1. nacionalna izložba maturalnih radova u području graditeljstva IGRAČ 2008

Fotografije uz članak 10
18.06.2008

Budući građevinski stručnjaci imaju što pokazati i izgraditi

Pozitivna iskustva s dviju izložbi odabranih maturalnih radova u području dizajna IDIVA i području elektrotehnike i elektronike ARHIMED koje su održane u Varaždinu i Zagrebu ponukala su nas na pokretanje i treće izložbe i to na području graditeljstva. Ta treća održala se u Graditeljskoj školi u Čakovcu od 13. do 15. lipnja 2008. godine po nazivom IGRAČ 2008 (Izložba graditeljstva Čakovec).

Da nismo pogriješili uvjerili su nas i radovi učenika – maturanata koji su se predstavili u Čakovcu. Originalnošću ideja o izgledu novih kuća i zgrada, primjeni građevinskih elemenata, rješenjima interijera 15 maturanata i 11 mentora iz 6 hrvatskih škola izazvali su izuzetno zanimanje posjetilaca. Posebnost je te izložbe i u činjenici da su izložbeni elementi na kojima je postavljena također maturalni rad Anamarije Sever maturantice te škole i dobitnice jedne od nagrada za dizajn na ovogodišnjoj izložbi dizajna IDIVA koja je istodobno održana u Varaždinu.

Izložba je održana pod Pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Međimurske županije i grada Čakovca i Agencije za strukovno obrazovanje. Organizaciju izložbe uz Graditeljsku školu Čakovec preuzeli su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture sa zajednicama tehničke kulture Međimurske županije i grada Čakovca.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je Josip Posavec, dipl. ing., župan Međimurske županije, Ivan Krpan, načelnik u Uredu za malo gospodarstvu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn u Hrvatskoj gospodarskoj komori, prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske i viša stručna savjetnica Gordana Drljević iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Upravo maturalni radovi na kraju školovanja izrađuju se kako bi učenici iskazali svoju umješnost i stvaralačku moć rješavajući zadatke specifične po svojoj zahtjevnosti i sva ta njihova kreativnost i inovativnost u najljepšem svjetlu predstavljena je i u Graditeljskoj školi.

U prigodnom govoru prilikom otvorenja župan Josip Posavec iskazujući zadovoljstvo održavanjem takve izložbe u središtu Međimurja poznatog po graditeljskoj i urbanističkoj tradiciji pozvao je Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Udrugu inovatora Hrvatske da razmotre mogućnost organiziranja slične izložbe u području metaloprerađivačke djelatnosti. Kako se radilo o prvoj izložbi predstavljeno je šest škola i petnaestak radova ali to nije olakšalo posao Ocjenjivačkom sudu da odabere najbolje i nagradi ih jer radovi su bili ujednačene kvalitete pa je su iz tih razloga i nagrade podijeljene.

Matija Vindiš iz Graditeljske škole Čakovec s radom "OBITELJSKA KUĆA VINDIŠ" mentorice Ratjane Vadas i Marko Kozina iz Srednje strukovne škole Bedekovčina s radom "IDEJNI I GLAVNI PROJEKT OBITELJSKE KUĆE" mentorice Sanje Markuš podijelili su prvo i drugo mjesto.

Treće i četvrto mjesto dijele: Tomislav Jezerčić iz Graditeljske škole Zagreb s radom "OBITELJSKA VILA", mentorice Dragane Javor i Krunoslav Šarić iz Graditeljske škole Čakovec s radom "ELABORAT IZ ORGANIZACIJE GRAĐENJA ZA URBANU VILU" mentorice Đurđe Plavljanić. Na petom mjestu je maturalni rad "OBITELJSKA KUĆA KRZNAR" učenika Gorana Krznara iz Graditeljske škole Čakovec, mentorice Tatjane Vadas.

Svi nagrađeni radovi predstaviti će se i na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2008 u mjesecu rujnu ove godine. Prva tri nagrađena rada predstavit će se na međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nuernbergu, a njihovi autori otputovati će na studijsko putovanje u Bruxelles – Belgija za vrijeme održavanja međunarodne izložbe inovacija INOVA ENERGY. Izložba IGRAČ 2008 upotpunjena je i Okruglim stolom Međužupanijskog vijeća nastavnika u području graditeljstva, predavanjem Željke Hrs Borković d.i.a. i Tonia Borkovića d.i.a. "Energetska učinkovitost u arhitekturi i prikaz niskoenergetskih pasivnih kuća".

Predavanje vezano uz teme dizajna u graditeljstvu održao je samostalni dizajner Mikula Radman koji je govorio o svojim iskustvima tijekom školovanja za dizajnera u Parizu i Firenci. Osvrnuo se i na sustav školovanja za dizajnere i usporedio način školovanja u Parizu, Firenci i Zagrebu.

Tihomir Dragun, dipl. ing. , zastupnik pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu približio je temu "Inovacije i intelektualno vlasništvo" sudionicima izložbe, mentorima i učenicima.

Kako učenici, mentori i predavači ne bi zaboravili Međimurje i grad Čakovec omogućeno im je i razgledavanje gornjeg Međimurja. Da izložbu treba njegovati kako bi doživjela dugovječnost, a ipak izgledala lijepo prikazali su nam članovi "Old timer kluba" iz Međimurja svojom prezentacijom starih automobila koji i u poznim godina privlače pozornost.

Informaciju pripremila
Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259