13 Inventika 2009 - Bukurešt

Fotografije uz članak 3
29.10.2009

Končarov niskopodni elektromotorni vlak i Tehnixov sustav za zbrinjavanje i reciklažu komunalnog otpada izazvali su značajnu pozornost javnosti, posebice stručne na međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda INVENTIKA 2009 što se od 28. do 31. listopada održava u Bukureštu.

Na tom sajmu predstavljeno je 300 inovacija iz Rumunjske i 11 drugih država. Hrvatski inovatori sudjeluju po četvrti puta s 14 inovacija. Posebnost je ovogodišnjeg nastupa da su dvije značajne gospodarske tvrke predstavile složene projekte koji su ostvareni na vlastitom znanju i umijeću. Končar elektroindustrija d.d. predstavila je svoj najnoviji viskotehnoški ostvareni projekt – Niskopodni elektromotorni vlak koji je proizveden Željeznice Federacije BiH. Ovo je praktički, prvo međunarodno predstavljanje tog vlaka u kojem su končarevi stručni timovi iz 5 društava – Električna vozila, Institut, INEM, Generatori i DIST, stvorili niz vlasttih originalnih rješenja, inovacija od kojih su 5 najboljih, nagrađenih Velikom nagradom ARCA 2009, predstavili i u Bukureštu. Predstavnik Končar - Instituta za elektrotehniku magistar Vladimir Siladi kao član zastupničkog tima Udruge inovatora Hrvatske u kojem su još glavni tajnik Vojislav Raušević i njegov zajenik Pavao Havliček, član je i međunarodnog ocjenjivačkog suda INVENTIKE.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca predstavila novo vozilo – kamion za prikupljanje komunalnog otpada po nazivom EKOMUNAL te tehnološki sustav za zbrinjavanje otpada koji praktički ukida deponiranje otpada uz naseljena mjesta i poseban uređej Biorotor za pročišćavanje otpadnih voda. Ti su sustavi razvijeni i prozvedeni u Tehnixu. Posebnost je njihova nastupa u tome i da će se ta nova rješenja osim u hrvatskoj proizvoditi i u Rumunjskoj gdje Tehnix ima zajedničku tvrtku s rumunjskim partnerima.

Uz inovacije tih dviju tvrtki, u Bukurešti su predstvaljene i Multisepena horizontalna centrifugalna pumpa Tvornice turbina Karlovac, te dvije inovacije Milana Hrenovića iz Zagreba – Tipli za ugradnju nosača termičkih izolatora za fasade i podizač vrata u stambenim i poslovnim prostorima kojim se neutralizira visinska razlika izmeđ poda i tepiha, a koji omogućuju da vrata naliježu na ulazni prag do poda. Da je zima a snjom i zimski uvijeti vožnje blizu potvrdilo nam je i zanimanje za novu vrstu lanaca za vožnju po snijegu koje je predstavio Saša Đorđević iz Saveza udruga inovatora Istarske županije.

Mira Hrnčijar iz Dragalića kod nove Gradiške predstavila je novu biljnu mješavinu kojom pomaže u odvikavanju od pušenja. Pored niza rumunjski dužnosnika i poslovnih ljudi, posebno ističemo posjet dr. Mariusa Enăchescua, zamjenika državnog tajnika za obrazovanje, istraživanje i inovacije zaduženog za znanstvena istraživanja i inovacije. Iskazao je veliko zanimanje za hrvatske inovacije koje su mu predstavili Vladimir Siladi i Pavao Havliček.

Informaciju pripremio
Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259