebno je osim dobrog slogana, imati temeljna i specijalistička znanja i vještine, imati viziju i intenzivno raditi na njenom ostvarenju. Udruga inovatora Hrvatske sa svim svojim udruženim članicama može imati jednu od temeljnih uloga u ponudi novih tehničko – tehnoloških inovacija namijenjenih proizvodnji, rekao je dr. Čajavec. Mi kao nositelji suradnje i koordinacije s državnim institucijama i tijelima na stvaranju uvjeta i izgradnji sustava poticanja inovatorstva kroz potpore i povoljnije uvjete kreditiranja i financiranja poduzetničkih poduhvata kojima su temelj i izvorište inovacije i njihova komercijalizacija. Možemo i želimo organizirati i provoditi stručne i edukativne programe s ciljem dizanja razine svijesti o značenju intelektualnog vlasništva kroz specijalističke seminare ili stručne skupove te povezivati inovatore sa znanstvenim i sveučilišnim zajednicama i srednjim strukovnim školama odnosno poduzetnicima i gospodarstvenicima. 

Inovacijska politika Republike Hrvatske

Drugog dana održavanja ARCE organizirana je javna tribina - okrugli stol pod nazivom Inovacijska politika Republike Hrvatske koju je vodio profesor doktor Miljenko Šimpraga. Kako je uvodno istaknuo sinergija državne i propatentne politike jedna je od garancija oživotvorenja Projekta Hrvatska društvo znanja kojim vlada teži kvalitetnom razvoju društva i gospodarstva, jedno je od polazišta tog skupa. 

Umrežavanje različitih subjekata u procesu realizacije i komercijalizacije inovacija treba postati svakodnevno ponašanje svih gospodarskih, znanstvenih i političkih subjekata poruka je predsjednika Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislava Čajavca. 

Ivan Krpan, iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva obrazlažući programe i konkretne oblike potpora i poticaja poduzetnicima i inovatorima koji će se nastaviti ili nove koji će se pokrenuti posebno je istaknuo neophodnost stvaranja infrastrukture koja će na još djelotvorniji način davati rezultate. Prvenstveni ciljevi bit će stvaranje inovacijskih središta – inkubatora i tehnoloških centara kao središta koja će omogućiti prepoznavanje inovacija s najvećim izgledima na tržištu. 

Govoreći o potporama koje je ministarstvo uložilo kroz svoje programe od 2004. do kraja 2007. istaknuo je da je u poduzetništvo i inovatorstvo uloženo više od 100 milijuna kuna, a da je u okviru marketinške obrade tržišta – samo za nastupe na svjetskim izložbama i sajmovima inovacija inovatorima i poduzetnicima dodijeljeno više od milijun i pol kuna. 

Žarko Merćep predstavio je 5 temeljnih programa kroz koje Poslovno inovacijski centar Hrvatske – BICRO konkretno ulaže u nove proizvode i tehnologije. Posebno je istaknuo otvaranje novih programa koji će se ostvariti s institucijama Europske unije. 

Dr. Andrej Ćuš istaknuo je da je Hrvatski institut za tehnologije u proteklih godinu i pol dana koliko djeluje otvorio 46 projekata od kojih je ugovorima o financiranju pokrenuto 8. Svi su oni temeljeni na tržišnim kriterijima i po okončanju ostvarit će se u hrvatskom gospodarstvu, neki od njih već imaju i zainteresirane partnere i u inozemstvu. 

U raspravi je istaknuto da je Vlada Republike Hrvatske promovirala projekt "Hrvatska – društvo znanja" u kojemu Udruga inovatora Hrvatske sa svim svojim udruženim članicama može imati jednu od temeljnih uloga u ponudi novih proizvoda i tehničko-tehnoloških inovacija namijenjenih unapređenju proizvodnje. 

Stav je sudionika da nije dovoljno samo kozmetički promijeniti pravila ponašanja, nego treba nastaviti s radikalnim promjenama u organizacijskim i institucijskim oblicima obrazovnog sustava, gospodarstva, u pravnoj regulativi te u modelima financiranja, upravljanja i odlučivanja. Udruga inovatora Hrvatske i njezine članice moraju dati svoj doprinos razvoju programa Hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka, prvom važnijem koraku k stvaranju inovacijskog sustava koji će potaknuti gospodarski razvitak i Hrvatsku uvesti u društvo utemeljeno na znanju. 

Uz to Strategija razvitka hrvatskog gospodarstva znanja temeljena na konkurentnim proizvodima zahtjeva stalan rad na unapređivanju sustava koji bi omogućio funkcioniranje osnovnih elemenata, a to su podsustavi financiranja (posebno rizičnog dijela izrade prototipova), angažiranja i organiziranja ljudi s vizijom (eksperata, inovatora, poduzetnika i sl.), zasnivanje novih organizacijskih formi za serijsku proizvodnju te izgradnju sustava pravne zaštite autorstva u zemlji i svijetu. Osnovni je cilj razvoj gospodarstva s konkurentnim proizvodima za izlazak na svjetsko tržište. Zbog toga se i organizira ARCA kao dio sustava kojim se želi dat doprinos na putu ostvarivanja tih zamisli i konkretnih akcija. 

