1. SAJAM SUVENIRA - SUVENIR ARCA - spoj tradicije i inovacije

Fotografije uz članak 8
08.12.2008

Boćarski dom "Zrinjevac", 04. – 07. prosinca 2008.

UČINJEN JE PRVI KORAK KA STVARANJU HRVATSKE SUVENIRNICE

Suveniri predstavljeni na 1. SAJMU SUVENIRA - SUVENIR ARCA - spoj tradicije i inovacije, svojom su različitošću ponudili uvid u veliko bogatstvo hrvatskih mogućnosti u predstavljanju kulturno – povijesnih i geografskih različnosti.

U Hrvatskoj, kao turističkoj zemlji velike kulturne i povijesne baštine još uvijek nedostaje originalnih, autohtonih suvenira te je sajam "Suvenir ARCA" jedan od putokaza ka izboru kvalitetnije i brojnije ponude certificiranih i brendiranih suvenira. Ujedno je taj sajam začetak oživotvorenja ideje o osnivanju "Hrvatske suvenirnice".

Naime, cilj je sajma bio, a i bit će umrežvanje hrvatskih proizvođača i prodavača suvenira u ponudi autohtonih suvenira, kako bi bogatstvo ponude i kvalitete bilo na cijelom teritoriju Hrvatske jednako i prepoznatljivo. 1. sajam suvenira – SUVENIR ARCA ostvaren je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Hrvatske zajednice teh¬ničke kulture, Udruženja obrtnika Grada Zagreba i ASTRO d.o.o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Poglavarstva grada Zagreba, supokroviteljstvom Ministarstva turizma, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore. Medijski pokrovitelji bili su Narodni radio i Radio Velika Gorica članica Media grupe.

Sajam je održan u najljepšem dijelu godine, u vrijeme slavlja blagdana Sv. Nikole i netom prije radosti Božića i početka nove godine. Kako se tom prigodom kupuju pokloni, a sajam je bio prodajna izložba, na sajmu je bilo izloženo šaroliko blago naših suvenira – slika, ručnih radova, nakita, replike brodova, nove dizajnerske ideje, ali i "mirisi, okusi i slike Hrvatske" kao i zaštićeni prehrambeni proizvodi, pića, ljekovito bilje i pripravci, grafike Hrvatske. Prigodnoj svečanosti otvaranja sajma prisustvovali su, uz izlagače i Ivan Krpan, predstavnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Svjetlana Maleković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Damir Banovec, potpredsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, prof.dr. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Marija Dujmović, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, Luka Mjeda, direktor Sektora za dizajn HGK, Zoran Barišić, pomoćnik direktora Sektora za industriju HGK, Nada Banek, izaslanica direktorice Zagrebačkog velesajma te Marko Bubaš dopredsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

U prigodnim obraćanjima Ivana Krpana, Damira Banovca i Marka Bubaša, izražena je zahvalnost organizatorima na uloženom trudu u ostvarenju tog pionirskog, ali značajnog projekta za Hrvatsku.

Sajam je otvorio prof.dr. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture koji je u svom govoru istaknuo značenje održavanja Prvog sajma Suvenir ARCA te naglasio potrebu da u Hrvatskoj, kao turističkoj zemlji velike kulturne i povijesne baštine u nedostatku originalnih autohtonih suvenira ovaj projekt postane jedna od smjernica ka boljoj ponudi izvornih suvenira.

Na sajmu veličine 800 m2, sudjelovalo je oko 100 izlagača s više od 500 suvenira.

Po otvorenju sajma, na izložbenim prostorima počela je živa aktivnost, proradile su mnoge radionice te prikazi izrade suvenira: izrada lepoglavske čipke, izrada mirisnih slika, ručnih radova, suvenira od drva, izrada suvenira od gline, prigodnih Božićnih ukrasa od raznih materijala. Poseban obol cijelom sajmu dala je Udruga Plemenitaši s prikazom starih zanata.

Ugodna atmosfera osjećala se među izlagačima i posjetiocima koji su i pored lošeg vremena pokazali interes za izložene suvenire.

