SPLITSKOM INOVATORU PIVAČIĆU NAGRADA FAUST VRANČIĆ

19.02.2014

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik splitske udruge inovatora DALMIT Ivica Pivačić dobitnik je prestižne državne nagrade Faust Vrančić, koja je za izniman doprinos razvoju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj dodijeljena ovog tjedna u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

"Ova nagrada je rezultat dugogodišnjeg truda i predanog rada kolega inovatora u udruzi, poglavito tajnika udruge Nenada Popovića, dipl.ing., dr.sc. Miroslava Orlova te prof. Gorana Krnića, dipl.ing. Bez velike potpore Zajednice tehničke kulture grada Splita i tajnice Maje Novaković rezultati članova udruge DALMIT bili bi daleko skromniji", istaknuo je Pivačić.

Uručenje ove prestižne nagrade splitskom inovatoru, rezultat je i brojnih projekata pokrenutih u udruzi. Riječ je o osnivanju Odjela hrvatskih inovacija pri Muzeju tehničke kulture. Do sada su prikupili dvadeset i dva proizvoda zaštićenih patentom, a ovim putem Pivačić poziva inovatore da doniraju svoj izum muzeju. Izuzetan projekt Pivačića i suradnika jest i uređenje kemijskog laboratorija za mlade istraživače - inovatore.

Koliko je važno educirati mlade, pokazuje i projekt "Inovatori pokreću svijet". Naime, udruga DALMIT i ove godine nastavlja s ovim uspješnim projektom koji je pokazao velik interes djece i mladih za inventivni rad i inovacije. Putem izložbi, predavanja i radionica projekt ima za cilj upoznati osnovnoškolce, srednjoškolce i studente s intelektualnim vlasništvom.

"Središnji dio projekta je istoimena izložba od 15 plakata, kojima smo nastojali na što pristupačniji i zanimljiviji način prikazati osnove intelektualnog vlasništva. Izložba se postavlja u srednjim, višim i visokim školama u gradu i široj okolici", objašnjava predsjednik Udruge Ivica Pivačić.

Razlog pokretanja projekta leži u sve većem značaju koje intelektualno vlasništvo ima u svjetskom gospodarstvu.

"Želimo li se pozicionirati na svjetskom tržištu i to prvenstveno kao zemlja znanja, moramo znati i komercijalizirati to znanje", ističe Ivica Pivačić.

I dok je izrazita čast primiti nagradu Faust Vrančić, Pivačić ističe da jednu od najljepših nagrada dobiva upravo kroz ovaj projekt, a to je spontani pljesak učenika na kraju predavanja ili radionice...

Izvor: Dalmacija News, 19.02.2014.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259