VLASNIK TVRTKE TEXNIX: USPJELI SMO JER RAZVIJAMO MORALNI KAPITALIZAM

01.07.2016

Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, sudjelovao je na svjetskom natjecanju za poduzetnika godine u Monte Carlu, u organizaciji konzultantske kuće EY. Iako nije osvojio titulu najboljeg, ipak je interes poslovne zajednice za njegovu tehnologiju, koja je već i godinama u svijetu prepoznata, bio velik.

Dugo ste prisutni na poslovnoj sceni, dobili ste razna priznanja, no natjecanje i predstavljanje u Monte Carlu s najboljim poduzetnicima sigurno je bilo novo iskustvo?

Ove godine slavimo 25 godina postojanja. Počeli smo u garaži s posuđenim strojevima i opremi te dva radnika – po danu proizvodili, a po noći projektirali. Danas Tehnix ima 500 zaposlenih i više od 360 proizvoda koje smo sami razvili i plasiramo ih na tržište EU i svijeta.

Osvojili smo stotine nagrada za naše izume i patente, puno naših proizvoda prihvaćeno je kao europski standard iz područja zaštite voda i gospodarenja otpadom. Razvili smo najbolju tehnologiju za industrijsku reciklažu komunalnog otpada. Razvili smo tipske sortirnice, tvornice u kojima se otpad potpuno prerađuje prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u industriju. To su rješenja za kružnu ekonomiju kojoj teži cijeli svijet. Primjenom naše tehnologije otpad postaje gospodarski resurs, građani manje plaćaju, nema novih deponija, industrija dobiva sirovine iz otpada koje su kvalitetnije nego one iz prirode, organski otpad pretvaramo u ekokompost za proizvodnju zdrave hrane. Ostatak otpada pretvaramo u toplinsku energiju kojom možemo proizvoditi cement ili električnu energiju ili grijanje. Izbor za poduzetnika godine u Monte Carlu prekrasno je iskustvo, biti između 50 najuspješnijih u svijetu, i to u poduzetništvu.

Imali ste priliku posao predstaviti i princu Albertu?

Posebno sam bio uzbuđen i sretan što sam imao priliku predstaviti dostignuća Tehnixa princu Albertu. Zaželio sam da posjeti kompaniju Tehnix i bude naš gost u Dubrovniku s gradonačelnikom Vlahušićem.


Izvor: Lidija Kiseljak, Večernji list, 28. 06. 2016.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259