2009. Europska godina kreativnosti i inovacija

23.01.2009

U Pragu je službeno pokrenuta Evropska godina kreativnosti i inovacija 2009

Češko predsjedništvo u EU i Evropska komisija u srijedu su 7. siječnja 2009. pokrenuli "Evropsku godinu kreativnosti i inovacija 2009" sa sloganom "Zamisliti – Kreirati - Izumit". Godinu su na ceremoniji u Pragu službeno proglasili predsjednik Komisije José Manuel Barroso i češki premijer Mirek Topolanek.

Cilj Godine je promoviranje kreativnih i inovativnih pristupa u različitim područjima ljudske aktivnosti te pomoć u pripremanju Evropske Unije za izazove koji je očekuju u globaliziranom svijetu.

Konferencija kojom se obilježava pokretanje Godine održana je u Pragu, a prisustvovao joj je niz istaknutih osoba, uključivši visoke predstavnike zemalja članica EU, Evropske komisije, članove češke vlade i nekoliko ambasadora Godine. Konferencija se održavala paralelno sa sastankom između Komisije i češke vlade te je nakon nje slijedila večernja ceremonija u Narodnom kazalištu u Pragu.

Evropska godina pokrenuta je kako bi se suprotstavilo padu uzrokovanom sadašnjom ekonomskom krizom te su mnogi govornici istaknuli kako je poticanje kreativnosti i inovativnosti dio rješenja. "Ne znamo koliko će dugo ova kriza trajati niti kako će duboka postati. Ali kada prođe, oni koji su investirali u kreativnost i inovacije naći će se ispred čopora", rekao je nadležni evropski komesar za Obrazovanje, kulturu i mlade, Jan Figel, u svom obraćanju.

Konferenciji u Pragu u jutro 07. 01. prethodio je okrugli stol na kojem je sudjelovalo nekoliko ambasadora godine te kojem je predsjedao Esko Aho, izvršni potpredsjednik Nokije i prijašnji predsjednik Vlade Finske. Ove ugledne osobe prihvatile su niz preporuka za vlade i institucije zemalja EU koje je gospodin Aho izložio na poslijepodnevnoj konferenciji (vidi dodatke).

Vladao je jednoglasni konsenzus oko toga da bi investiranje u obrazovanje i vještine te kreativne kapacitete Evrope trebao biti najveći prioritet institucija i vlada EU. Temeljna bi pogreška bila ukinuti troškove za istraživanje, razvoj i obrazovanje u kontekstu tekuće krize, istaknuo je dokument, prema kojem su kreativnost i inovacija sredstva kojima se Evropa može uhvatiti u koštac s izazovima, uključujući korake prema društvu znanja, demografskim promjenama, globalizaciji te klimatskim promjenama.

Godina je zamišljena kao horizontalna isprepletena vježba koja uključuje mnoga područja. Uz obrazovanje i kulturu ona uključuje poduzetništvo, regionalnu i poduzetničku politiku, energiju, transport, okoliš te područje informacija. Već u prvim danima 2009. godine privukla je veliki interes zemalja članica, regija, kompanija, umjetničkih krugova te građanskog društva..

Zaključci okruglog stola ambasadora Evropske godine kreativnosti i inovacija

Prag, 07. 01. 2009.

Ambasadori Evropske godine kreativnosti i inovacija

  • Sa zadovoljstvom prihvaćaju odluku EU da godinu 2009. proglasi Evropskom godinom kreativnosti i inovacija te zahvaljuju Češkom Predsjedništvu i Evropskoj Komisiji na organiziranju ove konferencije
  • Vjeruju da raznolikost i širina ambasadorovog iskustva mogu biti značajan doprinos debati o ulozi kreativnosti i inovacija u EU
  • Potiču vlade i institucije zemalja EU da osiguraju razmatranje i implementaciju njihovih preporuka kako bi se osigurao trajni utjecaj Evropske godine kreativnosti i inovacija
  • Spremni su se angažirati kod evropskih dioničara, zajednica i pojedinaca kako bi doprinijeli podizanju svjesnosti i podjeli iskustva te demonstrirali relevantnost kreativnosti i inovacija u svojim područjima aktivnosti
  • Željeli bi nastaviti zajedno raditi i izvan Evropske godine kreativnosti i inovacija kako bi se razvila i podržala dugotrajna promjena

Ambasadori žele naglasiti fundamentalni značaj kreativnosti i inovacija za budućnost Evrope. Sadašnja kriza stvara prilike za reformu i promjene. Oni koji donose odluke u Evropi imaju odgovornost da u svim budućim politikama kreativnosti i inovacijama osiguraju središnju ulogu. Dok je u nekim područjima došlo do napretka, još uvijek treba puno napraviti. Naročito postoji potreba za strateškom i radikalnom promjenom sa ciljem dugoročne promjene perspektive EU.

