2. nacionalna izložba maturalnih radova u području dizajna IDIVA 2008

Fotografije uz članak 13
18.06.2008

HRVATSKI DIZAJN IMA BUDUĆNOST

Drugu godinu za redom održana je izložba maturalnih radova u području dizajna IDIVA 2008 od 13. do 15. lipnja 2008. u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu.

Izložba je održana pod Pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Varaždinske županije i grada Varaždina.

Organizatori izložbe bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i grada Varaždina, i Društvo inovatora Varaždinske županije.

Opravdanost rada s mladim, kreativnim i inventivnim ljudima kao jednom od bitnih zadaća ne samo Udruge inovatora Hrvatske i zajednica tehničke kulture potvrdilo se i ovom izložbom. Odazvalo se desetak škola iz Hrvatske (Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Varaždin, Čakovec) i prikazalo kroz odabrane maturalne radove znanje, kreativnost i inovativnost svojih učenika – maturanata dvadesetak radova iz područja tekstila, drva, keramike, grafike, multimedije.

Poseban gost izložbe bio je Goran Čižmešija, modni dizajner i fotograf koji je prigodnom izložbom fotografija svojih modela maturantima naznačio jedan od mogućih pravaca razvoja poslije školovanja. Da je izložba vrijedna truda i da otvara mogućnosti mladim dizajnerima da premijerno prikažu svoje radove javnosti potvrdila nam je posjeta mnogih učenika i nastavnika varaždinskih škola.

Prigodnoj svečanosti otvorenja prisustvovali su Miljenko Ernoić, zamjenik župana Varaždinske županije, Ivan Krpan načelnik u Upravi za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, stručni savjetnici iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Obraćajući se prisutnima ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Koščak istaknuo je da su događaji poput ove izložbe izuzetna prigoda za javno prikazivanje kvalitete nastavnih programa i truda nastavnika da učenicima prenesu stručna znanja.

Otvarajući izložbu dožupan Ernoić je, ističući tradiciju gospodarstva Varaždinske županije u području tekstila i kože posebno izrazio zadovoljstvo da se kreativnost srednjoškolaca budućih nositelja modnih trendova premijerno predstavlja upravo u Varaždinu.

Tijekom održavanja izložbe održana su i dva stručna predavanja vezana uz teme dizajna i komercijalizaciju inovacija. Samostalni dizajner Mikula Radman govorio je o svojim iskustvima tijekom školovanja za dizajnera, odnosno kasniji svoj rad "Pariz – Firenza – Zagreb".

Posebno se osvrnuo na sustav školovanja za dizajnere u ta tri grada te usporedio svoje školovanje u Parizu, Firenzi s onim spoznajama koje je stekao u Zagrebu.

Mr. sc. Andrija Petrović iz Razvojne agencije Sjever – DAN d.o.o. predstavio je djelatnost Agencije i Tehnološkog parka koji djeluje u njenom okviru te programe vezane uz poduzetništvo i komercijalizaciju inovacija. Oba predavanja izazvala su zanimanje slušatelja koji su postavili i niz pitanja.

Drugog dana izložbe u Srednjoj strukovnoj školi održana je radionica ANDIA na kojoj su učenici i nastavnici upoznati sa posebnostima tehnike sestara Balaško i njihovim načinom izrade mirisnih čestitki. Poslije teorije i sami slušatelji dobili su mogućnost izrade mirisnih čestitki i pokazivanja vlastite kreativnosti.

Svečanost proglašenja rezultata najuspješnijih dizajnerskih radova i uručivanja nagrada održana je u Graditeljskoj školi u Čakovcu gdje je usporedno održana 1. nacionalna izložba maturalnih radova u graditeljsku IGRAČ 2008.

Najboljim radom IDIVE 2008 proglašen je film "ŽELIM BITI" Jelene Jelušić iz Graditeljske škole Čakovec snimljen pod vodstvom mentora Ivana Čondora.

Drugoplasirani je rad plakat "BICIKLIJADA" Mateje Bošnjak iz Druge gimnazije Varaždin, izrađen pod vodstvom mentora Senke Vadlja i Darwina Butkovića.

Treće mjesto zauzeo je rad "RASVJETNA TIJELA" Valerije Salaj iz Graditeljske škole Čakovec izrađen pod vodstvom mentorice Sanje Benčić.

Prva tri nagrađena rada predstaviti će se i na ovogodišnjem međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2008 u mjesecu rujnu na Zagrebačkom Velesajmu, a u mjesecu studenom na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2008 u Nuernbergu, a njihovi autori – učenici boraviti će na studijskom putovanju u prijestolnici Europe Bruxellesu – Belgiji za vrijeme održavanja međunarodne izložbe inovacija INOVA ENERGY.

Osim ta tri rada još sedam radova nagrađeno je sudjelovanjem na 6. međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2008. na Zagrebačkom Velesajmu u mjesecu rujnu i to:

  • Rad MOBIL učenice Anamarije Sever iz Graditeljske škole Čakovec i mentora Zorana Pazmana.
  • Film "DJEVOJČICA SA KRAFNAMA" maturantice Katrin Novaković iz Graditeljske i obrtničke škole u Splitu, mentorice Duške Boban
  • FOTELJA – model Dine Petrića iz Graditeljske i obrtničke škole u Splitu, mentora Juraja Krstinića
  • Rad "KOMPOZICIJA BROJ 7" Petra Novaka iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i mentora Filipa Pintarića
  • Rad "KRAVATA" Nikoline Margetić iz Druge gimnazije Varaždin i mentorice Senke Vadlja
  • "OP ART" – geometrija maturantice Ines Košlmer iz Druge gimnazije Varaždin i mentorice Senke Vadlja
  • Rad "SCENSKA RASVJETA NA PROKURATIVIMA" Branka Rudića iz Škole likovnih umjetnosti Split i mentora Branka Šegvića

Informaciju pripremila
Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259