7. AGRO ARCA: GRAND PRIX PRVOM HRVATSKOM MLJEKOMATU

15.05.2014


Mljekomat, inovacija čakovečke tvrtke Letina inox, dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 7. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji se od 9. do 11. svibnja u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Grada Biograda na Moru i Hrvatske zajednice tehničke kulture održao u Biogradu na Moru. Zahvaljujući uspješnoj komercijalizaciji i plasmanu na tržištu, ova je domaća inovacija dobila najprestižniju nagradu sajma. Već 15-ak mljekomata u Hrvatskoj je u upotrebi, a kupca je našao i na ovogodišnjoj Agro Arci. Po uzoru na mljekomat tvrtka priprema još jednu inovaciju koju će predstaviti već sljedeće godine na Agro Arci, riječ je o vinomatu za kojim postoji velik interes domaćih i inozemnih vinara.

Nagrade i Plakete Agro Arce za 80 najboljih inovacija i proizvoda

Nagradom Agro Arce nagrađeni su i MBO-T revolucija gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, certificirano organsko gnojivo zadarske tvrtke Telluris-Medina, uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarde Čupić iz Vodnjana, propocijan kapsule i proizvodi od aronije tvrtke PIP iz Pisarovine, uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju Vlade Moulisa iz Daruvara, naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca, zatim dvije inovacije, pakiranje kruha obloženo nano materijalom i proizvodnja inteligentnog i elektroničkog papira za operacijske sale dvojice inovatora iz Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran te znanstveni inovativni projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Prirodni, ekološki odabir za dobrobit zdravlja životinja i ljudi te gospodarstva“. Nagradu Agro Arce u kategoriji mladih izlagača, dobili su učenici Osnovne škole Milke Trnine za grupu proizvoda od jabuka.
Pored Nagrada Agro Arce, Plaketama Agro Arce nagrađeno je 70-ak najuspješnijih inovacija i proizvoda u nekoliko kategorija. Najbolje inovacije i proizvode 7. Agro Arce odabrao je stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili ugledni sveučilišni profesori i stručnjaci s područja gospodarstva, Mirko Gugić, Josip Ražov, Marijan Gržan, Zoran Barišić i Petar Čovo, predsjednik suda.

Više od 400 inovacija i proizvoda iz 11 zemalja

Ove je godine u Biogradu predstavljeno više od 400 inovacija, proizvoda, projekata i tehnologija, a poseban naglasak ovogodišnje Agro Arce bio je na halal prehrambenoj industriji. Trojici izlagača Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi MasVin iz Polače i poznatom slatinskom proizvođaču meda Agro Favoritu dodijeljeni su certifikati halal kvalitete. Certifikate su im dodijelili rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i zadarski imam Ćamil Bašić. Dugonjić je u sklopu sajma održao i predavanje o značaju svjetskog halal tržišta koje se samo u prehrambenoj industriji procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara i posljednjih godina raste stopom od deset do dvadeset posto.

Zanimljiva predavanja i prezentacije za posjetitelje i izlagače

Posjetitelji i izlagači sajma ove su godine mogli poslušati i nekoliko zanimljivih predavanja. Prvog dana sajma predavanja za školarce i studente održali su Ivica Pivačić iz Udruge DALMIT na temu zaštite inovacija kao prava intelektualnog vlasništva, Višnja Perin iz zadarskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na temu poduzetništva, inovacija i propitivanja poduzetničkih ideja te Nikoleta Vujović i Vesna Mlinar na temu poticanja kreativnosti i inovativnosti. Posjetitelje i izlagače o zaštiti intelektualnog vlasništva u djelatnostima vezanim uz poljoprivrednu proizvodnju, drugog dana sajma upoznala je Antoneta Cvetić iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. O položaju i ulozi zadruga u maslinarstvu i uljarstvu predavanje je pripremio Hrvatski savez zadruga, dok je Anita Perić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar održala vođenu degustaciju maslinova ulja. Predavanje o osnivanju i iskustvu učeničkih zadruga pripremila je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra, a o uravnoteženoj i zdravoj prehrani okupljenima je govorila Vesna Bosanac. Vedran Stapić iz tvrtke SLink održao je prezentaciju njihove inovativne aplikacije eGAP, a posebnu promociju ove je godine na sajmu je imala i partnerska općina Vižinada na kojoj su se mogla kušati i njihova kvalitetna vina i maslinova ulja. Tokom sva tri dana izlagači i posjetitelji su se mogli savjetovati s predstavnicima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. Za sve pak poljoprivrednike koji koriste zaštitna sredstva, tehnički pregled prskalica i atomizera obavljao je Zavod za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Agro Arcu otvorio župan Zrilić

Ovogodišnju Agro Arcu otvorio je župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a svečanom otvorenju sajma nazočili su i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, zamjenik župana Ivan Banjavčić, predsjednik Gospodarske komore Karlovačke županije Zlatko Kuzman, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, načelnik općine Vižinada Marko Ferenac, predstavnik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić te predstavnik Islamske Republike Iran i predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača u Iranu Alireza Rastergar.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259