AGRO ARCA 2015.: RIJEČ PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ – VISOKE POKROVITELJICE SAJMA AGRO ARCA

29.04.2015
Poštovani organizatori i domaćini, 
Cijenjeni izlagači i posjetitelji, 
Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo najsrdačnije vas pozdraviti prigodom održavanja 8. Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. Nažalost, druge obveze nisu mi dopustile pridružiti se vašoj sajamskoj manifestaciji, stoga mi je drago što vam na ovaj način mogu zaželjeti uspješan rad i nastup.

Kao pokroviteljica ovog sajma želim vam prije svega čestitati na ustrajnosti koju iskazujete u traženju boljih rješenja i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Na putu, sada dugom već osam godina, sajam AGRO ARCA bio je svjedokom vremena, događanja i promjena u hrvatskom društvu, napose na području gospodarstva. Sve to vrijeme ste, unatoč krizi, neprekidno djelovali, što dovoljno govori o vašoj samosvijesti, ali i ustrajnosti u traženju odgovora kako izići iz začaranog kruga u kojem se Hrvatska nalazi.

Poljoprivreda je važna gospodarska djelatnost za veliki broj ljudi koji, ili od poljoprivrede žive, ili njome nadopunjuju svoje prihode. Stoga me zabrinjava što posljednje godine nisu donijele napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, već se, naprotiv, puno toga urotilo protiv proizvođača hrane. Hrvatska je, kao što vam je poznato, zabilježila negativne trendove u pogledu primarne poljoprivredne proizvodnje i u broju poljoprivrednih gospodarstava.

Međutim, rješenje za promjenu tih trendova postoji. Jedno od njih su svakako inovacije, istraživanje i nove tehnologije, koje držim ključnima za uspješno stvaranje konkurentne poljoprivrede i prehrambene industrije. Posebno se, stoga, radujem svakom nagrađenom inovatorskom djelu, a posebice kada ono dolazi iz radionica domaćih inovatora.

Ovaj jedinstveni sajam zanimljivim čini i to da mijenja domaćinstvo i nakon Slavonije dolazi u Dalmaciju. Dalmatinsko zaleđe i grad Trilj nisu slučajno odabrani biti domaćinima ovogodišnjeg sajma. Velike mogućnosti ovoga kraja, plodno polje i obilje vodnih resursa potencijali su koje treba iskoristiti i bolje ih povezati s turističkim potrebama. Ne sumnjam da ste i vi uvidjeli isto i da ćete mi se pridružiti u zalaganju za snažnije gospodarsko korištenje svih razvojnih potencijala Dalmacije.

Naglasak ovogodišnjeg sajma je i na uključivanju i ulozi mladih u razvoju poljoprivrede. Držim ovo posebno važnom temom, jer mladima, od kojih očekujemo da u budućnosti stvaraju boljitak, moramo pomoći da u poljoprivrednoj djelatnosti nađu radno mjesto i ostanu živjeti u Hrvatskoj. Potpora tomu, iako u kašnjenju, trebala bi biti i sredstva ruralnog razvoja za koja očekujem da će ih mladi znati iskoristiti.

Naposljetku, uz uvjerenje kako će proizvođači prepoznati nova rješenja u proizvodnji, kao što je to bio slučaj i prethodnih sedam sajmova, upućujem cijenjenim organizatorima i domaćinima čestitke za uspješno održavanje sajma, a izlagačima i inovatorima iskrene želje za uspjehom u implementaciji novih tehnologija.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259