11. Tribina Rektorata Sveučilišta u Zagrebu: Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Fotografije uz članak 4
15.12.2016

Predstavljanje nagrađenih inovacija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnom sajmu inovacija 'INNOVA 2016' u Bruxellesu

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 14. prosinca 2016. u 12 sati održao se kolokvij Predstavljanje nagrađenih inovacija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016 u Bruxellesu kao dio tribine koja se već 11. put održava pod nazivom Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. Tribina se održava periodično od prosinca 2014. i zamišljena je kao niz predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica s ciljem promicanja inovacija i prijenosa znanja i tehnologija sa Sveučilišta u gospodarstvo.

Izniman uspjeh u tom smislu nedavno su ostvarile četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu -Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Građevinski fakultet i Šumarski fakultet – na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016 u Bruxellesu, gdje su se plasirale u sam vrh svjetskoga inovatorstva.

Nakon više od 20 godina Hrvatska je osvojila glavnu nagradu Grand Prix za inovacijuNevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom Grafičkoga fakulteta. Uz Grand Prix, osvojene su tri zlatne medalje za inovacije:

  • Ruconbar - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke autora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i dr. sc. Ive Haladina s Građevinskoga fakulteta (projekt je dobio i posebno priznanje Rumunjskoga ministarstva znanosti i obrazovanja)
  • Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti, voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića, u suradnji s Radionicom željezničkih vozila (projekt je nagrađen i posebnom nagradom – zlatom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnoga vlasništva)
  • Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, prof. dr. sc. Ivane Stanimirović-Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i dr. sc. Jane Žiljak-Vujić s Grafičkoga fakulteta.

Uz Grand Prix i četiri zlatne medalje osvojena je i srebrna medalja za inovaciju:

  • Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja autora prof. dr. sc. Ivice Grbca, prof. dr. sc. Gojka Nikolića i Marka Krajnovića sa Šumarskoga fakulteta (projekt je dobio i posebno priznanje Rumunjskoga ministarstva znanosti i obrazovanja).

Na 65. sajmu inovacija u Bruxellesu predstavljeno je 250 inovacija iz cijeloga svijeta, a ocjenjivalo ih je 70 sudaca. Tom činjenicom potvrđena je kreativnost i kvaliteta inovacija nastalih na Sveučilištu u Zagrebu te veliko znanje i vještina naših profesora.

Datoteke uz članak
PROGRAM TRIBINE: 163.28 kB

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259