Oni pozivaju zemlje članice i institucije EU da poduzmu akciju kako bi se:

  • Usmjerila načela čiji je cilj bavljenje sadašnjom ekonomskom i financijskom krizom kako bi se povećalo investiranje u istraživanje, inovacije, ljudski kapital i obrazovanje: bila bi osnovna pogreška u sadašnjoj krizi smanjiti izdatke za razvoj i istraživanje te za obrazovanje.To je investiranje potrebno kako bi se postavili temelji za budućnost.
  • Posvetilo ulaganju u obrazovanje te podiglo vještine i kreativne kapacitete Evrope kao njen glavni programski fokus, pri čemu treba uvidjeti da je to za budućnost važnije nego usmjeravanje na kratkoročne ciljeve; budućnost Evrope ovisi o njenom ljudskom kapitalu.
  • Reformirali obrazovni sistemi diljem Evrope, uključujući više kao i osnovno obrazovanje. Obrazovanje mora pružiti nove vještine neophodne za sutrašnje poslove kao i zbrinuti nematerijalne ljudske potrebe. Obrazovanje bi trebalo razvijati inovativnije i kreativnije mentalne sklopove uz usmjeravanje na postupanje sa svekolikom kompleksnošću, ohrabrivanje učenja putem djelovanja, stvaranje prilika te rješavanje problema umjesto pukog prijenosa znanja.
  • Ulagalo u jaču suradnju, partnerstvo i veze između sveučilišta, istraživačkih centara, javnog sektora i poslovnih tvrtki te stvorilo sinergiju u njihovim aktivnostima. Trebali bi raditi na infrastrukturi raznolikosti znanja u Evropi, uključujući i idući dalje od sveučilišta te poticati umrežavanje među njihovim različitim elementima.
  • Razvijalo ljudske i organizacijske kompetencije kako bi se uključilo i suočavalo s promjenama i kompleksnostima te prihvaćalo rizike, uključujući ulaganje u učenje kroz cijeli život i politiku aktivnog tržišta rada. Poticalo mobilnost i suradnju te promoviralo individualnu i institucionalnu mogućnost promjena, učenja i razvoja.
  • Njegovalo inovativni i kreativni kapacitet pojedinaca, zajednica i institucija. Podržalo uključivanje tehnologije a istovremeno uvidjelo važnost izgrađivanja kapaciteta ljudskog uma te jačanja i podržavanja kulturne raznolikosti.
  • Poboljšalo podršku umjetničkom stvaranju kao osnovnom sredstvu za poboljšavanje razumijevanja kulturne raznolikosti kao katalizatora kreativnosti te pojačalo buduće ekonomske performanse te razvoj pojedinaca kao i zajednica.
  • Osiguralo da će kreativnost i inovacija biti u srcu odgovora usmjerenih na brigu o izazovima za Evropu, uključujući pomak u društvo znanja, demografske promjene, globalizaciju i klimatske promjene. Tehnologija je ključno sredstvo koje pokreću kreativni i inovativni pojedinci i zajednice. Ljudi trebaju podršku za razvoj kompetencija potrebnih za savladavanje suvremenih kompleksnosti.
  • U potpunosti koristilo i, po potrebi, razmatralo potencijal EU programa i financijskih sredstava za podršku kreativnosti i inovacija, uz pojednostavljenje administrativnih procedura i s njima povezanih institucija.

Subjekti u provođenju Godine kreativnosti i inovativnosti

Partneri

Dobrodošli u sektor Partnera Evropske godine kreativnosti i inovacija.

Ovaj sektor ističe Partnere Godine koji podupiru kampanju putem svojih vlastitih inicijativa na paneuropskoj kao i nacionalnoj razini u svojoj zemlji ili odašiljanjem poruka putem medija. Evropska komisija i njeni partneri zajedno promoviraju ciljeve Godine tako što skrbe o kreativnosti i inovaciji na svim razinama društva. Ako želite postati partner Evropske godine kreativnosti i inovacija molimo pišite na create2009@ec.europa.eu i također nam navedite naziv svoje organizacije, pozadinu i detalje o kontaktu.

1. Evropski centar za načela (European Policy Centre, EPC)

Evropski centar za načela (EPC) ugledni je spremnik ideja sa sjedištem u Briselu koji je specijaliziran za istraživanje načela i razmatra teme koje se odnose na evropske integracije. EPC ima preko 400 organizacija kao članica koje sve uključuju dioničarske skupine – poslovne tvrtke, regije, vlade, profesionalne organizacije i nacionalne uprave. EPC također ima strateško partnerstvo s vodećim evropskim fondacijama. Analiza načela o evropskim integracijama koju provodi EPC potpada pod tri glavna programa koji se bave evropskom integracijom i državljanstvom, ulogom Evrope u svijetu te ekonomskim i socijalnim temama, uključujući evropsku konkurentnost i načela inovacije.