U subotu, 06. prosinca, organiziran je i prigodni program za djecu - posjetioce sajma kojima je Sveti Nikola dijelio prigodne poklone - slatkiše i zlatnu šibu.

Cijeli tok sajma bio je odlično popraćen od strane medija. Tako su naši medijski pokrovitelji, Narodni radio i Radio Velika Gorica, već prije početka sajma objavili razgore s organizatorima i izlagačima te emitirali prigodne spotove i najavljivali sajam, a tijekom održavanja sajma imali su i javljanja "u živo".

Sajam je pobudio veliki medijski interes te su sajam posjetili i izvijestili : Hrvatska televizija je u Zagrebačkoj panorami objavila vijest prvog dana, Z1 je pripremio posebnu reportažu, Otvorena televizija, Večernji list, Vjesnik, ZG News, Lider, Zadarski list objavili su informacije o događanjima na sajmu, ali i dali potporu ideji o osnivanju "Hrvatske suvenirnice". Posebno su intenzivno izvještavali naši medijski pokrovitelji.

RVG-Media grupa objavila je više od 20 promidžbenih poruka prije i tijekom trajanja sajma te informirala o događanjima na sajmu Suvenir Arca u Boćarskom domu.

Narodni je radio upriličio više izravnih javljanja i razgovora u svojim programima i to 3 intervjua i više desetaka objava promidžbenih poruka u rubrici "Dobre vijesti". Reporterska ekipa Radia Sljeme javila se direktno sa sajma i razgovarala sa zamjenikom glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske Pavlom Havličekom o sajmu i ideji "Hrvatske suvenirnice". Hrvatska turistička zajednica organizirala je izradu posebnog video materijala kojega će uključiti u svoje prezentacijske materijale za buduće predstavljanje hrvatskog turizma u svijetu. Zadnji dan sajma Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević, tajnica Ocjenjivačkog suda Slobodanka Cukor - Kralj i voditelj projekta "Suvenir Arca" Branko Horvat uručili su priznanja izlagačima koji su se posebno istaknuli u izradi izvornih i inovativnih suvenira.

Tri Velike nagrade službenog Ocjenjivačkog suda dodijeljene su:

 • Bakina kuća – Zagreb – Hrvatsko brodovlje, argonauti
 • Pčelarstvo Daruvar d.o.o. – Zagreb – Pčelarski proizvodi
 • Društvo inovatora Varaždinske županije – Varaždin
 • Udruga Poculica – Veliki Bukovec – Unikatni predmeti od domaćeg platna

Posebne nagrade službenog Ocjenjivačkog suda dodijeljene su:

 • EMANUEL – Poljoprivredno - turistička zadruga Jakovlje – Prehrambeni proizvodi
 • "Košnovac" – d.o.o. Split – Split – Knotpuzzle
 • Petrine Pletilje, Zagreb, Tkalačka zadruga "Tkanica" Knin – Hrvatska poslovna torba "Tkanica"
 • Udruga "Klaster tradicijskih obrta Marije Bistrice" – Marija Bistrica – Tradicionalni obrti Marije Bistrice
 • Julijana Rodić Ozimec – Zagreb
 • "Slavica" – Svjećarsko – medičarski obrt – Klenovnik – Božićni nakit – licitari
 • Obrtnička komora Zagreb
 • Farbica proizvodni i trgovački obrt – Zagreb
 • Peroklinika – Zagreb – Izrada, popravak i servisiranje pribora za pisanje i graviranje nat¬pisa
Posebne nagrade organizatora dodijeljene su:
 • Kiparski atelje Zoran Mitrović – Samobor
 • Vesna Osojnički – akademska slikarica – Zagreb
 • Društvo inovatora Varaždinske županije – Varaždin
 • Udruga inovatora Tesla – Ilok
 • Udruga inovatora Virovitičko – podravske županije – Slatina
 • PTO Nekić – Biograd na moru
 • DE – MI dizajn – Zagreb
 • Udruga Plemenitaši

Završno izvješće pripremili:
Branko Horvat
Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259