I ovogodišnja ARCA svojom je koncepcijom i izvedbom ostvarila temeljni cilj, a to je da jednom godišnje na gospodarski najatraktivnijem događaju u Hrvatskoj – Jesenskom zagrebačkom velesajmu okupi inovatore, poduzetnike, obrtnike, stručnjake iz znanstveno istraživačkih institucija u gospodarstvu i znanstvenih i sveučilišnih zajednica da ponude rezultate svojih jednogodišnjih napora na stvaranju tržišno atraktivnih novih proizvoda, tehnologija, inovacija. U središtu pažnje bile su inovacije u funkciji skladnog razvoja prvenstveno usmjerenih na štednju energije, smanjenje zagađivanja, proizvodnju i preradu hrane čime se omogućila razmjena znanja, i stvorili uvjeti za transfere tehnologija. 

Predstavljeno je i 100-tinjak inovacija i znanstvenih dostignuća iz inozemstva kako bi se omogućili uvjeti za uspoređivanje, ali i domaćoj javnosti pokazati da su uspjesi naših inovatora i stručnjaka u inozemstvu utemeljeni na činjenici koju jednom riječju nazivamo – KVALITETA. 

Ove godine ARCA se održala po prvi puta pod nazivom "međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i proizvoda" u kojem posebno ističemo riječ sajam. Dokaz je to da smo nadrasli demonstracijsku razinu – samo pokazivanje nečega što je karakteristika izložbi. 

Najveći dio ovogodišnjih inovacija je ekonomski, tehnološki, tržišno atraktivan, a ne mali je broj njih već je na tržištu. 

IOMI – International Order of Merit of the Invention

Posebnost je ovogodišnjeg predstavljanja Svjetske federacije nacionalnih inovatorskih IFIA obilježavanje 40-te obljetnice postojanja te organizacije. Tim povodom po prvi puta su javno objavljena i uručena na ARCA 2008. najviša priznanja svjetske federacije – IFIA – IOMI – International Order of Merit of the Invention čije je geslo "INVENT AND SERVE" - "IZUMI I SLUŽI".

IOMI – International Order of Merit of the Invention je međunarodno nepolitičko (civilno) odlikovanje za inovatore i podupiratelje inovatorstva koji se nagrađuju za izuzetno značajnu potporu u provedbi izuzetnih inovacijskih aktivnosti, djelovanje i postignuća. 

Kako je tim povodom naglasio predsjednik IFIA dr. Andras Vedres postoje slična priznanja na razinama država koja se dodjeljuju domaćim i stranim državljanima, no IOMI je prvo međunarodno priznanje koje dodjeljuje jedna međunarodna organizacija, a odnosi se inovatorstvo. 

Dodjeljuje se na 4 razine: Knight, Officer, Commander i Grand Master. Odlikovanje IOMI je utemeljio predsjednik IFIA dr. Andras Vedres 15. siječnja ove godine. Svečanost Hrvatska i sajam ARCA 2008. bila je prvi domaćin takvog događaja, što smatramo izuzetnom čašću za Republiku Hrvatsku i našu Udrugu inovatora Hrvatske. 

Prvi dobitnici iz Hrvatske su:

KNIGHTS
  • Radivoje Bošnjaković – Rijeka
  • Marko Vuković – Karlovac
  • Đuro Horvat – Donji Kraqljevec
  • Zvonimir Viduka – Zagreb
  • Željko Zajec – Zagreb
  • Darko Špelić – Pula
  • Zdenko Jakus – Marina (kod Trogira)
  • Zoran Maksan – Biograd na moru

Oficiri
  • Dr. sc. Stanislav Čajavec – predsjednik Udruge inovatora Hrvatske
  • Vojislav Raušević – Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske

Osobna karta ARCE 2008.

Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. 

Organizatori su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Poslovno inovacijski centar Hrvatske - BICRO, Hrvatski institut za tehnologije - HIT, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo - HAMAG i Zagrebački velesajam. Suorganizator je Udruženje obrtnika grada Zagreba. Supokrovitelji su HGK – Hrvatska gospodarska komora, HBOR – Hrvatska banka za obnovu razvitak, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HOK – Hrvatska obrtnička komora, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatska akreditacijska agencija, Agencija za strukovno obrazovanje Posebno bi istaknuli našeg generalnog sponzora KONČAR ELEKTROINDUSTRIJU d.d. iz Zagreba koji je ARCU prepoznao kao kvalitetno izvorište novih ideja i proizvoda, ali respektabilno mjesto za prezentaciju svojih postignuća. 

Sponzori su TTK Karlovac, HBOR Zagreb , Kompas info d.o.o. a tradicionalni medijski pokrovitelj je VJESNIK. 

Informiranje

Tijekom i poslije ovogodišnje ARCE u dnevnom tisku diljem Hrvatske objavljeno je više od 40 različitih napisa, više od 30 priloga na hrvatskim radio postajama te više od 45 informacija i priloga na televizijskim postajama.


FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2008. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2008. MOŽETE VIDJETI OVDJE

POPIS NAGRAĐENIH IZLOŽBE ARCA 2008. MOŽETE VIDJETI OVDJE

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259