AKTIVNOSTI NAŠIH ČLANICA:Početna konferencija projekta Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković

Fotografije uz članak 1
14.03.2017
Početna konferencija projekta Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković

U utorak, 14. ožujka 2017., u 10.00 h, Institut Ruđer Bošković i Mreža znanja d.o.o. članica UIH predstavila je projekt „Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković“ , u dvorani Kuće Europe, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Zagreb, Augusta Cesarca 4.

Projekt u iznosu od 440 tisuća eura financiraju Europska unija (90% iznosa) i Republika Hrvatska (10% iznosa), u okviru Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku, privremenog instrumenta namijenjenog novim državama članicama EU u prvim godinama članstva kao pomoć u financiranju mjera za razvoj i jačanje nacionalnih, administrativnih i pravosudnih sposobnosti za provedbu i primjenu zakonodavstva Europske unije. Projekt provodi Mreža znanja d.o.o., konzultantska tvrtka iz Zagreba, a korisnik projekta je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Provedbom projekta direktno će se doprinijeti izgradnji kapaciteta za transfer tehnologije i komercijalizacije rezultata istraživanja u Republici Hrvatskoj, koji su od izuzetne važnosti za jačanje suradnje znanosti i gospodarstva u razvoju inovativnih proizvoda i novih znanja. Iako je IRB najznačajnija i najuspješnija znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj sa zavidnim uspjesima u mnogim istraživanjima, uspjeh u komercijalizaciji rezultata istraživanja i dalje zaostaje.

Očekuje se da će se provedbom Projekta u mnogome redefinirati organizacija i upravljanje Instituta Ruđer Bošković procesom komercijalizacije rezultata istraživanja, suradnja Instituta s gospodarstvom te obuka njegovih zaposlenika i ključnih dionika.

Nakon pozdravnih govora i izlaganja uslijedio je okrugli stol pod nazivom „Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija“, na kojem su sudjelovali predstavnici javne uprave, inovativni poduzetnici te znanstveno-istraživačke organizacije. Raspravljalo se o najvećim preprekama uspješne suradnje, potencijalima transfera tehnologije i inovacija u razvoju gospodarstva te nužnim izmjenama administrativnih i zakonodavnih okvira kojima bi se omogućila učinkovita suradnja znanosti, gospodarstva i javne uprave, te stvorilo poticajno okruženje za komercijalizaciju rezultata istraživanja te transfer znanja i tehnologija u Republici Hrvatskoj.

Izvor: LINK

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259