14. međunarodna izložba inovacija ARCA 2016.

Fotografije uz članak 4
04.11.2016

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 20. do 22. listopada održala se 14. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe bila je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Generalni sponzor izložbe je Končar elektroindustrija d.d.

Izaslanik Predsjednice Republike, predsjednik Mreže poslovnih anđela CRANE i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Davorin Štetner otvorio je Međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2016. na kojoj je bilo predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske.

O inovatorstvu u Hrvatskoj na svečanom otvorenju govorili su i pomoćnik ministrice gospodarstva Mario Antonić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr.sc. Tatijana Petrić. Izlagače su pozdravili i predstavnici svjetskih organizacija inovatora, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora dr.sc. Alireza Rastegar i glavni tajnik Kineske asocijacije inovatora CAI Xuan Zengpei, asocijacije koja je bila partner ovogodišnjoj ARCI.

Na izložbi su se predstavila udruženja inovatora iz cijele Hrvatske, poznate inovativne tvrtke poput Končara, Tehnixa, Šestan-Buscha, Altproa, PIP-a, 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te inovatori pojedinci. Bile su to inovacije koje su već zaštićene ili su u postupku zaštite intelektualnog vlasništva, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

U okviru izložbe održan je i popratni program koji je započeo Forumom pod nazivom „Inovacije-pokretač razvoja“. Na Forumu se govorilo o razvoju inovativnog poduzetništva.

Čak 44 posto individualnih izumitelja u Hrvatskoj su umirovljenici, tek 20% vlasnici poduzeća i studenti. Njih 43 posto komercijaliziralo je inovacije, a preostali tvrde da za to nisu imali znanja ni vještina, no niti sustavne potpore u procesu od ideje do komercijalizacije. Pokazalo je to istraživanje poticajne klime za inovacije u poduzetništvu u Hrvatskoj koje je na Forumu „Inovacije-pokretač razvoja“ predstavila doc.dr.sc. Violeta Šugar sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Iako je riječ o malom uzorku od svega 143 izumitelja individualca, istraživanje je ukazalo na neke od ključnih problema inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj – neinformiranost i needuciranost samih inovatora, nedostatak značajnijih financijskih sredstava za potporu inovatorima, okruženje koje ne podržava inovacije i nedovoljna komunikacija i povezanost organizacija koje trenutno pružaju potporu inovatorima i inovativnim poduzetnicima.

O tim problemima i mogućim rješenjima na forumu su govorili i Mario Antonić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta, Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL), prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Vesna Torbarina, voditeljica projekta Europske poduzetničke mreže pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ivan Božac, voditelj Odjela za poduzetništvo i inovacije Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore.

Drugi dan izložbe održan je Dan inovativnih ideja na kojem su se mladim inovatorima predstavile institucionalne potpore za inovativne projekte „Marie Sklodowska Curie“, NEWFELPRO i program Postani/ostani poduzetnik, a svoje inovativne ideje predstavili su Jana Pisk s PMF-a, Kristian Jambrošić s FER-a, Tadej Černivec iz tvrtke IPRC, Goran Šincek iz tvrtke Quam-Quam i Ana Popović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pod vodstvom profesorice Tatjane Antić i u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održana je i radionica pod nazivom Igrom do inovacija za profesore i mentore.

Na izložbenom prostoru ARCA 2016 imali smo čast ugostiti televizijsku ekipu emisije Luka i prijatelji, koja je snimala kadrove za svoju emisiju koja će biti emitirana u studenom 2016. s temom Inovatorstvo.

Zadnjeg dana izložbe u subotu, osnovnoškolci Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba su i sami postali inovatori na radionici pod nazivom „Inovacije kroz zabavu“ pod vodstvom Zvonimira Vađona . Predstavljanjem inovatora Franje Hanamana dobili su inspiraciju za izradu vlastite noćne svjetilje. Na radionici je sudjelovalo 30 učenika i posjetitelja izložbe.

Izložba je bila zatvorena dodjelom nagrada i priznanja, među kojima i najznačajnije nagrade izložbe Grand Prixa. Najboljima su, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda koji je predvodio dr.sc. Damir Semenski s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uručene zlatne, srebrne i brončane medalje.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu – Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec. Inovacija je prvi puta predstavljena na domaćoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod.

Zanimljivost je da je ovogodišnji Grand Prix uručio najmlađi sudionik izložbe, i sam dobitnik zlatne medalje u kategoriji mladih inovatora za svoju Vremensku stanicu, 14-godišnji Jan Murić iz bjelovarske IV. Osnovne škole.

Na izložbi je u tri dana predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske i inozemstva i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića.

Izložbu je organizirano posjetio velik broj učenika srednjih strukovnih škola iz Dubrovnika, Drniša, Slavonskog Broda, Karlovca i Zagreba. Ove godine smo imali prigodu suradivati i s volonterima IX gimnazije iz Zagreba.

Sponzori i donatori izložbe su bili Hrvatska banka za obnovu i razvitak, PBZ Card te tvrtke Bernarda d.o.o., Tehnix d.o.o. i HS Produkt. Medijskim pokroviteljstvom izložbu su podržali časopis Poduzetnik, časopis VIDI, Yammat.fm, Netokracija, Jabuka TV, ZGexpress i studentske novine Global.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259