SLOBODNA DALMACIJA: Festivalom suvenira protiv ‘kinezacije’

Fotografije uz članak 3
18.03.2013

DOMAĆE JE DOMAĆE

Festivalom suvenira protiv ‘kinezacije’Udruga inovatora Zadarske županije i ove godine održava 3. po redu Festival suvenira Zadarske županije, izložbu natjecajnog karaktera. Izložba suvenira Zadarske županije 2013. otvorena je u Muzeju antičkog stakla u Zadru u ponedjeljak, a za sedam dana bit će upriličeno proglašenje najboljih autora i izbor suvenira Zadarske županije za ovu godinu.


Manifestaciju je otvorio njezin začetnik, poznati inovator i predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije Rade Nekić, a pozdravili su je tajnik Obrtničke komore Zadarske županije Ivo Marin i pročelnik Odjela za gospodarstvo Zadarske županije Dario Ivankov.

Naših ruku djelo

- Festival, koji se održava već treću godinu zaredom, što znači da bi mogao potrajati i dalje, suprotstavio se tzv. kinezaciji naših suvenira.

On predstavlja nas, naših ruku djelo i proizvode našega kraja. Zbog nekih uskih i sebičnih interesa ne pomažu nam mnogi iako bi trebali, jer se ovdje predstavljaju proizvođači suvenira iz čitave Zadarske županije među kojima je svake godine i novih suvenira i novih proizvođača. Tko je znao prije tri godine za Antoniju Gospić? Nitko, ali zato sada svi znaju za nju. Tako je i s ostalim proizvođačima suvenira i to je razlog da nastavimo ovo gurati i dalje - kazao je Rade Nekić kojega niti zdravstveni razlozi ne sprečavaju da svake godine okuplja inovatore i proizvođače suvenira s jednakim žarom.

Nekić je posebno zahvalio Tomislavu Biloglavu na pomoći oko pripreme ovogodišnjeg festivala, te predstavnicima Muzeja antičkog stakla i Arheološkog muzeja kojima je uručio i zlatne medalje za suradnju. Posjetitelji su prvi put mogli glasovati za svoje favorite među suvenirima, a da izbor najboljih neće biti lagan, pokazala su domišljata rješenja ovogodišnjih suvenira.

Sudjeluje 30-ak izlagača

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje 30-ak izlagača s ukupno 160 do 170 suvenira: Drago Drmić (marmelade od smokava, solnjače), Rade Nekić (ekoproizvodi u posebnim pakiranjima), Kristian Bogdanić (suveniri od kamena i lavande), Željko Korda (ribe u okviru, kutije za vino), Ada Korda (suveniri od školjki i ribe), Marijela Šarić (viseća glina, stalci, slikovnice), Željko Kulaš (kamene kućice, morske štikle...), obitelj Bašić (poslovni komplet Donat), obitelj Pletikosić (peka, bukara, žlica...), Marica Tolić (bićerin, mlin, nakit), Arheološki muzej Zadar i Muzej antičkog stakla (razni suveniri), Neven Glavić (privjesci, otvarači), Ljiljana Surać (kravata), Antonija Gospić (nakit), Marko Štefanac (decanter), Smiljka Kukolja (vaze), Vesna Herenda (satovi i podmetači s paškom čipkom), Branka Mijolović (albumi), Vesna Zalović (škarpeta-cavata), Rozalinda Balić (rakija, liker od magunje), Ljiljana Festini (edukativne slikovnice), trgovački obrt Pharos (majice, torbe, privjesci...) i Ada Duka (lutka sv. Marije).


Izvor: SLOBODNA DALMACIJA, 19. ožujak 2013.


Više o festivalu možete vidjeti na stranicama Udruge inovatora Zadarske Županije.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259