3. Nacionalna izložba maturalnih radova u području dizajna - "IDIVA 2009."

Fotografije uz članak 13
10.06.2009

VIZUALNI DOŽIVLJAJ PROIZVODA ZNAČAJAN JE ZA USPJEŠNOST NA TRŽIŠTU

U Prvoj gimnaziji Varaždin od 04. do 06. lipnja 2009. godine održana je 3. Nacionalna izložba maturalnih radova u području dizajna IDIVA 2009. Ovogodišnja izložba okupila je ukupno 35 maturalnih radova koje je pripremilo više od 45 učenika i 22 mentora iz 11 škola iz cijele Republike Hrvatske. Predstavile su se škole iz škole iz Splita, Zagreba, Rijeke, Zaboka, Oroslavlja, Čakovca i Varaždina.

Varaždinska županija, zajedno s gradom Varaždinom, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, i ove je godine prihvatila pokroviteljstvo "IDIVE 2009.".

Na press konferenciji koja je održana dva dana uoči otvorenja izložbe IDIVA 2009. varaždinski župan Predrag Štromar tom je prigodom izjavio kako Županija uvijek nastoji pripomoći mladim i kreativnim ljudima: "Pružanjem podrške ovakvim projektima naša županija želi sustavno i svesrdno podupirati osnaživanje ideje Hrvatske kao zemlje kreativnog i inventivnog društva. Uvjeren sam kako upravo mladi svojim pristupom mogu uvelike pripomoći kvalitetnijem i stabilnijem razvitku hrvatskog gospodarstva i njegove prepoznatljivosti u svijetu, a ova izložba zasigurno može biti i poticaj mnogim učenicima u konačnoj odluci za odabir svog budućeg životnog poziva."

U tri dana održavanja izložbe Varaždinci, a i gosti na izložbi su mogli vidjeti radove mladih kreativnih učenika i uživati u njima. Mogle su se vidjeti kreacije u tekstilu, drvetu, metalu, keramici, multimediji, video uradci, filmovi i spotovi. Nastavak je to rada s mladim i kreativnim ljudima. Cilj je organizatora bio hrvatskoj javnosti na jednom mjestu prezentirali konkretne rezultate radova učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Ovo je ujedno i prigoda za afirmaciju strukovnih škola, njihovih mentora, ali i za naglasak na posebnostima i značajkama obrazovnih programa u području dizajna.

Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su: Ivan Krpan, načelnik Odjela za posebne programe u upravi za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, zamjenik glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske Pavao Havliček, Stanko Bezek član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske, predsjednik Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije Josip Levatić, tajnik Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije Drago Labaš, predsjednik Društva inovatora Varaždinske županije Stjepan Ozimec i Silvana Svilar, stručna suradnica u Udruzi inovatora Hrvatske.

IDIVU 2009. otvorio je zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković koji je naglasio da je Varaždinska županija povijesno jedno od gospodarskih najrazvijenijih područja Hrvatske i da je jedan od elemenata uspješnosti zasigurno i vizualni doživljaj proizvoda koji je s ovog područja našlo svoj život i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Gostima se je obratila i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin gospođa Rajka Ptiček kao domaćin izložbe. Naglasila je da joj je velika čast da su se organizatori odlučili za njenu školu jer ona kroz svoje djelovanje od 25 godina posebnu pozornost posvećuje mladim ljudima, njihovoj kreativnosti i potiče njihovu inventivnost.

Za vrijeme izložbe održana je i prezentacija Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu – Odjela u Varaždinu. Gospodin Josip Petric približio je maturantima, a budućim studentima uvjete pod kojima se mogu upisati na fakultet jer pretpostavljamo da će većina maturanata – izlagača svoje školovanje nastaviti na tom fakultetu.

Mentorica Rajka Voćanec iz Srednje škole iz Oroslavja prisutnima je prikazala prezentaciju „Primjena dobre prakse uvođenja sadržaja iz dizajna namještaja i uređenja interijera u redovi program za obrazovanje i osposobljavanje učenika u programu obrade drva za zanimanje stolar”.

Da su radovi i kvalitetni potvrdio je to i Ocjenjivački sud koji je od 35 izloženih radova morao odabrati samo pet radova koji su nagrađeni. Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Suzana Salopek Muškardin, Mirjana Dučakijević i Miroslav Klemm.

Najboljim maturalnim radom proglašen je film: „Futurističko naselje na mjesecu” učenika Ede Murtića i mentora Branka Šegvića iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu. Za nagradu autor će otputovati na studijsko putovanje u Bruxelles u Belgiju za vrijeme održavanja međunarodne izložbe inovacija „Innova Energy” sredinom studenoga. Nadalje, pobjedniku izložbe bit će omogućena i prezentacija njegovog rada na međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija „ARCA 2009.” u Zagrebu, tijekom održavanja Zagrebačkog velesajma. Sljedeća 4 rada učenika nagrađena su predstavljanjem na međunarodnom sajmu inovacija „ARCA 2009.” u Zagrebu.

  • Disco papillon učenice Olje Luetić i mentora Branka Šegvića iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita.
  • Spot za glazbeni sastav – DAVID „Person Unknovn” učenika Filipa Vukine i mentora Ivana Čondora iz Graditeljske škole iz Čakovca.
  • Dekorativni mobilni objekt – Božično drvo učenika Duje Matešana i mentorice prof. Nastje Radić iz Graditeljske, obrtničke i grafičke škole iz Splita.
  • Grupa posuda za točenje, zalijevanje cvijeća učenika Emanuela Varovića i mentorice prof. Sanje Benčić iz Graditeljske škole iz Čakovca.

Tvrtka Potomac d.o.o. kao sponzor dodijelila je dvije nagrada – dvije kravate CROATA za rad „Art dying out” – umjetnost izumire autora Marka Hrastovca iz Prve gimnazije Varaždin i film Vrijeme prolazi, a djela ostaju experimentalni film učenika Matea Grubišića i mentorice Laure Herceg iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Izvješće pripremila Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259