SPLITSKI INOVATORI PONUDILI NOKIJI PATENT PROTIV ZRAČENJA MOBITELA

03.03.2014


Mnogo smo puta u ovoj eri mobitela čuli o štetnom zračenju tih uređaja, no neki su otišli korak dalje pa su, umjesto dugotrajnog raspravljanja o tome kako se zaštititi od njihova štetnog utjecaja na zdravlje, osmislili i pravi izum – odstojnik za mobitele. Riječ je o iskusnim splitskim inovatorima Nenadu Popoviću i Ivici Pivačiću.

Ivica Pivačić govori nam kako je došao na ideju:

– Znamo koliko mobitel zrači, pa smo osmislili da svaki uređaj ima jedan produžetak ili nožicu koja se prisloni uz uho, a time bi mobitel od uha bio odvojen desetak centimetara. Na kraju tog produžetka je zvučnik.

Vijugave gradele

Svoj su izum zaštitili, patentirali ga u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, ponudili ga Nokiji, no za sada bez pozitivnog odgovora.

Ovaj je patent jedan od brojnih koji su izišli iz splitskog “Dalmita”, koji okuplja dalmatinske inovatore, a Pivačić, inače, predsjednik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, nedavno je dobio i prestižnu državnu nagradu “Faust Vrančić”. Koliko mu nagrada znači, nije potrebno naglašavati, kaže, no odmah ističe vrijedne suradnike.

– Mi u “Dalmitu” smo vam jedan tim, a nagrade ne bi bilo da nije mojih svakodnevnih suradnika Nenada Popovića i Maje Novaković, predsjednice Zajednice tehničke kulture grada Splita – kaže Pivačić.

U dalmatinskom društvu inovatora je nešto više od 30 ljudi, a iz njihovih radionica izišli su brojni patenti, od kojih su neki već našli mjesto na tržištu.

Izvor: Slobodna Dalmacija, 3.3.2014.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259