9. Nacionalna izložba odabranih završnih radova elektroničara i elektrotehničara - ARHIMED 2009

10.06.2009

MLADI INOVATORI ZA 21. STOLJEĆE

9. Nacionalna izložba odabranih završnih radova elektroničara i elektrotehničara ARHIMED 2009. od 28.- 30. svibnja 2009.

MATURALNI RADOVI – TRŽIŠNO ATRAKTIVNI PROIZVODI

Izložba odabranih radova učenika maturanata iz elektrotehničkih i elektroničkih škola Hrvatske iz godine u godinu okuplja sve više učenika i mentora. Potvrdilo se to i ove godine u Srednjoj školi Sesvete koja je bila domaćin izložbe.

Organizatori izložbe bili su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture, I. tehnička škola „TESLA” iz Zagreba i Srednja škola Sesvete, a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo iz Zagreba.

Okupljajući odabrane radove učenika maturanta na razini Nacionalne izložbe, na najbolji način afirmiramo učenike, mentore i škole ali i strukovno školstvo u cjelini. Ovim Projektom se potiču škole, profesori i mentori na izradu što kvalitetnijeg i inovativnijeg maturalnog rada u obliku prototipa ili funkcionalnog modela. Na izložbi se je predstavilo 17 škola iz cijele Hrvatske s više od 40 odabranih maturalnih radova, dok je 9 radova bilo izloženo izvan konkurencije. Bila je to ujedno promocija 40-tak maturanata i 15- tak mentora. Izložbu je otvorio gospodin Ivan Krpan, načelnik Odjela za posebne programe u Upravi za malo gospodarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Naglasio je kako ga iz godine u godinu sve više oduševljavaju maturalni radovi, te je sretan da organizatori ovakvog projekta potiču darovitost, inovativnost i kreativnost mladih ljudi kao i da nagrađuju kvalitetan rad mentora. Uvjeren je da će njihove inovacije jednog dana postati konkurentni proizvodi na tržištu. Okupljenima se obratio i domaćin – ravnatelj Srednje škole Sesvete prof. Slavko Ivanković. Izrazivši zadovoljstvo što je njegova škola odabrana za školu domaćina, a koja je otvorena za svaku dobronamjernu sugestiju i kritiku, prepoznatljiva je po komunikativnosti, slobodi ideja i izraza, kreativnosti i inovativnosti, dobrom stručnom obrazovanju. U svečanosti otvorenja sudjelovao je i Marko Bubaš, zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske koji je izrazio zadovoljstvo brojem radova, njihovom kvalitetom a nadasve sjajnim mladim ljudima koji su odabrani da predstavljaju svoju školu na 9. Nacionalnoj izložbi odabranih maturalnih radova iz područja elektrotehnike i elektronike.

Iz Udruge inovatora Hrvatske u protokolu svečanosti otvaranja sudjelovali su i Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske i Pavao Havliček, zamjenik glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske.

Za vrijeme održavanja izložbe održane su i dvije radionice: Kreativnost i inovacije – predavač dr. sc.Štefanija Šimunić i Inovacije i društvo – predavač inovator Lazo Starčević Učenici i mentori bili su zadovoljni predavanjem, a gospođa Štefanija Šimunić je provela anketu o reakcijama na predavanje. Ocjenjivački sud, koji je radio u sastavu Marčelo Marić, predsjednik, Zlatko Jurelinec, dipl. ing. član i Ivan Matuna član, imao je težak i zahtjevan zadatak, kako među toliko odličnih radova odabrati ipak one koji iskaću i zaslužuju nagradu.

Najbolji rad MOTOR GILERA RUNNER 50 S DVA CILINDRA učenika Mateja Mavreka i mentora Mladena Marušića iz Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba osvojio je prvu nagradu, te studijsko putovanje u Bruxelles za vrijeme održavanja međunarodne izložbe inovacija INNOVA ENERGY u mjesecu studenom, sudjelovanje na međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009. u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu, nagradu sponzora Ericsson Tesla iz Zagreba – mobitel i prezentaciju rada na međunarodnoj izložbi inovacija u Nuernbergu IENA 2009.

Drugu nagradu podijelila su četiri rada i nagrađena su sudjelovanjem na međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009 i nagradom sponzora Ericsson Tesla – putnim torbama te prezentacijom maturalnog rada na međunarodnoj izložbi inovacija u Nuernbergu IENA 2009.

Nagrađeni radovi su:

  • VLADIMIR učenika Matije Sužnjevića i mentora Matije Alanovića iz Gimnazije u Karlovcu
  • SUSTAV ZA KONTROLU I REGULACIJU POTROŠNJE ENERGIJE SVIH VRSTA TROŠILA PUTEM RADIOKOMUNIKACIJE I INTERNETA učenika Domagoja Horvata i mentora Josipa Polačeka iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba
  • PLAZMA ZVUČNIK učenika Gabrijela Petonjića i mentora Ivice Palikuće iz Srednje škole Sesvete
  • ROBOT PAUK učenika Filipa Kovačevića Popova i mentora Andreje Šancl, dipl. inž. iz 1. Tehničke škole Tesla
  • STEGAČ ZA ZAVARIVANJE U BRODOGRADNJI učenika Josipa Mavraka i mentora Mladena Marušića iz iz Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba.

Ocjenjivački sud zbog iznimno velikog broja kvalitetnih radova dodijelio je još tri nagrade u vidu sudjelovanja na međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2009 i to:

  • UNIVERZALNO 8-BITNO IZLAZNO SUČELJE učenika Renata Šnajdera i mentora Vladimira Sertića, inž. el. iz srednje škole P.R. Vitezovića iz Senja
  • IZVOR MREŽNOG NAPONA SA ZAŠTITNIM TRANSFORMATOROM učenika Anđelka Lakovića i mentora Siniše Miščevića inž. el. iz Tehničke škole Pula
  • SCENSKI RASVJETNI PULT učenika Nenada Zlamala i mentora Ivana Jurića iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba

Voditelj Projekta ovogodišnjeg ARHIMEDA iz Srednje škole Sesvete bio je Tihomir Kober, a koordinatorica i voditeljica projekta ovogodišnjeg ARHIMEDA Silvana Svilar, stručni suradnik u Udruzi inovatora Hrvatske.

Udruga inovatora Hrvatske
Silvana Svilar, stručni suradnik

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259