43. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA PALEXPO U ŽENEVI: HRVATSKIM INOVATORIMA PET ZLATA I TRI BRONCE

Fotografije uz članak 6
21.04.2015

Izložbeni prostor Udruge inovatora Hrvatske
na 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXO u Ženevi

Uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske organizirala je od 15. do 19. travnja 21. po redu nastup hrvatskih inovatora na jednom od najprestižnijih inovatorskih skupova – 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXO u Ženevi.

Ondje se predstavilo devet hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki, a njih osam osvojilo je i najvrednije nagrade sajma - pet zlata i tri bronce.

Zlatne medalje za inovacije osvojili su tvrtka Bernarda iz Nedelišća za „Cool Vision“ madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23. Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić – Grad. Kožar je nagrađen za svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić za Cloud Security System.

Brončane medalje na sajmu su osvojili Vinko Rogina iz Lučkog za Balzam Mirela, tvrtka TTK iz Karlovca za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama i Klaudio Šturman iz Rovinja za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem.

Ivan Milun iz Sinja u Ženevi je pak predstavio svoj inovativni postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća za kojeg mu je ondje uručena posebna plaketa rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove je godine u Ženevi predstavljeno oko 1000 inovacija iz 45 zemalja svijeta, a izložbu je posjetilo 27 tisuća posjetitelja. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić, inače član Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA.


Delegacija Udruge inovatora Hrvatske
na 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXO u Ženevi

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina sa suprugom predstavivši im pritom gospodarske prilike u toj zemlji i moguće poslovne iskorake.

I ove je godine ondje 16. travnja već tradicionalno održan Dan hrvatskih inovatora kojem je između ostalih prisustvovao i Ivan Božac iz Hrvatske gospodarske komore, koja redovito podupire nastup hrvatskih inovatora u zemlji i inozemstvu.

Zastupnički tim Udruge inovatora Hrvatske na sajmu je održao i brojne radne sastanke s predstavnicima nacionalnih asocijacija inovatora na temu suradnje i sudjelovanja u programima Udruge, a održan je i radni sastanak s novoizabranim čelništvom Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA, među kojima i s predsjednikom Alirezom Rastegarom. Rastegar je tom prilikom izrazio zahvalnost Udruzi na potpori pruženoj za vrijeme Skupštine u Kunshanu u Kini i obećao punu potporu svim projektima Udruge, osobito projektima AGRO ARCA i ARCA.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259