5. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu

25.10.2021
5. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke održava se od 25. do 29. listopada 2021. u auli Građevinskog fakulteta koji je smješten u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije i grada Rijeke. Suorganizatori izložbe su UIH Udruga inovatora Hrvatske Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci, uz suport Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi je predstavljeno 34 inovacija iz Istarske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba, kao i inovacije Građevinskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.

Arhimed academia UIH-a je prvi dan izložbe organizirala on-line predavanje „Oblici i važnost zaštite intelektualnog vlasništva“ s ciljem upoznavanja studenata i znanstveno-nastavnog osoblja s još uvijek premalo poznatim područjem intelektualnog vlasništva i njegovim najčešćim oblicima zaštite, s naglaskom na patent, uporabni model, žig i industrijski dizajn. Osobito se želi istaknuti važnost primjene i iskorištavanja intelektualnog vlasništva u poslovanju baziranom na inovacijama stvorenim tijekom istraživačkih i razvojnih aktivnosti.

Cijelu fotogaleriju izložbe možete pogledati OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259