EPC će biti koorganizator šest glavnih načelnih debata o različitim aspektima kreativnosti i inovacija, te će biti uključen u pripreme za pokretanje Godine koje se odvija u Pragu 07. 01. 2009.

2. BRXLBRAVO

Umjetnički festival BRXLBRAVO u Briselu rođen je iz želje većeg broja umjetničkih i kulturnih aktera za organiziranjem velikog umjetničkog vikenda u glavnom gradu inspiriranog događajem "Open! Ouvert!" što se odvija u vikendu otvaranja manifestacije Brisel 2000, evropska prijestolnica kulture.

BRXLBRAVO se održava treći put u 2009 i otkriva zadivljujući Brisel. Kroz puna tri dana pozivamo svakoga da dođe i bude svjedok eksploziji muzike, plesa i kazališta posvuda u evropskoj prijestolnici, od glavnih pozornica do nastupa na ulicama. Uz više od dvjesto događaja na preko stotinu mjesta, BRXLBRAVO nudi pogled u odvažni grad koji puca od kreativnost i inovacija. Pun boja, drzak, internacionalan, izazovan !

Stvorio ga je godine 2004. niz umjetničkih institucija u Briselu, a potporu mu pružaju Réseau des Arts a Bruxelles (RAB) i Brussels Kunstenoverleg (BKO), dvije kulturne mreže s temeljem u Briselu.

3. Lisabonski savjet

Lisabonski savjet je jedan od vodećih evropskih ekonomskih spremnika ideja sa sjedištem u Briselu. Osnovan je 2003. kao podrška za Lisbon Agenda, evropski program rasta i poslova, a organizacija je razvila vodeće razvojne sposobnosti i debate o načelima orijentiranim na akciju u područjima koja se kreću od ljudskog kapitala, obrazovanja i vještina do samoodrživosti, potrošača, zaposlenja, rasta, socijalnu uključivost i nadmetanja. Kroz otvorene aktivnosti i izrazito pružanje prema van, grupa je posvećena davanju pozitivnog doprinosa modernizaciji Evrope tako što uključuje poliitčke vođe i široku javnost u konstruktivnu izmjenu temeljenu na podacima o evropskoj ekonomskoj i socijalnoj budućnosti. Saznajte više o Lisabonskom savjetu na stranici Lisbon Council on its YouTube channel, ili na Twitter at lisboncouncil.

Lisabonski savjet će organizirati niz visoko profiliranih predavanja i radnih grupa o kreativnosti i inovacijama u 2009. godini, počevši s događajem u kojem predstavlja svjetski poznatog inovacijskog gurua Dona Tapscotta, autora poznatih knjiga Grown up Digital i Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything.

4. EurActiv

Uspostavljen godine 1999., EurActiv je vodeći višejezični portal za novosti i analize EU načela. Uz preko pola milijuna pojedinačnih posjetilaca godišnje, on je usmjeren na EU načela i poslovne dioničare, novinare te druge skupine u Briselu i nacionalnim prijestolnicama. Do danas njegov tim uključuje oko 35 osoba u Briselu. Otprilike isti broj ljudi radi u mreži njegovih partnerskih portala uz sadržaj na ukupno devet jezika. Omogućava veze pristupa do kompletnog teksta na položajima svojih članova i kao takav proširuje evropsku političku debatu te je njegov cilj povećavanje transparentnosti i efikasnosti u EU poslovima.

5. Euro Taxi

EURO TAXI je evropski TV program koji prikazuje uspoređuje mišljenje ljudi o zajedničkim temama na ulicama sa svih strana Evrope. Štoviše, EURO TAXI je mreža sa ciljem ujedinjavanja televizija iz različitih evropskih zemalja. Uspostavljaju se lokalne TV TAXI jedinice i lokalni TV TAXI programi kako bi se upravljalo izmjenom lokalnih snimljenih video materijala među sudjelujućim TV stanicama. Pomoću ove mreže u mogućnosti smo isti TV program prikazivati u različitim zemljama EU i tako se fokusirati na raznolikost mišljenja iz različitih država EU. Cilj mreže EURO TAXI je skrb o komunikaciji među zemljama EU, informiranje ljudi o evropskim sadržajima na zanimljiv način te, kao rezultat, razvijanje aktivnog evropskog državljanstva i sudjelovanja. Euro Taxi intervjui vode se u pokretnom studiju, taksiju (TV TAXI), i u njemu su već vođeni razgovori sa širokim rasponom sugovornika. Političari, uglednici, umjetnici, poznate osobe, ambasadori i obični evropski građani bili su među putnicima Euro Taxija. Ako biste željeli sudjelovati u razgovorima, surađivati ili dobiti više informacija o ovom program kontaktirajte nas na magyareszter@pfp.hu.

Projekti

Evropska komisija ostvaruje manji broj emblematskih (simboličkih) akcija na evropskom nivou kako bi se zajedničkim snagama podigla svjesnost o ciljevima Evropske godine kreativnosti i inovacija.

6. Europe INNOVA

Europe INNOVA je inicijativa za profesionalce u inovacijama koju podržava Evropska komisija. Ova je inicijativa projektirana kao žarišna točka za mrežu inovacija u Evropi. Europe INNOVA stoga smje6 ra ka informiranju, pomaganju, mobilizaciji i umrežavanju ključnih interesnih aktera u području inovacijskog poduzetništva, uključujući menedžere poduzeća, stvaraoce politike, menedžere poslovnih skupina, investitore te relevantna udruženja.

Europe INNOVA preuzima pristup temeljen na sektorima koji je strateški planiran tako da analizira i identificira poluge i prepreke inovacijama unutar pojedinih sektora. Ovakav pristup ima namjeru dovođenja do smislenih i ciljanih mjera politike. Nadalje, pristup temeljen na sektoru aktivirat će suradnju među poslovnim skupinama u Evropi uspostavljanjem mreža među skupinama koje rade u istim ili različitim domenama. Zamišljeno je da će kroz takvu suradnju postojeće poslovne skupine prihvatiti pristupe s "pogledom prema van " uspostavljanjem platformi za učenje sa svrhom izmjene iskustava, informacije, korisne prakse i znanja. Europe INNOVA približava više od 300 partnera iz 23 džrave članice.

Organise your own event at the Research Connection 2009 Conference 2008-12-22 (Organizirajte svoj događaj na Konferenciji istraživanja veza 2009)

2009: European Year of Creativity and Innovation 2008-12-11 (2009: Evropska godine kreativnosti i inovacija)

Europe seeks out most innovative public procurers 2008-11-24 (Evropa traži najinventivnije javne voditelje)

Questionnaire on skills and needs of cluster managers and cluster organisations: Now open until November 30 2008-10-29 (Upitnik o vještinama i potrebama menedžera poslovnih skupina i organizacija: Sada je otvoreno do 30. 11. )

Commission sets up a European Cluster Policy Group 2008-11-12 (Komisija uspostavlja Grupu za evropska načela o poslovnim skupinama)

Powerful clusters: Main drivers of Europe’s competitiveness 2008-10-23 (Moćne poslovne skupine: Glavni pokretači evropske konkurentnosti)

7. PRO INNO Europe

PRO INNO Europe je inicijativa Generalnog direktorata za poduzetništvo i industriju koja promovira ciljeve Evropske godine kreativnosti i inovacija na razini vodećih načela. Cilj inicijative je da postane žarište za analizu inovacijskih načela, učenje i razvoj u Evropi, s pristupom učenja od najboljih i doprinosa razvoju novih i boljih inovacijskih načela u Evropi.

8. Intelligent Energy Europe

Kreativnost i inovacija također su ključni za uspješno usmjeravanje jednog od najvažnijih izazova našeg vremena: borbe protiv globalne klimatske krize. U Evropi ima još mnogo neiskorištenih mogućnosti štednje energije i poticanja upotrebe obnovljivih izvora energije, no tržišni uvjeti baš uvijek ne pomažu. Bit će važno da se uvjeti za pronalaženje kreativnih i inovativnih rješenja za štednju energije iznađu na Evropskom tržištu. Trebat će se osigurati da ta rješenja ne budu samo povoljna za okoliš već da ponude i ekonomsku računicu. Evropska godina kreativnosti i inovacija stoga također promovira program Intelligent Energy - Europe. Ovaj program je sredstvo kojim EU financira akcije na području financiranja poboljšavanja tržišnih uvjeta za održivu upotrebu energije i pomiče nas prema Evropi s inteligentnijim korištenjem energije.

Open Days 2009 – EW: Otvoreni dani 2009 – Evropski tjedan regija i gradova

Pod oznakom Evropske godine kreativnosti i inovacija 2009 održat će se značajan događaj a to su Otvoreni dani 2009, Evropski tjedan regija i gradova. U međusobno povezanim poljima ekonomije, obrazovanja, kao i održivog razvoja, treba poduzeti važne korake na regionalnoj razini. Zbog toga je regionalna inovacija označena kao prioritet Kohezijske i regionalne politike EU za razdoblje 2007- 2013. Otvoreni dani 2009 tako će se koncentrirati na to kako se inovativni potencijal EU može iskoristiti na regionalnoj razini. Događaj zajednički organizira Evropska komisija, Generalni direktorat za regionalnu politiku i Komitet za regije.

Pripremio Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259